Benim Allahım

Üstüne çörek otu serpilmiş pişkin pide kokusu, birçokları gibi beni de alır bir fırının kapısına götürüp bırakır. Vakit nedense sonbaharın son günleridir. Hava serincedir ve akşam inmeye hazırlanır. Kendine bir iş yaratmak isteyen yaşlı amcalarla çocukların biriktiği uzun kuyruktakiler, minare ışıkları yanmadan önce pideleri alıp iftara yetiştirebilmek için telaşlarını saklayan bir sabırla beklerler. [devamı] Read More!

Alın Verin Ekonomi'ye Can Verin...mi?

Son günlerde TV'de dönen hilkat garibesi reklamları fark etmişsinizdir. Meliha Okur çiçekçi (niyeyse "a be çiçeklerim vaaaar" şeklinde çiçek satıyor ve onun için yazılan sözler çok fazla vicdan sömürüsü içeriyor), Yaman Törüner oyuncakçı, Akın Öngör de simitçi kılığına girmiş, insanları alışveriş yapmaya çağırıyorlar. Deniz Gökçe de bakkalmış, ona rastlamadım.

Memleketim insanı zaten günlük yaşar, maaştan maaşa iki yakayı bir arada tutma çabasındadır. Biz parayı tutun, ilerisi için ya da kötü günler için tasarruf edin diyoruz, devlet destekli reklam kampanyası "simit, çiçek, oyuncak alın ekonomi canlansın" diyor. Ben bu reklam işlerinden anlamam ve fakat hedef kitle kim? Eğer dar gelirli vatandaşlar hedeflenmişse yazıklar olsun! Fakir fukaranın üç kuruşu ekonominin çarklarını döndürecek öyle mi?

Tuzu kuru olan (devlet memuru olan diye de okuyabilirsiniz) zaten ÖTV indirimi vs.'den yararlanıp, arabasını yeniledi, beyaz eşya ve ihtiyacı olmayan ıvır zıvır alışverişi yaptı. Tabii bu aslında zaman içinde oluşacak talebin öne çekilmesi demek oldu, esnaf şimdi kara kara 2010 başını düşünüyor, o ayrı mesele... Zengin olan zaten pek birşeyi umursamadı, Bodrum Beach'lerine bir günde asgari ücretin iki katını bırakarak yazı geçirdiler. Gözümüz yok durumu olan lüks tüketsin bize ne. Kala kala dar gelirli kalmıştı, sıra onun azıcık parasını yolmaya geldi demek.

Manipülasyon Nedir   Küresel ısınma Karikatürleri  Türk Bilim Adamı  Liderlik Nedir?    Türkiyede Ödenen Vergiler, Vergi Türleri  Enformasyon Nedir    Slogan Nedir    Enflasyon Nedir    Nükleer Santraller  Devlet Nedir

Bu da ekonomiyi canlandırmazsa bence yeni kampanya yapsınlar: "Ey hükümet erkanı çocuklarınızı yurtiçindeki özel okullarda okutun, onları yetiştiren öğretmenler, okula götüren servisçiler kazansın, ekonomi canlansın" diye mesela? Ya da "Çocuklara alacağınız gemicikler Türk Tersanelerinde yapılsın, iki kuruş ücret için köle gibi çalıştırılan vasıfsız, eğitimsiz, sosyal ve sağlık güvencesiz insanlar kazansın, ekonomi can bulsun!" diye.

Kardeşim kanmayın bu safsatalara! Gemisini yürüten kaptan. Siz kendi evinizin ekonomisi ve bütçesinden sorumlusunuz bunu unutmayın. Borcunuz varsa, kemerleri sıkın, kenara para ayırmaya bakın. Gerekiyorsa ikinci bir iş yapmanın bir yolunu bulun. Lüzumsuz hiçbir harcama yapmayın. Sizin göreviniz kendi kalenizi korumak ve ayakta tutmak. Vekil diye seçip Meclis'e gönderdikleriniz "Kriz bizi teğet geçer" diye nutuk atacaklarına ekonomiyle ilgilenip, işlerini iyi yapsalardı bugün dilenci durumuna düşmezlerdi. Read More!

Borsanin Krali, Piyasalarin Efendisi Ekonomix

Basliktan da anlayacaginiz uzere borsanin yonunu dorduncu kez ustuste bildim. Bunun tesaduf eseri olma olasiligi sadece yuzde 6, yani buyuk bir olasilikla ben gercekten de borsanin kraliyim. Niyeyse kimse bana verdigim bu isabetli tahminlerden dolayi bes kurus gondermedi. Insanlik bende kalsin ve borsaya yarin ne olacagini soyleyeyim. Borsa yarin da yukselecek.

Bir okuyucumuz teknik analizin gercekten palavra mi oldugunu dusundugumuzu sormus. Hazir yazi yaziyorken bu soruya cevap verelim.

Borsalarda kumar oynayan finanscilarin cogu universiteden yakin zamanda mezun olmus, ekonomiden fazla cakmayan genclerden olusur. Bunlar borsanin 3, 6, 12, 24 ay sonra nerede olmasi gerektigi konusunda analiz yapabilecek kapasitede insanlar degillerdir (zaten boyle kisilerin sayisi cok azdir). O yuzden de piyasaya bu kisiler yon veremez.

Nükleer Nedir    Yatırım Fonları    Taksi Şöförü   VOB nedir?  IMF Nedir   Borsa Tüyoları  Borsa Nedir  Zaman Nedir  Pi Sayısı Nedir

Piyasaya yon veren kisiler gercekten buyuk paralari yoneten ve uzun vadeli hareket eden kisilerle, bilgi sahibi ve piyasada saygi duyulan kisilerdir. Trader dedigimiz finanscilar ise borsanin gelecekte ne yone gidecegini bilmezler. Teknik analiz bu kisilerin birbirleriyle haberlesmede kullandiklari gizli bir koddur aslinda. Hepsi birbirlerine sinirlarin nerede oldugunu destek ve direnc seviyelerini onceden hesaplayarak soylerler.

Borsanin destek ve direnc seviyeleri arasinda hareket etmesi bir anlam ifade etmez. Traderlar aralarinda paslasiyorlardir. Taaa ki borsanin yonunu goren bir kisi pozisyon almaya baslayana kadar bu boyle devam eder. Alinan pozisyon buyuk oldugu icin destek veya direnc seviyelerinden biri kirilacak ve bizim traderlara borsanin hangi yone gidecegi konusunda sinyal verecektir. Traderlar da aldiklari bu sinyali degerlendirerek asil borsa kurdunun pesine takilarak ucuzdan sattiklari hisseleri tekrar alarak az bir zarar yazacak,daha sonra olaya gec uyanan kucuk yatirimcilara ise aldiklari kagitlari daha yuksek fiyattan satarak zararlarini kapatacaklardir.

Anlayacaginiz teknik analiz kullananlar borsaya yon veren degil, piyasada al sat yapan tuccarlardir. Piyasalar ne kadar derin olursa teknik analizden o kadar az sinyal gelir. Piyasada ne kadar cok avarel kucuk yatirimci varsa teknik analizciler o kadar cok para kazanir.

Anlayacaginiz teknik analize bakarak borsanin bugun veya yarin ne yapacagini soylememiz mumkun degil. Ancak destek veya direnc seviyeleri gecilirse anlik veya 15-20 dakika sonra borsanin hangi yone gidecegini soyleyebiliriz. Onun da sebebi teknik analiz kullananlarin hep birden ayni yone gitmek istemesidir.

Bu yuzden teknik analistler direnc kirilmazsa borsa cok yukselmez, destek kirilmazsa cok dusmez gibi babaannemin yapacagi yorumlari ekranlara cikip yaparlar.

Bu konu ile diger alakali bir yazi ise Borsa Nasıl Oynanır? En Sağlam Tüyolar baslikli yazimizdir. Read More!

Gerizekalı Teğmen Mehmet Tümer

Olayı duydugumdan beri sakinleşirim diye bisey yazmıyorum. ama goruyorum ki sakinleşemiyorum ve daha da sinirleniyorum. Gerizekalı herif, "Mandalı bırakırsan ölürsün, bırakmazsan yaşarsın demiş". Sonrası şöyle gelişmiş. Elinde pimi çekilmiş el bombası bulunan Er Öztürk (resimdeki asker), Teğmen Tümer'in bulunduğu mevziiye giderek "25 yaşına geldim. 75 gün askerliğim kaldı. Beni öldüreceksiniz" dedi ve pimi kendisinden istedi. Ama Komutan Tümer, "Nöbet yerine git, ben gelip takacağım zamanı biliyorum" karşılığını verdi. Bunun üzerine Öztürk, çevredeki diğer mevzilere, pim aramaya arkadaşlarından yardım istemeye gitti. İkinci kez Komutanın yanına geldiğinde yine aynı cevapla karşılaştı. Tekrar mevziler arasında dolaşmaya başladı. Olayın üzerinden çok geçmeden de arkadaşları Mesut Bulut, İbrahim Yaman ve Ali Osman Altın'ın bulunduğu mevziye geldi. Bu sırada Öztürk'ün elleri terlediği için bomba büyük bir gürültüyle patladı. Öztürk ve 3 arkadaşı olay yerinde yaşamını kaybetti.

Nükleer Nedir    Yatırım Fonları    Taksi Şöförü   VOB nedir?  IMF Nedir   Borsa Tüyoları  Borsa Nedir  Zaman Nedir  Pi Sayısı Nedir

Belki Taraf gazetesi olayı acıga cıkarmasa bundan da haberimiz olmayacak! Tüm bunlar neyin sonucu biliyormusunuz, insana deger vermeyen; sadece belli refah seviyesine, belli statuye sahip bir zumreye deger veren anlayışın sonucu. yoksa bunun ulkeyi kurtarmakla filan ilgisi yok. Sen eger generalin oglu yada torpilli degilsen orda bir er isen, mehmet tümer gibi bir aptal senin canına kastedebilir. Olay bu kadar basit!

Ruhlarınız şad olsun İbrahim, Ali Osman, Mesut ve İbrahim.

Not: Bu yazıda gecen gerizekalı, aptal gibi sıfat tamlamaları hakaret olsun diye degil, bahsi gecen şahsın kişisel özelliklerini vurgulamak amacıyla kullanılmıştır. Özellikle(!) belirtilir.
Read More!

Piyasa Profesoru Borsanin Yonunu Acikliyor

Medyada yukaridaki turden basliklara her zaman rastlamak mumkun. Bizim yaptigimiz gibi piyasalarin yonunu uc gun tesadufen bilen adamlar birden karsimiza "profesor", "uzman" veya "kurt" olarak surulurler. Bu kisiler "borsanin yonunu uc gun ustuste tesaduf eseri bilmenin olasiligi sadece yuzde 13'tur, yani yuzde 87 olasilikla ben gercekten de piyasalarin kurduyum" turu savlar ortaya atarlar.

Bir cogu teknik analiz adi verilen palavra bilimin arkasina siginarak "borsa bugun dusmezse kesin cikar" mealine gelen super isabetli tahminlerle okuyucuya isik tutarlar.

Bir cogu da "aldigim duyumlara gore..." kelimeleriyle baslayan cumleler kurarak sozde piyasalara yon veren kisilere yakin olduklarini ve bu kisilerden aldiklari tuyolari sizlerle paylastiklarini ima ederler. Kimse de "ulan piyasalarin yonunu bilen bir kisi yokn nerenden uyduruyorsun bunlari" diye sormaz. Madem adam piyasalarin yonunu biliyor, bunu baskalariyla neden paylasiyor diye de sormaz.

Tutumluluk  Inovasyon örnekleri  Türev Konu Anlatımı  EFT Nedir  Olasılık nedir    Ekonomi Nedir  Hisse Yorumları  Bilinçli Tüketici

Neyse tum bu soylediklerimden sonra bu tur gizemli kisilerin varligina inaniyorsaniz asagidaki paragrafi okuyun.

Aldigim duyumlara gore Merkez Bankasina cok yakin (kapisinda simit satan cocuk) kisiler borsanin yarin (27 Agustos 2009) yukselecegini soylemisler. O yuzden ben de yarin borsanin yukselecegini tahmin ediyorum.

Not: insallah tahminim yanlis cikar da bu serinin yazilarina son veririm. Yoksa bir muddet sonra kendimden suphe duymaya baslayacagim :) Read More!

Yazıcı mı, toner mi?

Dün durduk yerde anlamsız bir ikilemle karşı karşıya kaldım. Nadiren kullandığım yazıcımı çıkartınca fark ettim ki doğal olarak tonerleri kurumuş. Oysa kaldırırken toner kutularında mürekkebin çıktığı yere selobant yapıştırsam, bu sorunu yaşamayacaktım.

Bu modelin toneri hala var mı, nerede satılır, kaç para diye bakarken fark ettim ki:

Siyah Toner: 52 TL.
Renkli Toner: 56 TL

Dolum: 8-10 TL (ancak benim elimdeki kartuşlar doldurulabilir durumda değil)

Tutumluluk  Inovasyon örnekleri  Türev Konu Anlatımı  EFT Nedir  Olasılık nedir    Ekonomi Nedir  Hisse Yorumları  Bilinçli Tüketici

Yeni Yazıcı (Tarayıcı, Fotokopi Makinesi, Fotoğraf Basma Özelliği ile): 100 TL

Şimdi;

1. Sadece siyah toner almak işimi görür ama yazıcımın giderilemeyen bir sorunu var. Kağıdı tam düz almıyor. Her seferinde müdahale etmek gerekiyor ki o bile her zaman yeterli değil.

2. Eskisini atıp yeni yazıcıyı alsam, boş yere çalışan bir makineyi çöpe atıp, çevreye zarar vermiş olacağım.

3. Önümüzdeki dönemde yazıcıya daha fazla ihtiyaç duyacağımı düşünüyorum. Tarayıcı özelliği çok işime yarayabilir.

Yeni yazıcı alacak gibiyim ama çevreye vereceğim zarar yüzünden de mutsuzum.

Bu "ucuz yazıcı, pahalı toner" politikası çevreye büyük zarar veriyor. Bizden sonraki nesiller kesin bize küfredecek, bundan eminim. Read More!

Favori Ekonomi Yazarimi Degistirdim.

Bugun 25 Agustos. Son iki tahminimizde borsanin yonunu dogru bildik. Artik yanlis tahmin yapana kadar devam edecegiz. Borsa yarin da yukselisini surdurur mu? Hayir.

Simdi asil konumuza donelim. Benim favori yazarim Ugur Gurses idi ama ekonomideki son verilere ragmen karamsar durusunu degistirmedi. En son yazisinda "Bozuk Saat Roubini" lakapli ekonomistin resesyon W seklinde "seyredebilir" seklindeki yorumlarina yer verince bendeki itibarini kayubetti.

Onun bosalttigi yere son yazisinda Güven Sak'a nazik bir sekilde laf sokan Orhan Karaca yukseldi. Orhan Karaca'nin en sevdigimiz yani bir goruse angaje olmamasi ve gelen verileri carpitmadan analiz edebilmesidir. Simdi Blackberry'den bu mesaji yazdigim icin link koyamiyorum ama adamin blogunun adresini biliyorsunuz, gidin okuyun.

Komünizm nedir    iktisat Nedir  Devlet Üniversiteleri  Eğitim Nedir  Dejavu Nedir  Bilgi Nedir  Wifi Nedir    Teknoloji Nedir

Boylece benim artik Guven Sak'in "depresyon devam ediyor" seklindeki sacmalamalarina cevap vermeme de gerek kalmadi.

Bu arada borsanin onumuzdeki 12 ay icerisinde hangi seviyeye yukselecegi konusundaki fikrimi olusturdum. Merak edenler TEGV'e veya baska bir yere 10 TL bagis yaparak bunu ogrenebilirler. Yoksa gunluk tahminlerimle yetinmek zorunda kalirsiniz.

Bir okuyucumuz "siz de rdynk gibi borsanin 33 bine dusebilecegini dusunuyor musunuz" diye bir soru yoneltmis. Dunyaya goktasi carpar, borsa sifira da dusebilir, hersey olabilir. Ama bunun olmasi muhtemel mi diye sorarsaniz... Bence bunun olma olasiligi dusuk, o yuzden bahse girmek isteyen olursa buyursun. Read More!

Gizli Kavanozum Deşifre Oldu:(

Bugünkü yazımı okumak isterseniz, bloguma gitmeniz gerekiyor.

Bir de İngilizce blog başlatmıştım sonra kısa sürede rafa kaldırmıştım. Onu tekrar canlandırdım. İlgilenen olursa: Frugal@Istanbul

Komünizm nedir    iktisat Nedir  Devlet Üniversiteleri  Eğitim Nedir  Dejavu Nedir  Bilgi Nedir  Wifi Nedir    Teknoloji Nedir

(Çokbilmişler için) Not: Doğrusu "Frugal in İstanbul" olmalı biliyorum ama başlıkta "@" işareti hoşuma gitti. Yıllardır herkes Türkçe'nin canına okurken ben İngilizce'yi biraz bükersem dünya yıkılmaz... Read More!

Faiz Oranlari Ne Olur?

T'Pol, bazı yazılarında acaba bizim rdynk borsa, dolar, faiz konularında ne dusunuyor dedi. bende ilk fırsatta yazacagımı soyledim, ama iş yogunlugu bu tarz bir tartisma icin kafamı toplamama ve analiz yapmama pek imkan vermedi. Sonra anladım ki, bu herkesin sorunu başta da iktisat teorisyenlerinin!

Bu tarz bir kriz ortamında, parasal aktarım mekanizması nasıl calısır, calısır mı? maliye politikası ne kadar etkilidir? etkili midir yada zararlı mıdır? Tum bunların bu derece sorgulanmasının altında ise, sistemin finansal olarak iflas etmesi yatıyor aslında. "Yanlış Değerlendirme" önemli bir problem olarak duruyor bu durumda. Şimdi o halde finansal ve reel varlıklar tekrardan nasıl neye göre değerlendirilecek? Bu ortamda ulke paraları, faizleri, borsaları nasıl hareket edecek ve reel olarak bizler en karlı hangi durumda cıkacagız.

Kapitalizm Kapitalist nedir  Faşizm nedir?  Fraktal Nedir  Kırmızı Başlıklı Kızın Hikayesi  Çernobil Faciası

Bildiğimiz ilk şey, para politikasında tum dunyada agresif bir tavrın izlenerek faizlerde ciddi düşüşlerin oldugu ve özellikle FED'in sistemi kilitleyen toksit varlıklardan kurtulmak icin her yonteme basvurarak bilancosunu kısa sürede iki katına cıkardıgı. ikinci bildigimiz, para politikasının ardından yine agresif bir maliye politikasının izlendiği. Peki Sonuc:

i) krizin negatif buyume etkilerinden gittikce kurtuldugu
ii) bununla birlikte sistemin reel ayagının oldukca sakat oldugu, buyumenin "yavas ve kademeli" olması lafının da bunu ima ettiği
iii) sistemin bir finansal ayagının bulunmadığı!
iv) dünyada pompalanan para, ekonomik büyümede dolayısıyla talep de bir artış olmamasına rağmen, emtia fiyatlarına yükseliş, borsaya yükseliş, faizlere düşüş olarak yansıdı. 31.12.2008'den gunumuze Brezilya borsası % 91, TR borsası %75, Rusya % 54 arttı. petrol % 104 arttı. Tr'de dibs faiz oranları % 16'lardan %10'un altına geriledi. Dolar kuru 1.5'lerin altına geriledi. Doğal olarak dolar/euro çarpraz kuru yukseldi.

bundan sonra ne olur ?

bundan sonraki gelişmeler bana göre tamamen "ekonomik büyümeye" ve "finansal sektörün yeniden yapılandırılmasına" bağlı, bu iki bileşende pozitif ilerlemeler görülürse,

dolar değer kazanır,
enflasyon baskısı bir nebze olsun hafifletilebilir,
faizler yukselir,
Şu anda şişen borsalar (Borsa Yorumları) önce bir duzeltme yaşar, (bu yolda ilerlese dunya ciddi düşüşler pek olası görülmüyor, sadece 33.000-34.000'ler gibi benim o zaman dahi yuksek buldugum oranlara geriler), sonra nisbeten daha yavaş bir artış eğiliminde artmaya başlar.
altın yukarıdaki kabulde bile cok fazla değer kaybetmez, finansal mimarinin oturtulması, testi ve onayı süreci bile altının degerli kalması icin yeterli bir neden.

diğer durumda ne mi olur? iktisat (iktisat nedir) teorisi baştan yazılır. dolar dunya parası olma ozelliğini kaybeder. faizler anlamını kaybetmeye başlar. borsa morsa kalmaz. dunya yeni kurallarını zorla koyar ve uygulamaya başlar.

her iki durumda da eğitimli, akıllı, kişiler karlı çıkar.

Bu konu ile diger alakali bir yazi ise Borsa Nasıl Oynanır? En Sağlam Tüyolar baslikli yazimizdir. Read More!

Peki Yarin Borsa Ne Olur?

Borsalarda neler oluyor ve yarin borsa ne olur sorusunun cevabini ariyorsaniz borsa ve piyasa bultenimizi okumanizi tavsiye ederiz.

Persembe gunu yazdigimiz yazida Cuma gunu borsanin yukselecegini tahmin etmistik, tesaduf bu ya borsa yukselmis. Bunun uzerine bir okuyucumuz da su mesaji atmis:

"merhaba 24 agustos 2009 pazartesi borsa ne olur.? yorumunuz varmı? teşekkürler"

Kisa cevabi vereyim: yukselir

Uzun cevabi merak edenler yazinin geri kalanini okusun.

Ruslar komunist ekonomiden vahsi ekonomiye gecis yaptiklari bir zamanda gazetecinin biri Boris Yeltsin'e "Rus ekonomisinin durumunu tek kelime ile anlatir misiniz?" diye bir soru yoneltmis. Yeltsin de "iyi" diye vermis. Gazeteci de "peki ekonominin durumunu birden fazla kelime ile anlatir misiniz?" diye ikinci bir soru yoneltmis. Yeltsin de "hah bu durumda --- iyi degil" demis.

Bazi insanlar borsanin hangi yone gidecegini tahmin edebildikleri yalanini teknik analiz duman perdesi arkasina saklanarak soylerler. Bunu anlarim, adam baskalarini dolandirarak para kazanmak niyetindedir; boyle yaparak hapse girmesi de soz konusu degildir. Benim anlamadigim neden bazi insanlarin bu yalanlara kandiklaridir. Eger bir insanin borsanin yonunu gunluk olarak %60 isabetle bilme gibi bir yetenegi olsaydi bu insanin dolar milyarderi olmasi bir kac yil, dolar trilyoneri olma olasiligi ise 3-5 yili gecmezdi. Nasil olur anlatayim?

inovasyon nedir    Borsa Yorumları    Petrol Fiyatları    Bilgisayar Nedir

Dunyada hergun yatirim yapilacak bir suru borsa var. Biz 100 borsa var diyelim. Bu kisi hergun bu borsalara gunluk yatirim yaparak 60 tanesinde karli 40 tanesinde zararli cikarak ortalamada 20 tanesinde para kazanir. Borsalarin gunluk %1 hareket ettiklerini varsayarsak bu kisinin gunluk garanti getirisi %0.2 olur. Ya da kabaca haftalik %1, aylik %22, senelik yaklasik %1000. Yani bu adam sadece kendi parasiyla bu isi yapsa senede parasini 10 katina katlar. Ancak bu isi bir kac yaptiktan sonra unu yayilmaya baslar ve baska insanlar da getirip paralarini bu kisiye vermeye baslar, o yuzden de bu kisinin dolar trilyoneri olmasi 3-5 yili gecmez. Tabii bu arada boyle bir kisinin varligini duyan herkes borsada yatirim yapmayi birakir, orasi da ayri hikaye.

O yuzden borsanin gunluk hareketlerini dogru tahmin edecek bir kisi gercekten yok. Olsa da bu kisi kimseye soylemez bunu.

Simdi sorunun cevabina gelecek olursak, bir teknik analist xxx'de destek yyy'de direnc var, borsa dusmezse kesin yukselir seklinde bir cevap verirdi. Ben de ise kivirma yok, borsa pazartesi yukselir.

Not: Tavsiyeme uyup borsaya yatirim yapip para kazananlardan bana da payima duseni sali gunu odemelerini bekliyorum.

Bu konu ile diger alakali bir yazi ise Borsa Nasıl Oynanır? En Sağlam Tüyolar baslikli yazimizdir. Read More!

Florya'da Petrol mu Bulundu?

Bir kac hafta oncesinden kalan bir konuya deginecegim bugun. Guven Sak konusuna deginecektim ama benim favori yazarlarimdan Orhan Karaca kendi blogunda farkli bir acidan girmis olaya.

Ben bugun Galatasaray'in eski futbolcusu Dobi Hasan Sas'in gecenlerde soyledigi bir lafa cevap verecegim. Galatasaray'in yaptigi flas transferlerin finansmanina kafasi basmayan Hasan birazda sitemkar bir sekilde "ulan bizim zamanimizda futbolcuya verecek paraniz yoktu, simdi Florya'da petrol mu buldunuz da bu kadar pahali futbolculari alabiliyorsunuz" manasina gelen sozler soylemis.

Demokrasi Nedir   Küresel ısınma Nedir  Özel Üniversiteler

Futbolda iyi futbolcuyu Hasan degil, parayi basan alir. Nereden buldu Galatasaray bu kadar parayi. Aciklayalim. Diyelim ki Galatasaray'in 100 milyon TL borcu olsun. Gecen sene bu borca karsilik senelik yuzde 25 civarinda faiz odemesi yaparken, bu sene faizlerin dusmesi sonucu yapilacak odeme miktari yuzde 15'lere geriledi. Neresinden bakarsaniz bakin GS bu sene bu sayede 15 milyon TL kadar tasarruf saglamis olacak.

Faizlerin dusmesinin diger bir avantaji ise elinize gececek 15 milyonu teminat gostererek cok daha buyuk meblaglarda borclanabilmeniz. Yani GS eskisinden daha az faiz odeyerek uzerine bir 30-40 milyon daha borclanarak carklarini dondurebilir. Ayrica simdi aldigi oyuncular gelecekteki gelirlerin de artmasina katkida bulunacak gibi gorunuyorlar.

Insanlarimiz dusen faizlerin ekonomi uzerinde nasil bir etki yaratabilecegini goremiyorlar.Uzun vadeli faizlerin aylik yuzde 0.8 seviyesine dusmesi durumunda ekonominin nasil buyuyecegini tahmin edebiliyor musunuz?

Hasan'a sunu soyleyebilirim. Florya'da petrol bulunmadi ama Merkez Bankasi Ulus'ta altin madeni bulmus. Read More!

Yarin Borsa Ne Olur?

Yukselir. Merkez Bankasi faizleri oldukca basarili bir sekilde indirmeyi basardi. Hatta bu arada dusen kurlara da mudahale etti ve dolardaki dususun onune de gecti. Bankalar da faizlerin uzun vadeli olarak dusecegine kanaat getirmis olmali ki son bir kac gundur faiz indirme rekabetine giristiler. Merkez Bankasinin politikasina paralel olarak repo ve mevduat faizleri de geriliyor.

Reeskont Nedir  Bütçe Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir   Hisse Senedi Nedir   Bilanço Nedir   Akreditif Nedir  Tahvil Nedir    Broker Nedir    Portföy Nedir  Tutumluluk Nedir  Varlık Barışı Nedir  Evrim Teorisi Nedir  Reyting Nedir

Bu ortamda banka hisselerinin coskusuna devam etmesi gayet normal. O yuzden son bir iki aydir borsada teknik bir gerileme bekleyenlere ben katilmiyorum. Bir iki ay icerisinde borsa (borsa nedir?) 50000 seviyesini devirirse de sasirmayin. Belki dis borsalar gerilerse Turkiye de bir miktar etkilenebilir ama icerideki olumlu gelismeler bizi dis gelismelerden koruyor.

Amerika'da ise borsa benim bekledigim seviyelerin hep bir onunde gidiyor o yuzden bir turlu beta riski alamiyorum. Hatirlarsaniz Nisan ayinin sonlarinda opsiyonlar kullanarak Citigroup hisselerini 2.5 dolardan aldigimi duyurmustum. Bugun 4.5 dolardan pozisyonumun cogunu kapattim.

Ote taraftan Amerika'da uzun vadeli faiz oranlari yuzde 4.25'e geriledi. Eger borsanin varsaydigi sekilde bir ekonomik canlanma var ise faizlerin daha yuksek olmasi gerekir diye dusunuyorum. O yuzden de uzun vadeli faizlerin yukselmesi durumunda kazandiracak pozisyonlar actim. Ancak bu sefer Mayis ayinda 55 dolardan sattigim TBT'yi almak yerine TLT'nin opsiyonlarini kullanarak pozisyon aldim. Amerikan piyasalarini izleyenler ne dedigimi anlayacaktir.

Simdilik bu kadar, vaktim olunca yine bir seyler karalarim.

Bu konu ile diger alakali bir yazi ise Borsa Nasıl Oynanır? En Sağlam Tüyolar baslikli yazimizdir. Read More!

Bankalara ve Masraflarına Dair...

Müşterisi olduğum bankalara (YKB ve Garanti) kızgınım. 21 yıllık bankam YKB'yi de terk etmek üzereyim. Yılda iki kez 29 TL hesap işletim ücreti almasına mı yoksa Internetten kendi yaptığım EFTlerden 2,5 TL, havalelerden 95 kuruş almasına mı kızdığımı bilemiyorum. Haydi anladık, şubelerde yapılan işlemlerden masraf alıyorlar. Kira, elektrik, çalışan ücretleri vs. deyince tamam şubelerde işlem paralı olsun. Internet işlemlerinden para almalarını haksız buluyorum. Gerekçeleri yazılımın ikamesi vs. olsa bile umurumda değil. Zaten kat kat para kazanıyorlar, kendi işimi kendim yapıyorsam bu paralı olmamalı. Hesap işletim ücreti de fahiş ve salakça bir masraf. Neyi işletiyorlar ki?

Reeskont Nedir  Bütçe Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir   Hisse Senedi Nedir   Bilanço Nedir   Akreditif Nedir  Tahvil Nedir    Broker Nedir    Portföy Nedir  Tutumluluk Nedir  Varlık Barışı Nedir  Evrim Teorisi Nedir  Reyting Nedir

Ziraat Bankası'ndan öğrendiğim kadarıyla eğer sistemde otomatik ödeme emri varsa yıllık 36 TL olan hesap işletim ücretini almıyorlarmış. Internetten yapılan EFT ve Havale de ücretsizmiş. Sadece EFT'lerde Merkez Bankası'nın aldığı 16 kuruştan başlayıp, meblağa göre değişen ücreti tahsil etmek zorundalarmış. Gayet mantıklı, sevdim bu bankayı!

Ziraat Bankası Internet Bankacılığı ve Bireysel Bankacılık açısından diğer büyük bankalara göre oldukça gerideydi ancak artık onlar da eksiklerini tamamlamış durumda. Yüzbinlerce emekli yanılıyor olamaz. Bundan böyle Ziraat Bankalıyım. Hem en ufak yerlerde bile şube ve ATM'leri var.

Garanti Bankası'nı şimdilik kaydıyla bırakmıyorum zira hem Garanti Emeklilik nedeniyle bağlıyız birbirimize hem de tek banka ile çalışmak istemem. EFT ve havale işlerini ZB üstünden yaparım, tek kaybım hesap işletim ücreti olur. Read More!

Başarılı İnsanlar ve Çok Çalışmak...

Uzun zamandır aklımda olan ve bir türlü gerçek anlamda hayatıma uygulayamadığım birşey var: Zamanımı verimli kullanmak. Çağımızın en önemli zehirleri öncelikle TV sonra da bilgisayar oyunları olmalı. Bilgisayar oyunları ile işim yok ama polisiyelere olan merakım TV başında gerekenden fazla zaman geçirmeme sebep oluyor.

Okumaktan ve yazmaktan büyük zevk almama rağmen bazen adeta çivilenmiş gibi TV başında oturuyorum. Ne büyük bir ziyan! Son günlerde bu konu nedeniyle kendime isyan halindeyken tam da zamanında Amazon siparişlerim geldi. Yazı yazmak üstüne bir kitap ısmarlamıştım: Stephen King'in "On Writing" isimli kitabı. Genelde Stephen King okumam çünkü gerçekten korkuyorum. Tek başına yaşayan biri olarak korku filmleri ya da kitapları ile hiç işim olmaz. Sonra evdeki her olağan ses beni yerimden zıplatıyor. Yatmadan evvel odamdaki gömme dolabı kontrol ediyorum. Bir gün içinden biri ya da birşey çıksa ne yaparım bilmem ama yine de ürkütücü birşeyler okusam ya da izlesem, korkaklaşıyorum. Bahsettiğim kitap King'in yazı yazmak üzerine yazdığı ama başına uzunca bir otobiyografi koyduğu bir kitap. Bugün okumaya başladım ve otobiyografi kısmını bir solukta bitirdim.

Tüm başarılı insanlar gibi King de aklına koyduğu işte sebat göstermiş, küçük yaşlarından itibaren tüm zamanını bu işe adamış, gençliğinde büyük fakirlik çekmiş ama hedefinden ve tüm geri çevrilmelere rağmen hayalinden vaz geçmemiş. Hayatını okurken tıpkı diğer başarılı insanların hayatlarını okurken fark ettiğim gibi, onun çok ama çok çalıştığını, evine ekmek getirmek için asgari ücretli bir işte saatler boyunca çalışırken dahi yazmayı araya sığdırabildiğini fark ettim. Uzun yıllar evvel ODTÜ'de Lee Iacocca'nın hayatını okuma ödevi olarak vermişlerdi. Adamın topu topu 24 saate ne kadar iş, egzersiz ve yaşam sığdırdığını görünce şaşmıştım ve disiplinine de hayran olmuştum.

Nükleer Kirlilik  Gönüllü Çevreci Kuruluşlar  Olasılık Soruları ve Çözümleri  Marksizm Nedir  Spam Nedir    Nükleer Enerjinin Zararları  Bono Nedir?  Fareli Köyün Kavalcısı  Arge Nedir?  Kalite Nedir  Açık Arttırma Nedir  Pesimist Nedir?

Tembellik öyle kolay ki... Sizi sarıp sarmalıyor ve adeta bir uyuşturucu gibi etkisi altına alıyor. Son zamanlarda bundan mustaribim ve bugünden itibaren kendimi daha verimli olmaya adayacağım. İş hayatında başarılı olmak isteyenlere Ekonomix (ekonomi nedir?) haftada 80 saat çalışmalarını önerir her zaman. Başarılı insanlara bakınca bunun doğru olduğunu kolaylıkla fark ediyorsunuz ama salt çalışkan olmak yeterli değil. Doğru işleri kapabilmek ve yarattığınız verimi ortaya koyabilmek de önemli. Öyle çalışkan insanlar tanırım ki, angaryaların hepsini üstlenir ama birazcık bile yükselemezler. Zira angaryaları onlar kadar etkin halledebilecek başkası bulunamaz diye düşünen yöneticiler biraz sırt sıvazlayıp onları onore eder ama iş terfiye gelince fazla işe yaramayan ama her konuyu çok iyi bildiğini iddia eden tipleri seçerler.

Odaklanmak çok önemli. Hedefe giden yolda doğru işlere ve uğraşlara odaklanmayı bilmeliyiz. Çok çalışmak,odaklanmak ve vazgeçmemek başarının temel anahtarı olmalı. Read More!

Hisse Senetleri Pozisyonlari

Blogumun düzenli okuyucularından Sn. Emrah Korhan geçenlerde şu mesajı atmış:

"T'pol fon dünyasında neler yapıyorsunuz hisse senetlerinizde pozisyonlarınızı arttırıyor musunuz veya diğer yatırım araçlarında durumunuz nedir?

Uzun zamandır bu konularda yazı yazıyor musunuz?:)Örneğin emeklilik fonunuzdaki son durum nedir? Malum mevduat faizleri çok düştü dolar da keza öyle."

Son dönemlerde ben borsada (Borsa Yorumları) biraz kar realize ettim. Endeks 22-24binlerdeyken alım yaptığım hisse senetlerinden biraz sattım. Şu ara tabii ki alım yapmıyorum. Uzmanlar ne diyecek diye hevesle Rdynk ve Ekonomix'in yazılarını bekliyorum ama içimdeki ses bana endeksin 30binli rakamlar göreceğini söylüyor. Ama bunun zamanını tahmin dahi edemiyorum.

Manipülasyon Nedir   Küresel ısınma Karikatürleri  Türk Bilim Adamı  Liderlik Nedir?    Türkiyede Ödenen Vergiler, Vergi Türleri  Enformasyon Nedir    Slogan Nedir    Enflasyon Nedir    Nükleer Santraller  Devlet Nedir

Şu sıra çalışmadığım için yatırımlarım açısından durgun bir dönemdeyim. Mevduattaki paramı tutmam gerekiyor. En son 90 günlük %11,25'ten bağladım. BES katkı payımı da biraz azalttım ama ödemeye devam ediyorum. Buradaki fon dağılımım %45 G.A. Kamu Borçlanma Araçları, %55 Esnek EYF şeklinde. Geçen yıla göre enflasyonun üstünde getiri elde ettim. Borsa'nın hızla yükseldiği dönemde çok daha iyi getiri elde edebilirdim ama bununla uğraşacak vaktim yoktu, sağlık olsun diyebiliyorum.

Az miktarda dolarım var. Toplam paramın içinde %2 civarında. Olduğu gibi duruyor. Dolara yatırım yapmıyorum.

Dediğim gibi şu ara çalışmıyorum. Önüme iyi bir iş fırsatı çıktığı takdirde değerlendireceğim ama bir yandan da uzun süredir düşündüğüm eğitim/danışmanlık işlerine yatırım yapmayı ve kariyerimde yeni bir dönem başlatmayı istiyorum. Bu yönde çalışmalarım var o nedenle kafam da pek karışık ve yazılarımda aralıklar oluyor. Read More!

Yüksek Faiz Düşük Kur

Kur ile faiz arasinda nasil bir iliski vardir? Ozellikle yüksek faiz düşük kur naralari atanlar grafige bakarak soruyu cevaplasinlar.

Manipülasyon Nedir   Küresel ısınma Karikatürleri  Türk Bilim Adamı  Liderlik Nedir?    Türkiyede Ödenen Vergiler, Vergi Türleri  Enformasyon Nedir    Slogan Nedir    Enflasyon Nedir    Nükleer Santraller  Devlet Nedir Read More!

Taylor Kuralı ve Kriz

Vaktim yok dedim ama karşıma gelen bazı şeyleri de paylaşmadan edemiyorum. kısaca hemen konuya giriyim, Mankiwin yeni baskısı gelecek, merakla bekliyorum. neyse kitabın yeni chapterini nete koymus ona bakarken taylor kuralına rasladım ve bugunki krizi FED'in dogurdugu ile ilgili kanıma bir yenisini eklemiş oldum. Taylor kuralı şunu soyluyor:

Komünizm nedir    iktisat Nedir  Devlet Üniversiteleri  Eğitim Nedir  Dejavu Nedir  Bilgi Nedir  Wifi Nedir    Teknoloji Nedir

FED in nominal faiz oranları= enflasyon + 2 + 0.5(enflasyon - 2) + 0.5(GSYİH açığı)

şimdi buna göre hesaplanmış grafik aşağıda, ne demek istediğim grafiğin ustunde var zaten, yani FED faiz oranlarını olması gerekenin oldukca altında tuttu, genişleyici para politikası ile ekonominin dengesini bozdu, küresel finans piyasasının yeni aracları olan Turev araclarla bulusunca da barutla dinamite benzedi ve Kriz patladı! olay bu.
Read More!

Suudi şampanyası ve dayatılan dinin sahteliği

Mustafa Akyol yazmıs, "devir ozgurluk devri" demiş guzel de soylemiş.

Komünizm nedir    iktisat Nedir  Devlet Üniversiteleri  Eğitim Nedir  Dejavu Nedir  Bilgi Nedir  Wifi Nedir    Teknoloji Nedir Read More!

Bankacılara Tavsiyeler


Aşağıdaki yazı Türkiye Bankalar Birliğinin web sitesinden alınmıştır. Bu kriz ortamında bence bankacı da bankacı olmayan da okumalı. bu aralar iş yogunlugumun fazla olmasından dolayı fırsat bulup yazamıyorum, kusura bakmayın.


Aralık 1863'de Hugh McCulloclı, o zamanki Para Otoritesi (Comptroller of the Currency) daha sonra Hazine Sekreteri, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ulusal bankalara yolladığı bir mektupta tüm basiretli bankacıların izlemesine gerek gördüğü bazı prensipleri belirlemiştir. Aşağıdaki metin bu mektuptan alınan bazı paragrafları içermektedir. Buradaki öğütler 1863 de olduğu gibi günümüzde de güncelliğini korumaktadır.

Komünizm nedir    iktisat Nedir  Devlet Üniversiteleri  Eğitim Nedir  Dejavu Nedir  Bilgi Nedir  Wifi Nedir    Teknoloji Nedir



Makul bir garantiyle güvenceye alınmış krediler dışında kredi vermeyin. Spekülasyonu cesaretlendirici ve teşvik edici hiçbir şey yapmayın. İmkanlarınızı yasal ve basiretli işlemler için kullanın. Verdiğiniz kredilerin vadesini müşterinizin işinin imkan verdiği en kısa vadeye göre ayarlayın ve kaynağa ihtiyacınız olup olmadığına bakmaksızın tüm borçların vadesinde ödenmesi için ısrarlı olun. Bir krediyi sırf ödendiği zaman daha avantajlı bir yatırıma yönlendirmeyeceğinizi düşündüğünüz için yenilemeyin. Kredilerinizi başka türlü sağlıklı bir şekilde kontrol edemez ve geri dönüşünü sağlayamazsınız.



Kredilerinizi belirli kişiler ya da kurumlarda yoğunlaştırmak yerine dağıtın. Bir kişiye veya bir firmaya verilen büyük krediler, bazen uygun ve zorunlu olmakla birlikte, çoğunlukla riskIi olurlar. Büyük kredi müşterileri bankanın kontrolünü ellerine geçirebilirler. Müşteri ve banka arasındaki böyle bir ilişkinin sonucunda kimin zor duruma düşeceğinin tahmin edilmesi ise zor değildir. Kredilerin, banka özkaynaklarının üzerinde olan her bir doları bankanın borcudur ve banka yöneticileri mevduat sahiplerine, diğer alacaklılarına ve hissedarlarına karşı verdikleri kredileri sıkı sıkıya~ kontrol etmekle yükümlüdürler.

Müşterilerinizin zenginleştikçe bankanın da zenginleşeceğini göz önünde bulundurarak müşterilerinize hoşgörülü davranın. Ancak hiçbir zaman onların kendi politikalarını size dikte ettirmesine izin vermeyin.



Eğer kredi vermenin uygun olmadığını düşünüyorsanız, bankanın bu şüphelerinizden faydalanmasına imkan tanıyın ve krediyi vermeyin. Bir müşterinin dürüstlüğünden şüphelenmeniz için nedenleriniz varsa, hesabını kapatın. Bir dolandırıcıyla, onun sizi aldatmasını önleyebileceğinizi düşünseniz bile, asla iş yapmayın. Bu gibi durumlarda risk her zaman için kazançtan daha yüksektir.



Çalışanlarınıza çalmadan rahat ve saygın bir yaşam sürmelerine olanak tanıyacak bir maaş verin ve onlardan size sunabilecekleri tüm hizmeti isteyin. Eğer bir çalışanınız kazandığı maaştan daha fazlasını harcıyorsa, fazla harcamalarını dürüstçe açıklayabiliyorsa bile, onu işten çıkarın. Tutumlu olmamak bir suç değildir ancak insanı kolaylıkla suça yöneltebilir. Kazandığından daha fazlasını harcayan bir çalışan banka için güvenli bir eleman olamaz.



Bankanın sermayesi hayali değil gerçek olmalıdır. Bankanın sahibi, borç alanlar değil borç vermek için parası olanlar olmalıdır. Denetçiler ulusal bankalar tarafından dolaşım (circulation) yoluyla veya diğer suni yöntemlerle nominal sermaye yaratılmasını önlemek için çaba gösterirler. Bunu yaparken denetçiler iyi yönetilen bankalardan yardım göreceklerini düşünürler.



Namuslu, dürüst ve yasal bir şekilde bankacılık yapın. Büyük kazanç imkanlarının sizi baştan çıkarmasına izin vermeyin. Ulusal Para Kanunu çerçevesinde kullanabileceğiniz tüm imkanları kullanın. Gösteriş meraklısı borç verenler genellikle ya şarlatan ya da dolandırıcıdırlar.
Read More!

Dolandiricilik Skandali

Bir sure once Ekonomiturk'te 'Dumbest Moments in Turkish Business' başlıklı bir yazı yayınladım (Bkz. aşağılarda bir yer). Yazıda, Fortune dergisinin, ABD’nin SPK’sı, SEC'i Bernard Madoff’un 50 milyar dolarlık dolandırıcılığını anlamamış olması nedeniyle eleştimesine bakıp, mealen şöyle bir şey yazmıştım: Eğer 1 vaka ile SEC bu kadar eleştiriliyor ise bizim bankacılık sistemini denetlemek üzere kurulan ve kuruluşundan sonra 10 tane bankanın batacağını tahmin edemeyen BDDK'yı yerin dibine batırmamız gerekir.

Bu yazıma cok eleştiri geldi. Bu eleştiriler 'BDDK'ya haksızlık etmişsiniz'den başlayıp, 'hay sana doçentlik ünavanı verene....'ye kadar uzanıyordu. Bu konunun çok önemli ve ihmal edilen bir konu olduğunu düşündüğüm için ikinci bir yazı yazmaya karar verdim.

Borsa Nasıl Oynanır  inovasyon nedir    Borsa Yorumları    Petrol Fiyatları    Bilgisayar Nedir

Ben 'cahil kafamla' şöyle bir akıl yürütmede bulunuyorum: Bir mahallede her hafta bir ev aynı şekilde soyuluyorsa ve bu durum uzun zamandır devam ediyorsa, Böyle bir durumda ben, mahalle mensubu olarak, sadece hırsızları değil, yeterli önlemi almayan (ya da alamayan) polis teşkilatını da suçlarım. Bir ülkede bankalar sürekli aynı şeklide batıyorsa ben de BDDK'yı suçlarım. Ne yani, Sular İdaresi'ni mi suçlamam gerekiyordu?
Diğer taraftan, okuduğum 1-2 ekonomi kitabına dayanarak ta şunu söylüyorum: Regülasyon otoritesi ilahi bir kurum değildir. Onun da kendi yetersizlikleri vardır. Ayrıca bu insanların denetlemekle mükellef oldukları kişilerin ya da kendilerini o göreve atayan kişilerin etkisinde kalma olasılığı vardır. Bu yüzden sürekli eleştiriye açıktırlar (Dileyenler 'Government Failure' literturune bakabilirler).
Türkiye'de batan bankaların ardından eleştirilen hep hırsızlar olmuştur (bence buradaki hırsızlık ya da popler adıyla 'hortumculuk' da ciddi biçimde tartışmaya açıktır). Ama Polisler hiç eleştirilemiş, hatta bu kurumların başındakiler ekonomi dergileri tarafından her yıl yılın bürokratı seçilmişlerdir.
Özet olarak, benim fikrime göre sorun BDDK'nın eleştirilmesi değil, eleştirilmemesidir. Bunun anlamı 'faturayı BDDK'ya keselim' değildir. Bir sorun varsa bunun tüm boyutlarıyla değerlendirilmesi gereğine işaret etmektir. Read More!

Değerlendirme Yazısı

Merkezin enflasyon raporu yayınlandı. Agırlıklı olarak bu rapordan olmak uzere ekonomiye bir bakalım.


  • Krizin Genel Yapısı
Merkezin kriz hakkındaki degerlendirmesi şöyle: "...krizin en yoğun dönemlerinin geride kaldığına işaret etmiştir. Bununla birlikte, iktisadi faaliyete dair öncü göstergelerdeki iyileşmenin yavaş olması, kredi piyasalarındaki sorunların devam etmesi ve istihdam koşullarındaki zayıflamanın sürmesi kriz sonrası toparlanmanın yavaş ve kademeli olacağını teyit etmiştir." buna bende katılıyorum, zaten bunun boyle olacagı daha krizin başında belli idi. finans sektöründe oluşturulacak yeni yapı belirginleşmeden de dunya ekonomisinde hızlı bir çıkış beklemiyorum ben. Açıkcası para ve maliye politikalarının oldukca agresif bicimde kullanılması benim beklediğim 2.cokusu ortadan kaldırmıs ve bugun IMKBde gordugumuz gibi ciddi nominal degişimleri beraberinde getirmiş olsa da bu durum "kriz sonrası toparlanmanın yavaş ve kademeli olacağını" da garanti etmiştir.

Demokrasi Nedir   Küresel ısınma Nedir  Özel Üniversiteler

  • TR'de Enflasyon
"yakın dönemde politika faizlerinde bir miktar daha indirim gerçekleştirildiği ve sonrasında faizlerin 2010 yılı sonuna kadar sabit tutulduğu varsayımı altında; enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2009 yıl sonunda yüzde 4,9 ile 6,9 aralığında (orta noktası yüzde 5,9), 2010 yıl sonunda ise yüzde 3,7 ile 6,9 aralığında (orta noktası yüzde 5,3) gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Enflasyonun 2011 yıl sonunda yüzde 4,9, 2012 yıl ortasında ise yüzde 4,8 seviyesine gerileyeceği öngörülmektedir". Merkezin 2009 yıl sonu resmi hedefinin 7.5, 2010 hedefinin ise 6.5 oldugu göz önüne alındığında; enflasyonun hedeflerin altında kalacağını deklare etmektedir merkez. bu acıdan Enflasyon Hedeflemesinin hedefden +/- sapmasının sorun yapılması gerekirken (yani hedefin altında kalmak da bir başarısızlık iken) bunun sorun olarak görülmediği, açıkca büyümeye odaklanıldığı görülmektedir.

ayrıca merkez "Güncellenen tahminler, politika faizinin oldukça uzun bir süre düşük düzeylerde tutulması durumunda dahi, toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüşe verdiği desteğin önümüzdeki iki yıl boyunca süreceğini göstermektedir." dogru toparlanma dunyada yavas ve kademeli olacak ama ben talep etkisinin TR icin 2012nin ortalarına kadar sureceğini beklemiyorum. aksine parasal ve mali gevsemelerin etkisi, TRnin saglam finans yapısı ile birlikte toplam talebin enflasyon oranlari üzerindeki baskısının cok daha kısa zamanda hissedilebilecegini dusunuyorum. Buradaki toplam talep baskısı olayında aslında potansiyel arz cok onemli bence potansiyel arzın da gerilediği varsayımı altında talebin baskısını daha erken göstermesi söz konusu, ustelik siz mikro pazarlarınızı duzenlemeden enflasyonda kalıcı bir duzelme beklememelisiniz. bu acıdan 2009 icin degil ama 2010 icin % 5.3 hedefi bence oldukca dusuk!

bu noktadan hareketle merkezin "2010 yılının ikinci yarısından itibaren enflasyonun kademeli bir düşüş eğilimine girerek 2011 yıl sonu hedefi olan yüzde 5,5 düzeyinin bir miktar altında istikrar kazanacağı öngörülmektedir. Bu çerçevede, iktisadi birimlerin orta vadeli sözleşmelerinde ve planlamalarında bu düzeyleri referans olarak alması, fiyatlama davranışlarını buna göre oluşturması, enflasyon katılığını azaltarak iktisadi faaliyetteki toparlanmayı destekleyecektir." ongorusu ve cagrısı da tutarsız. ben orta vadede %7'den aşağısını referans almazdım.

  • Dünyada Kriz Bitti Mi?
"Gelişmiş ülkelerin sanayi üretim endeksleri incelediğinde, yıllık gerilemedeki hızlanma eğiliminin Şubat ayından itibaren durduğu gözlenmektedir. Gelişmekte olan ülkeler sanayi üretim endeksinde de benzer bir eğilim dikkat çekmektedir."

  • Büyüme Tahminleri Yukarı Yönlü revize ediliyor.

  • Ekonomik Teorinin Esnek Fiyatlar varsayımı
"Enflasyon oranları ülke bazında karşılaştırıldığında, 2009 yılı Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ABD’de genel enflasyonun yüzde 5’ten yüzde -1,4’e, Japonya’da yüzde 2’den yüzde -1,1’e, Euro Bölgesi Uyumlulaştırılmış Tüketici Fiyat Endeksi (Harmonised Index of Consumer Prices - HICP) enflasyonunun ise yüzde 4’ten yüzde -0,15’e gerilediği görülmektedir. Gelişmekte olan ülkelerden Çin’e bakıldığında ise yıllık enflasyon oranının 2008 yılının Mayıs ayındaki yüzde 7,7’lik değerinden 2009 yılının Mayıs ayı itibarıyla yüzde –1,4’e düştüğü görülmektedir."

  • Para Politikası

"ABD’de alınan genişletici parasal tedbirlere rağmen piyasa faizlerinin yüksekliği para politikasının etkinliğini zayıflatmaktadır." Paranın reel ekonomi ile olan ilişkisini bir kere muğlak ve sorunlu hale getirdiniz mi, parasal aktarım mekanizmasına da sahip cıkamazsınız. eger para kagıt olmaya baslıyorsa, degeri hakkında bir yargıya varılamıyorsa, grafikte goruldugu gibi bilancolarınızı şişirmeniz ve faiz oranlarını dusurmeniz pek bir işe yaramaz, reel ekonomiye gitmesini beklediğiniz paralar borsalarınızı şişirir, paranızın degerini dusurur. enflasyon bir finansal istikrar gostergesi olmaktan cıkar ve siz bir sisin içinde yol alırsınız.

  • TR icin nisbeten guzel haberler; istihdam, risk göstergeleri, dusen reel faiz...

"Dengeleyici maliye politikaları, mali sürdürülebilirlik kaygılarını canlandırmadığı sürece ekonomik harcamaları desteklemektedir. Aksi taktirde borcun sürdürülebilirliği kaygılarını artırarak bekleyişleri olumsuz etkileyebilmekte ve ekonominin uzun dönem büyüme potansiyelini zayıflatabilmektedir." Alın size mali sürdürülebilirlik kaygılarını canlandırma, yine raporda hemen bir kac alt paragraftan "bütçe üzerinde oluşturduğu yükü telafi etmek amacıyla tütün ürünlerine uygulanan vergiler ve akaryakıt ürünleri üzerindeki ÖTV artırılmıştır."

  • Ayrıca Merkez raporunda tam 6 kez "en kötünün geride kaldığı" ifadesini kullanmış. sanırım Durmus Yılmaz'ın Tünel benzetmesini unutmuşlar veya unutturmak istiyorlar.
Krizi Değerlendirdiğimiz yazılar devam edecek...Ayrıca T'pol'ün sorusunu cevaplandırıp, Ekonomix'in ne hakkında kapıştığımızı hatırlamasını sağlayacağız.
Read More!

Sanayi Uretim Endeksi Artiyor

"Hala Depresyon Laflari Geliyor" baslikli yazinin altini doldurmaya firsat bulamadim ama ulkenin buyumeye basladigini gosteren verilerden bir tanesini gostereyim dedim. Ulkenin buyuyup buyumedigini gormenin yolu bizim himbil TUIK'in yaptigi gibi bir sene evvelki istatistiklere bakmakla bulunmaz. Muhtemelen Guven Sak da ayni yanlisa dusup "ulan depresyon hala devam ediyor" sonucunu acemi bir sekilde cikariyor. Biz gecen senenin sonunda son aciklanan istatistiklere bakip bunlari kendimize gore mevsimsel etkilerden arindirip ulkenin cok yuksek hizlarda kuculdugunu gormustuk. Guven Sak'in da yapmasi gereken budur.

Demokrasi Nedir   Küresel ısınma Nedir  Özel Üniversiteler

Bakiniz dun Sanayi Uretim Endeksi aciklandi. Haber Aksam'dan:

"Büyümenin öncü göstergelerinden olan Sanayi üretimi artık nefes almaya başladı. Türkiye İstatistik Enstitüsü'nün açıkladığı verilere göre sanayi üretim endeksi geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 9.7 daraldı. Ancak son aylarda toparlanmaya başlayan sanayi üretimi haziran ayında bir önceki aya göre de 5 puan artarak yüzde 7.3 artış gösterdi. 2008 yılı Kasım ayında 109.5 olan üretim endeksi Haziran ayında 109.9 olarak gerçekleşti."

Burada son durumu gormek icin bakmaniz gereken rakam son bir kac ay icerisindeki trenddir. Sanayi Uretim Endeksi de 3-4 aydir yukseliyor ve bunun mevsimsellikle bir alakasi yok. Mevsimselligin otesinde Sanayi Uretimi artiyor.

Bu arada normalde kaliteli yazilar yazan Ugur Gurses de ayni hataya dusmus ve su laflari ediyor:

"Pazartesi günü haziran ayına ilişkin sanayi üretim verileri açıklanacak. Böylece yılın ikinci çeyreğindeki ekonomik büyümenin ana silueti de ortaya çıkacak. Nisan ve mayıs ortalaması yüzde 19.8 olan imalat sanayi üretim daralması ve yüzde 18 olan toplam sanayi üretimi daralmasında bir miktar iyileşme beklenebilir. Ancak haziran ayı küçülmesi iyimser tahminle yüzde 10 seviyesinde olsa bile üç aylık ortalama daralma yüzde 15’in altında olmayacak. Bu da ikinci çeyrekte yüzde 8.5’luk daralma, içinde bulunduğumuz üçüncü çeyrekte de yüzde 6’lık daralma tahminimizi değiştirmeyecek."

Aciklanacak buyume rakamlari tabii ki sene sonuna kadar pozitif bir buyume gostermeyecek. Neden? Cunku mevsimsellikten arindirilmis ceyreksel veriler elimizde yok, TUIK'te de bunlari hesaplayacak yetenek yok. O yuzden de her ceyrek bir sene oncesine gore karsilastirma yapilarak son dort ceyrekte gerceklesen "ortalama" buyume orani hesaplaniyor aslinda. Bu yuzden de mevcut durumu ancak 9-12 ay sonra rakamlarda daha belirgin bir sekilde gorebiliyoruz.

Bu hatayi Ugur Gurses'e yakistiramadik. Read More!

Bunlara inanan çıkar mı sizce?

Bugün maillerimin arasinda rastladigim bir mesajı aynen kopyalıyorum. Bu adamlar üçkağıtçı belki ama aynı zamanda da salaklar ve muhtemelen kendileri kadar salak birini bulurlarsa kazıklayabiliyorlar. Yine de gerçekten buna inanacak kimse var mı diye düşünmekten kendimi alamıyorum:

Değerli müşterimiz,

Biz mali sorunları olan kişilere yardımcı olur. Ihtiyaç duymak
Kredi, ciddi ama yardıma ihtiyacı var
Mali iddiaları? Size bankalar ve konut tarafından reddedildi mıydı
Kredi?. Biz halka, düşük düzeyde finansal destek
,% 3, ve 500.000 $ (Bireysel kredi) $ 2000 $ ABD için
20.000 US $ 20.000.000 (cooporate kredi) projeleri, iş ve% 100
Kişisel finans sigorta ve kredi garanti kullanılabilir.

Reeskont Nedir  Bütçe Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir   Hisse Senedi Nedir   Bilanço Nedir   Akreditif Nedir  Tahvil Nedir    Broker Nedir    Portföy Nedir  Tutumluluk Nedir  Varlık Barışı Nedir  Evrim Teorisi Nedir  Reyting Nedir

Ayrıca, şu aşağıda belirtin lütfen gitmek için:

(1) kredi miktarı talep:
(2) kredi amacı:
(3) Ülke:

Bu durumda, gereken ihtiyaç gösterir ve isteği göndermek,
Birlikte kredi koşulları ile.

Hoşgeldiniz ve teşekkür ve misafirperverliği için Tanrı sizi korusun.

Saygılarımla,

Bay Erickson STANLEY
Tel: +447035960917
Faks: +447035960916
E-posta: ressolutioninstitution@rocketmail.com
RESSOLUTION KURUMU
Read More!

Perşembe'nin gelişi...

Önümüzdeki günler birçoğumuz için yeni harcamaların yapılacağı bir zaman dilimi olacak. Ramazan, ardından Bayram ve yeni okul yılı peşpeşe kapımızdalar.

Geleneksel olarak iftar sofraları sıradan akşam yemeklerinden daha zengin hazırlanmaya çalışılır. Doktorlar bu durumdan pek memnun değil ama insan tüm gün aç olunca muhtemelen normalde tüketmeyeceği yiyeceklere de özeniyordur. Bayramlar ise daha geleneksel yaşayanlar için yeni kıyafetler, aile büyüklerinin ziyareti ve ufak tefek hediyeler, bazıları içinse tatil fırsatı olduğundan ceplerde delik açılması kaçınılmazdır.

Okulların durmadan değiştirdiği kitaplar ve kıyafetler, hızla büyüyen çocuklar ve hem ailelerin hem de çocukların diğerleriyle aşık atma hevesi nedeniyle yeni okul yılı da cep yakan bir dönemin habercisidir.

Reeskont Nedir  Bütçe Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir   Hisse Senedi Nedir   Bilanço Nedir   Akreditif Nedir  Tahvil Nedir    Broker Nedir    Portföy Nedir  Tutumluluk Nedir  Varlık Barışı Nedir  Evrim Teorisi Nedir  Reyting Nedir

Pekiyi ama böyle olmak zorunda mı? Sonuçta Ramazan, Bayram ve okulların açılış zamanı belli. Yazılarımda sürekli olarak bütçe yapmanın ne kadar önemli olduğunu vurguluyorum. Bütçe yaptığınız takdirde birçok harcama zaten daha evvelden öngördüğünüz masraflar arasında yer alacak ve siz de bunlara karşı hazırlıklı olacaksınız diyorum.

Burada asgari ücretle çalışıp çok zor koşullar altında yaşayanları hedeflemiyorum. Onların nasıl bir hayatı olduğunu tahmin bile edemem ve tavsiyede bulunacak durumda da değilim. Hedeflediğim kitle makul ücret kazanan, ayaklarını yorganlarına göre uzattıkları takdirde başı belaya girmeyecek insanlar. Ne yazık ki bu kesim tüketim tuzaklarına sıkça düşüyor ve durumunu algılamayı red ederek, hak ettiklerinden daha az kazandıklarını ve hayatın kendilerine karşı adil olmadığını düşünüyorlar.

Bazı insanların elzem ile lazımı, istek ile ihtiyacı ayırt etmekte zorlandıklarını biliyorum. Bütçe yapmak konusunda çok yazı yazdım. Yine de soruları olan ya da motivasyona ihtiyacı olan ve danışmak ihtiyacı hissedenler varsa memnuniyetle tpolthetrekkie@yahoo.com adresine atacakları e-postaları cevaplayacağım. Read More!

Finans PhD

Merhaba,

Finans Doktorasi başlıklı, Şubat, 26, 2007 tarihli yazınızı okudum. Öncelikle verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim, bazı soruları giderici bir yazı; ancak ilk 3 okuldan sonraki okullara değinmemiş sadece ilk 10 kısıntında bulunmuşsunuz; bu konuda fazla bir bilgim olmadığı için bu okullardan bahsederseniz sevinirim; ayrıca aklımda olan aşağıdaki bazı okullarıda değerlendirirseniz sevinirim.

Reeskont Nedir  Bütçe Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir   Hisse Senedi Nedir   Bilanço Nedir   Akreditif Nedir  Tahvil Nedir    Broker Nedir    Portföy Nedir  Tutumluluk Nedir  Varlık Barışı Nedir  Evrim Teorisi Nedir  Reyting Nedir

- UCLA
- University of Pittsburgh
- Cornell University

Ek olarak, ilk 10'daki okulları dikkate alırsak (özellikle ilk 3), iyi bir state of purpose ve çok iyi akademisyenlerden alınmış referanslar 3,7-3,8 arası bir ortalamanın yaratacağı eksikliği kapatabilir mi? Şu an endüstri Müh.de okuyorum, bu bölümle ilgili (yöneylem veya benzetim) iyi bir bitirme tezinin kabul almak için doğrudan katkısı olur mu, yoksa endüstri müh.den mezun olmak finans doktorası için iyi okullara başvurmada bir dezavantaj yaratır mı? Read More!

Bir Milyon Kalem

merhaba,

bir milyon kalem çocuklara yardım etmeye çalışan bir oluşum. mersin yeşilovacık'ta kütüphanesi olmayan bir yere kütüphane kurmayı becermiş bir oluşum. şimdi ise okullar açılmadan önce başlangıç dursunbey olmak üzere otuzüç köye defter ve kalem göndermeye çalışacağız.

Reeskont Nedir  Bütçe Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir   Hisse Senedi Nedir   Bilanço Nedir   Akreditif Nedir  Tahvil Nedir    Broker Nedir    Portföy Nedir  Tutumluluk Nedir  Varlık Barışı Nedir  Evrim Teorisi Nedir  Reyting Nedir

köşenizde bizim bu çabamızı duyurmanızı istemek hadsizlik mi olur bilmiyorum, ancak biraz duyarlılığı artırmak çabamız hepsi bu. www.birmilyonkalem.com da kampanyamızla ilgili tüm detaylar yer alıyor..

şimdiden çok teşekkür ediyorum.

sevgilerimle Read More!

Güven Sak'tan Hala Depresyon Laflari Geliyor

Okuyucularimiz Guven Sak'in yazisina dikkatimizi cekmisler. Güven Sak ekonominin hala depresyonda oldugunu soyluyor. Ekonomimiz gecen senenin son ceyreginde ve bu senenin ilk ceyreginde ceyrekler itibariyle %5, senelik %20'e varan hizlarla kuculurken depresyondaydi. Biz de bunu o zaman ifade etmis ve rakamlarin icerisinde bulundugumuz durumu ancak 6 ay sonra gostermeye baslayacagini soylemistik. (Hatirlarsaniz yazarlarimizdan rdynk ile de bu konuda kapismistik). Artik depresyonda degiliz, hatta ekonomimiz ufak da olsa buyumeye basladi. Guven Sak ise hala depresyonda oldugumuzu iddia ediyor.

Nükleer Nedir    Yatırım Fonları    Taksi Şöförü   VOB nedir?  IMF Nedir   Borsa Tüyoları  Borsa Nedir  Zaman Nedir  Pi Sayısı Nedir

Simdi vaktim yok ama bilirsiniz ben boyle firsatlari hic kacirmam. Yazinin linkini buraya koydum, elestirisini de ilk firsatta yapariz. Read More!

Dolar, Faiz ve Borsa

Bundan 8-9 ay once "hamdolsun teget gecti" diyen birisiyle dalga gecip cok buyuk hizlarda kuculdugumuzu soylerken bazilarimiz secimler yuzunden politik davrandigimi dusunuyorlardi. Gercekler ulkenin tarihi bir hizla kuculdugu TUIK tarafindan tescil edildikten sonra anlasildi.

Simdi ise ekonomi senelik yuzde 3 civarinda bir hizla buyuyor ama bunun istatistiklere yansimasi bir 6 ay daha alir.

Ote taraftan gecen Kasim yuzde 17'ye yukselen reel faizler bugun yuzde 7'e gerilemis durumda. Iki hafta once reel faizler yuzde 8 iken bunlarin iyi faiz oranlari oldugunu belirtmistim. Simdi bile fena degil ama tabii cazibesini yitirmeye basliyor.

Tutumluluk  Inovasyon örnekleri  Türev Konu Anlatımı  EFT Nedir  Olasılık nedir    Ekonomi Nedir  Hisse Yorumları  Bilinçli Tüketici

Dusen faizler ise borsanin (Borsa Yorumları) yukselmesini destekliyor. Ben elimdeki ufak bir miktar banka hisselerini Merkez Bankasindan isaret gelmeden satmayi planlamiyorum. O yuzden borsanin yonuyle ilgili benden simdilik kesin bir ifade beklemeyin.

Simdiye kadar dolar hakkinda kesin ifadeler kullaniyordum, bu konudaki dusuncelerim eski kuvvetini kaybetti. Artik dovizde de spekulasyon onermem.

Anlayacaginiz hicbir seyi kuvvetli onermiyorum.

Bu konu ile diger alakali bir yazi ise Borsa Nasıl Oynanır? En Sağlam Tüyolar baslikli yazimizdir. Read More!

3G

3. Jenerasyon imkanları ile önümüzdeki dönemde mobil iletişimde yeni alışkanlıklar edinecek gibi görünüyoruz. Görüntülü telefon umurumda değil, kullanacağımı da sanmıyorum ama ilgimi çekecek pek çok yenilik olacağını düşünüyorum.

Ben bu aralar sabit telefon ve TT ADSL'i hayatımdan çıkarsam mı diye düşünmeye başladım. Cep telefonum varsa ve her yerden Internete rahatlıkla bağlanabileceksem, evde sabit telefona ve TT ADSL'e neden gereksinim duyayım? (Bu iki hizmete ayda 60-75 TL ödüyorum. Müzik, film indirmek gibi adetlerim olmadığı için en hesaplı, limitli ADSL işimi görüyor).

Komünizm nedir    iktisat Nedir  Devlet Üniversiteleri  Eğitim Nedir  Dejavu Nedir  Bilgi Nedir  Wifi Nedir    Teknoloji Nedir

Ancak mobil internet hizmetinin kalitesi konusunda şüphelerim var. Bunu sürekli kullanan okuyucular varsa fikirlerini almak isterim.

1988 yılında iş hayatına atıldığımda telefon, telex ve fax vardı. TV tek kanaldı, özel radyo diye birşey de yoktu. İletişim konusunda kısa sürede büyük bir teknolojik gelişme yaşadık. Artık hiçbirşey bizi şaşırtmıyor ve her yeniliğe "eh çok şükür nihayet bunu yaptılar, ne zamandır bekliyorduk" havasında yaklaşıyoruz. Buna mukabil muazzam bir bilgi bombardımanı ve kirliliği de yaşıyoruz. Neleri ıskalıyoruz bilemiyorum. Read More!

Devlet ve cinsiyet

7 Haziran tarihli Hürriyet gazetesinde ekonomik kriz döneminde Çin’de birçok gelinin başlık parasını aldıktan sonra evden kaçtıklarına ilişkin bir haber yer aldı.

Bugünlerde herseyi yaşanan ekonomik kriz ile ilişkilendirmek moda olduğu için bu haberde de kriz ile erkeklerin evlendirilme vaadiyle kandırılması arasında bir ilişki kurulmuş. Halbuki, sorun Çin hükümetinin 1979’dan beri uyguladığı ‘tek çocuk politikası’ ile ilişkili.

Komünizm nedir    iktisat Nedir  Devlet Üniversiteleri  Eğitim Nedir  Dejavu Nedir  Bilgi Nedir  Wifi Nedir    Teknoloji Nedir

1979 yılında Çin hükümeti özellikle ekonomik sorunlarla başa çıkmak için doğumları kontrol altına almaya karar verdi. İstisnalar olmakla beraber, evli çiftlerin sahip olabilecekleri çocuk sayısı bir ile sınırlandı. Bir çok geleneksel toplumda olduğu gibi, erkek çocukları Çin’de de kız çocuklarına tercih edildiği için Çinlilerin çoğu mevcut tek çocuk haklarını erkek çocuklardan yana kullandılar. Özellikle, ultrason teknolojisinin gelişmesi ve yaygınlaşması Çinlilerin tercihlerini yapmalarına yardım etti. Ultrason ile doğmadan önce çocuklarının cinsiyetini öğrenme imkanı elde eden Çinliler kız çocuklarının doğumlarını engellediler. Yasadışı olmasına rağmen kürtajların sayısı arttı. Bu gelişmeler sonucunda nüfus içinde kadın erkek oranı bozuldu. Temel ekonomi kanunlarının öngördüğü gibi arzı azalan kadınların değeri arttı. Kadınlar ve aileleri evlilik karşılığında para talep etmeye başladılar. Tabi bunu suiistimal edenlerin sayısı da arttı.

Özetle, sorun kriz ile değil devletin insanların hayatına müdahalesi ile ilişkili. Read More!