Demokrasinin iki tane temel prensibi vardır. Eşitlik ve özgürlük. Eşitlik derken kastedilen herkesin her alanda eşit olması değildir (sosyalistler eşitliği bahane edip sosyalizmi empoze etmeye çalışırlar ama burada bahsedilen o eşitlik değil), eşitlikten kastedilen yargı önünde eşit olmaktır ve seçimlerde aday olabilmektir. Demokraside herkes eşit eğitim, sağlık, maaş, kadın, erkek, güzellik, çocuk sahibi olacaktır gibi bir prensip yoktur.
Demokrasinin asıl önemli özelliği ise özgürlüklerin ve azınlık haklarının güvence altına alınmış olmasıdır. O yüzden demokrasilerde çoğunluğun azınlığa hükmetmesi gibi bir durum çok yoktur. Demokrasilerin iyi işleyebilmesinin şartı kuvvetler ayrılığı ilkesinin hayata geçirilmiş olmasıdır. Başka türlü herkesin kanun önünde eşitliği veya özgürlükler korunamayabilir.
Günümüzde gözlemlediğimiz seçilmiş aracılar vasıtasıyla gerçekleştirilen demokrasinin bir çok zayıf yanı vardır. Özellikle internet teknolojisinin yaygınlaşmaya başlamasıyla çok önemli konularda direkt demokrasi uygulamasına geçilmesi büyük bir inovasyon olur. Özellikle Türkiye gibi demokrasi varmış ayağına yatılan ama demokratik oligarşi ile yönetilen ülkelerde bu uygulama egemenliği tekrar halka dönmesi için şarttır. Bir de demoktrat kime denir sorusuna cevap verelim. Demokrat seçimlerde iş yapmayan politikacıları tek tek gönderebilecek gücü olan ve demokrasiyi destekleyen kişilere denir.
Demokrasi nedir sorusuna cevap verdik. Türkiye’de demokrasinin yani halkın gerçekten kendisini temsil edecek ve kendisine hesap verecek politikacıları seçtiği demokratik bir sistem yoktur sonucunu çıkardık.
6 Yorum Var.:
Demokrasi kelime anlamı olarak, halkın iktidarı demektir.
Ancak günümüzde birden fazla anlam içermekte;
1. Yönetim rejimi olarak iktidardakilerin halkın oylarıyla seçilmesi.
2. Bir konu hakkında herkesin söz hakkı olması.
Bizim insanımız demokrasiyi genellikle "çoğunluğun dediği olur, çıkarı gerçekleşir" şeklinde anlıyor.
''...Demokraside herkes eşit eğitim..''
Demokrasilerde fırsat eşitliğinin esas olması (ülkemiz için fırsat eşitliğinin olmadığı ne yazık ki kesin)kanısındayım.Herkese eğitim başta olmak üzere iyi bir yaşam hakkı vermek gerekmektedir ki daha sonra birey kendi seçimini (Doktor olmak - Temizlik Görevlisi olmak) yapabilsin
neyse yukarıdaki ile pişti olsa da birşeyler yazmak gerek.
herkesin kabul edeceği üzere demokrasi bir klişedir ve pramidin en altından en üstüne kadar kime sorsanız herkesin bir cevabı vardır.
yazıyı bu perspektiften değerlendirin derin anlamlar çıkarmaya çalışmayın.
Çağatay'a katılarak bir-iki şey eklemek istiyorum.
Fırsat eşitliğini sağlamak istesek de ekonomik özgürlüğün olduğu bir sistemde bunu sağlamak pratik olarak imkansız olacaktır.
İnsanlar zaten daha iyi fırsatalara sahip olmak için para kazanmaya çalışıyor.
Amacımız insanların ekonomik ve politik özgürlüğünü kısıtlamadan(ya da az kısıtlayarak), asgari seviyeyi mümkün olduğunca yukarıya çekmek olmalı diye düşünüyorum.
Batida(hepsi degil tabiki) demokrasi kavraminin en onemli ilkelerinden biri,cogunlugun karar alirken azinligida saygi duymasidir.
cagatayin dedigi gibi turkiyede yaygin olan cogunlugun dedigi olur anlayisi ,demokrasi degildir.her cumhuriyette demokrasi degildir,iran,cin demokrasiye sahip degildir.halkin her istedigi demokrasi degildir,digerlerin,azinliklarin seslerini dikkate almadan,cogunluk boyle istiyor diye alinan kararlarda demokrasinin parcasi degildir.demokraside temel seyler seyler artisilmaz,degistirilmez.hukumetlerin halkin gucuyle istediklerini yaptirmasida diktotorya,totoliter demokrasiye gider ve bazen demokrasi diktotorlugu desteklemek icin kullanilan en iyi bir arac olur.
Yorum Gönder