Türk Dil Kurumu’na göre Açık Artırma kavramının kelime anlamı; “Bir malın satışında alıcılar arasında fiyat artırma yarışına dayanan satış biçimi, artırma, müzayede” olarak geçmektedir.
Açık artırma; alıcılar arasında rekabet yaratmak suretiyle, satın alınacak nesneye en yüksek fiyatı verecek alıcıyı bulmak için uygulanan bir satış yöntemidir. Bu yöntemde tek satıcı vardır. Alıcı birkaç kişi olabileceği gibi birçok kişi de olabilir. Tek satıcı mal sahibi adına hareket eden bir profesyonel olabilir. Açık artırmada mal, en yüksek fiyatı veren müşteriye satılır.
Yukardaki açıklamalarda görüldüğü üzere, açık artırmanın temelde tek bir anlamı vardır. Fakat farklı versiyonları mevcuttur. Günümüzde maddi veya manevi birçok materyal açık artırma yöntemleriyle sürekli el değiştirmektedir. Örneğin İnternette birçok alışveriş sitesinde bu yöntemle satış yapılmaktadır. Satışı yapılan şey; bazen eski bir para, bazen ünlü bir futbolcunun forması, bazen de tarihi eser olabilmektedir. Bu tür manevi değeri olan materyallerin değeri sadece talep eden tarafından belirlenmektedir. Açık artırmada fiyatı belirleyen; talep eden tarafından satılan şeye biçilen değerden ibarettir. Alan kişinin gözünde o ürünün ederidir. Alınan şey, kişiye fayda sağlamasa bile manevi açıdan tatmin yaratmakta ve bu yüzden talep edilmektedir.
Gayrimenkuller, motorlu taşıtlar, menkul kıymetler … gibi maddi değeri olan; değerini gelecekte sağlayacağı getirilerin (nakit akışlarının) bugünkü değerinden alan ürünlerde de bu yöntem kullanılmaktadır. Satıcı açısından bakıldığında en iyi satış fiyatı açık artırma yöntemi ile belirlenir. Alan razı satan razıdır sonuçta. Öyle ki devletin yaptığı özelleştirmeler bile bu yöntemle yapılmaktadır.
Özetle, Açık Artırma nedir; “en fazla parayı veren düdüğü çalar” yöntemi demektir. Sermaye piyasalarında fiyatlandırılan tüm enstrümanlar sürekli müzayede yöntemi ile fiyatlandırılmaktadır. Alış ve satış sürekli yapılabilmekte ve fiyatı, arz ve talep belirlemektedir. Bir anlamda sürekli açık artırma vardır. Bu tür Açık artırma ile elde edilecek hasılatlar, yaşanan ekonomik koşullar ile doğru orantılı olmakta, ekonominin olumlu dönemlerinde yüksek fiyatlara alıcılar bulunurken, ekonomik olumsuz olduğu dönemlerinde bunun tersi olmaktadır.
0 Yorum Var.:
Yorum Gönder