Faşizm nedir?

Faşizm nedir sorusunun cevabı üç kelimede verilebilir: milliyetçi, radikal, diktatörlük. Politik spektrumda en sağda yer alan ideolojidir faşizm. Faşizm çoğulculuğu, bireyciliği ve azınlık haklarını reddeder. Tek parti sistemini savunur, daha doğrusu zorla dikte eder. Özellikle ikinci dünya savaşından sonra faşist devletlerin yaptığı insanlık dışı uygulamalardan sonra faşist kelimesi bir hakaret ve aşağılama anlamı kazanmıştır. Politik olarak ise sosyalist veya komunist olmayan diktatörlüklere genellikle faşizm diyebiliriz. Faşizmi en iyi temsil eden ülke Benito Mussolini yönetimindeki Italya’dır, zaten faşizm de italyanca kökenli bir kelimedir.

Faşistlerin iktisat (bkz. iktisat nedir) anlayışı ise ne kapitalizm olsun, ne de komünizm, ikisinin arasında olsun yaklaşımıdır. Işçiler, işverenler ve bürokratlar hep beraber ekonomiyi yönetmektedir faşist Italya’da. Faşist devletlerin hedeflediği konulardan bir tanesi de otarki idi, yani kendi kendine yetebilen bir ülke olmak. (Biz çocukken Türkiye kendi kendine yetebilen yedi ülkeden biri şeklinde masallar duyardık, sonra ekonomi liberalleşti ve biz de artık kendi kendimize yetemez olduk, nerede o eski güzel günler). Iş dünyasında ise büyük şirketlere savaş açmak, küçük şirketleri komunizme karşı korumak gibi garip bir strateji gütmüşlerdir. Faşistler faize ve serbest piyasaya (bkz. liberalizm ve liberal nedir) karşı idiler. Piyasalara müdahale ederek tavan fiyat, taban fiyat, ve ücret kısıtlamalarına gitmişlerdir. Önemli miktarlarda tasarrufları olan ve bunlardan faiz kazanarak zenginleşen Yahudileri ekonominin kanını emen asalaklar olarak görmüşler ve Yahudi soykırımını destekleyen argümanlardan bir tanesi de bu olmuştur.

Almanlar kendi finansal problemlerinden dolayı yahudileri (Yahudi bankacıları) sorumlu tutmuştu. Geçenlerde Yunanistan da krize girince Amerika’daki (yahudi) hedge fonları sorumlu tuttuğunu ima eden ifadelerde bulunmuştu. Biz de kendi problemlerimizden dolayı IMF’yi sorumlu tutuyoruz. Neyse, bence faşizm nedir sorusuna yeterince cevap verdik, detaylı bilgi için wikiye bakabilirsiniz.

1 Yorum Var.:

milleplateaux dedi ki...

Bildigim kadari ile faşizmin ekonomik gorusunue korporatizm denir.

Vikipedi : Faşizm
Vikipedi : Korporatizm