Bilgisayar Nedir?

Bilgisayar nedir sorusunun cevabı, biraz yüzeysel fakat gayet yerinde bir benzetmeyle verilebilir. Makineler, kol gücü ile yapılan işler için ne ise, bilgisayarlar da iletişim ve zihnimizi kullanarak yaptığımız işler için odur. Neden mi? Gelin sizi ikna etme çalışayım.

Bilgisayarlar, kendilerine verilen verileri belirli komutlara göre işleyip, bu işlemlerin sonucunu dönen elektronik aygıtlardır. Bu tanıma göre kişisel bilgisayarlar, mp3 çalarlar, cep telefonunuz,bu yazıyı size ulaştıran sunucu(server), vs... hepsi birer bilgisayardır.

Bilgisayarları diğer makinelerden ayıran en önemli özellikleri sık bozulmaları değil belirli komutlara göre çalışmaları ve bu komutların değiştirilebilir olmasıdır. Bu komutlara yazılım(software) denir. Biz Türkçe yazılım derken bu komutların yazılmış olmasına vurgu yapsak da asıl önemli nokta, bu komutların soft(yumuşak) olmasıdır. Yazılım soft(yumuşak) olduğu için kolaylıkla değiştirebilir, kopyalanabilir, bölünebilir ve başka yazılımlarla birleştirebilir. Bir makine tasarımının çizimini de kolaylıkla değiştirebilirsiniz ama yazılımdan farklı olarak sonuçları görmek için bu makineyi yeniden üretmeniz gerekir. Dolayısıyla, bilgisayarları diğer makinelerden ayıran en önemli özellik yazılım sayesinde kazandıkları bu esnekliktir. İnsanlar için düşünceler ne ise bilgisayarlar için de yazılım odur.

Bilgisayarların sahip olduğu bu esneklik ve hızlı hesaplama kabiliyetleri, matematiksel ve mantıksal olarak ifade edilebilen her problemi daha verimli biçimde çözmemize olanak sağlar. Bu nedenle fabrikalardaki üretim hatlarından, finans dünyasına; ziraat mühendisliğinden oyunlara; eğitimden araştırmaya, bilgisayarların sayısız farklı uygulama alanı ortaya çıkmıştır.

Bu uygulamaları insanlara kıyasla “aptal” bulabilirsiniz. Açıkçası, bilgisayarların şu an insana benzer bir zekaya sahip olmadığı da bir gerçek ve uzun sürede bu böyle kalmaya devam edecek gibi gözüküyor.Fakat belirli bir konuda uzmanlaşmış bilgisayar sistemleri karar verme ve uzmanlık konusunda şaşırtıcı derece başarılı olabiliyor. Finans piyasalarında işlem yapan bilgisayar programları bu sistemlere verilebilecek en güzel örneklerden bir tanesi.(wiki bkz. Algorithmic Trading 
Özetle bilgisayarlar sayısız yeni uygulama ve inovasyonu mümkün kılmıştır. Bu bakımdan bilgisayar için inovasyonlar için platform oluşturan bir inovasyon denilebilir. (bkz.inovasyon nedir?)

Elektronik devrim şeklinde tanımlanabilicek bu hızlı değişim süreci, sadece bilgisayarların faydaları ile açıklanamaz. Bilgisayarlarların performans / (fiyat x fiziksel büyüklük) oranı sürekli artan bir trend izlememiş olsaydı, büyük bir ihtimalle bilgisayarlar hayatımıza bu kadar giremeyecek ve elektronik devrim hiç yaşanmayacaktı. Belki de bilgisayarlar 60’larda olduğu gibi en fazla nükleer santraller kadar hayatımızın içinde olacaktı.


Bilgisayarların yaygınlaşmasının doğal sonucu olarak, bilgisayarlar arasında iletişime ve enformasyon(bkz. enformasyon nedir?) paylaşımına imkan veren Internet ortaya çıktı. İnternet, iletişimi tarihte hiç olmadığı kadar kolaylaştırdı. İletişim ve enformasyonun dahil olduğu her işi Internet sayesinde daha verimli ve ucuza yapabilir hale geldik. Bu yüzden Internet için de, aynı bilgisayar gibi başka inovasyonlar için platform işlevi gören bir inovasyon denilebilir.

Bu noktada bilgisayarların ve Internet’in gelişiminin sadece teknolojik yeniliklerle sınırlı olmadığını, aynı sanayi devrimi gibi kültürel ve politik etkileri olduğunu hatırlatmakta yarar var. Küreselleşme süreci bu kadar hızlı hayatımıza girdiyse, bunu başlıca sebeplerinden biri bilgisayar teknolojisindeki gelişmelerdir.

Ancak Internet’in belki de en önemli özelliği; eğer Internet’i lehimize kullanabilicek donanıma sahipsek, bizi hayatın her alanında daha üretken yapabilecek olması. Yani Internet'i kullanarak daha iyi bir sporcu, ressam, coğrafya öğretmeni, biyolog, vs... olabiliriz.

Örneğin, aşağıdaki grafiklerin birincisinde, çeşitli ülkelerdeki geniş bant internet bağlantısına erişim ile işgücü verimliliği verileri karşılıklı gösterilmiş. İkincisinde ise iktisadi büyüme (bkz.iktisadi büyüme nedir?) ve geniş bant erişimi arasında ilişki gösterilmeye çalışılmış. Bu veriler arasında direk neden sonuç ilişkisi olmasa da geniş bant internet erişiminin işgücü verimliliğine pozitif katkı yaptığını söylemek yanlış olmasa gerek diye düşünüyorum. Dünya Ekonomik Forumunun yaptırdığı çalışmanın tamamına link’e tıklayarak ulaşmak mümkün.
Geniş bant internet bağlantısı son zamanlarda bazı ülkeler tarafından yol, su, elektrik gibi bir temel altyapı ihtiyacı olarak değerlendirilmeye başlandı. Bu konu üzerine daha fazla konuşulabilir ama bu yazıyı daha fazla uzatmasak iyi olur diye düşünüyorum.


Bilgisayar nedir yazımızı tamamlarken, bilgisayarın faydalarının genellikle çarpan etkisi gösterdiğini ve sıfırla çarpılan şeyin sıfır kaldığını hatırlatalım. Özetle, kendinizi ne kadar geliştirirseniz bilgisayarlardan da o kadar fayda sağlarsınız. (bkz. eğitim nedir?)

0 Yorum Var.: