Merkezin enflasyon raporu yayınlandı. Agırlıklı olarak bu rapordan olmak uzere ekonomiye bir bakalım.
- Krizin Genel Yapısı
Merkezin kriz hakkındaki degerlendirmesi şöyle: "...krizin en yoğun dönemlerinin geride kaldığına işaret etmiştir. Bununla birlikte, iktisadi faaliyete dair öncü göstergelerdeki iyileşmenin yavaş olması, kredi piyasalarındaki sorunların devam etmesi ve istihdam koşullarındaki zayıflamanın sürmesi kriz sonrası toparlanmanın yavaş ve kademeli olacağını teyit etmiştir." buna bende katılıyorum, zaten bunun boyle olacagı daha krizin başında belli idi. finans sektöründe oluşturulacak yeni yapı belirginleşmeden de dunya ekonomisinde hızlı bir çıkış beklemiyorum ben. Açıkcası para ve maliye politikalarının oldukca agresif bicimde kullanılması benim beklediğim 2.cokusu ortadan kaldırmıs ve bugun IMKBde gordugumuz gibi ciddi nominal degişimleri beraberinde getirmiş olsa da bu durum "kriz sonrası toparlanmanın yavaş ve kademeli olacağını" da garanti etmiştir.
Demokrasi Nedir Küresel ısınma Nedir Özel Üniversiteler
- TR'de Enflasyon
"yakın dönemde politika faizlerinde bir miktar daha indirim gerçekleştirildiği ve sonrasında faizlerin 2010 yılı sonuna kadar sabit tutulduğu varsayımı altında; enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2009 yıl sonunda yüzde 4,9 ile 6,9 aralığında (orta noktası yüzde 5,9), 2010 yıl sonunda ise yüzde 3,7 ile 6,9 aralığında (orta noktası yüzde 5,3) gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Enflasyonun 2011 yıl sonunda yüzde 4,9, 2012 yıl ortasında ise yüzde 4,8 seviyesine gerileyeceği öngörülmektedir". Merkezin 2009 yıl sonu resmi hedefinin 7.5, 2010 hedefinin ise 6.5 oldugu göz önüne alındığında; enflasyonun hedeflerin altında kalacağını deklare etmektedir merkez. bu acıdan Enflasyon Hedeflemesinin hedefden +/- sapmasının sorun yapılması gerekirken (yani hedefin altında kalmak da bir başarısızlık iken) bunun sorun olarak görülmediği, açıkca büyümeye odaklanıldığı görülmektedir.
ayrıca merkez "Güncellenen tahminler, politika faizinin oldukça uzun bir süre düşük düzeylerde tutulması durumunda dahi, toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüşe verdiği desteğin önümüzdeki iki yıl boyunca süreceğini göstermektedir." dogru toparlanma dunyada yavas ve kademeli olacak ama ben talep etkisinin TR icin 2012nin ortalarına kadar sureceğini beklemiyorum. aksine parasal ve mali gevsemelerin etkisi, TRnin saglam finans yapısı ile birlikte toplam talebin enflasyon oranlari üzerindeki baskısının cok daha kısa zamanda hissedilebilecegini dusunuyorum. Buradaki toplam talep baskısı olayında aslında potansiyel arz cok onemli bence potansiyel arzın da gerilediği varsayımı altında talebin baskısını daha erken göstermesi söz konusu, ustelik siz mikro pazarlarınızı duzenlemeden enflasyonda kalıcı bir duzelme beklememelisiniz. bu acıdan 2009 icin degil ama 2010 icin % 5.3 hedefi bence oldukca dusuk!
bu noktadan hareketle merkezin "2010 yılının ikinci yarısından itibaren enflasyonun kademeli bir düşüş eğilimine girerek 2011 yıl sonu hedefi olan yüzde 5,5 düzeyinin bir miktar altında istikrar kazanacağı öngörülmektedir. Bu çerçevede, iktisadi birimlerin orta vadeli sözleşmelerinde ve planlamalarında bu düzeyleri referans olarak alması, fiyatlama davranışlarını buna göre oluşturması, enflasyon katılığını azaltarak iktisadi faaliyetteki toparlanmayı destekleyecektir." ongorusu ve cagrısı da tutarsız. ben orta vadede %7'den aşağısını referans almazdım.
- Dünyada Kriz Bitti Mi?
"Gelişmiş ülkelerin sanayi üretim endeksleri incelediğinde, yıllık gerilemedeki hızlanma eğiliminin Şubat ayından itibaren durduğu gözlenmektedir. Gelişmekte olan ülkeler sanayi üretim endeksinde de benzer bir eğilim dikkat çekmektedir."
- Büyüme Tahminleri Yukarı Yönlü revize ediliyor.
- Ekonomik Teorinin Esnek Fiyatlar varsayımı
"Enflasyon oranları ülke bazında karşılaştırıldığında, 2009 yılı Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ABD’de genel enflasyonun yüzde 5’ten yüzde -1,4’e, Japonya’da yüzde 2’den yüzde -1,1’e, Euro Bölgesi Uyumlulaştırılmış Tüketici Fiyat Endeksi (Harmonised Index of Consumer Prices - HICP) enflasyonunun ise yüzde 4’ten yüzde -0,15’e gerilediği görülmektedir. Gelişmekte olan ülkelerden Çin’e bakıldığında ise yıllık enflasyon oranının 2008 yılının Mayıs ayındaki yüzde 7,7’lik değerinden 2009 yılının Mayıs ayı itibarıyla yüzde –1,4’e düştüğü görülmektedir."
- Para Politikası
"ABD’de alınan genişletici parasal tedbirlere rağmen piyasa faizlerinin yüksekliği para politikasının etkinliğini zayıflatmaktadır." Paranın reel ekonomi ile olan ilişkisini bir kere muğlak ve sorunlu hale getirdiniz mi, parasal aktarım mekanizmasına da sahip cıkamazsınız. eger para kagıt olmaya baslıyorsa, degeri hakkında bir yargıya varılamıyorsa, grafikte goruldugu gibi bilancolarınızı şişirmeniz ve faiz oranlarını dusurmeniz pek bir işe yaramaz, reel ekonomiye gitmesini beklediğiniz paralar borsalarınızı şişirir, paranızın degerini dusurur. enflasyon bir finansal istikrar gostergesi olmaktan cıkar ve siz bir sisin içinde yol alırsınız.
- TR icin nisbeten guzel haberler; istihdam, risk göstergeleri, dusen reel faiz...
- Kötü haber Bütçe
"Dengeleyici maliye politikaları, mali sürdürülebilirlik kaygılarını canlandırmadığı sürece ekonomik harcamaları desteklemektedir. Aksi taktirde borcun sürdürülebilirliği kaygılarını artırarak bekleyişleri olumsuz etkileyebilmekte ve ekonominin uzun dönem büyüme potansiyelini zayıflatabilmektedir." Alın size mali sürdürülebilirlik kaygılarını canlandırma, yine raporda hemen bir kac alt paragraftan "bütçe üzerinde oluşturduğu yükü telafi etmek amacıyla tütün ürünlerine uygulanan vergiler ve akaryakıt ürünleri üzerindeki ÖTV artırılmıştır."
- Ayrıca Merkez raporunda tam 6 kez "en kötünün geride kaldığı" ifadesini kullanmış. sanırım Durmus Yılmaz'ın Tünel benzetmesini unutmuşlar veya unutturmak istiyorlar.
Krizi Değerlendirdiğimiz yazılar devam edecek...Ayrıca T'pol'ün sorusunu cevaplandırıp, Ekonomix'in ne hakkında kapıştığımızı hatırlamasını sağlayacağız.
2 Yorum Var.:
Rdynk çok güzel yazı olmuş, eline sağlık. Bütçeye hakkında bugün akşam haberlerinde can sıkıcı bir haber vardı. İşsizlik fonu paralarının bir kısmının bütçeye aktarılması konusunda yasa hızlıca meclisten geçmiş. Bunu bekliyorduk ama olmaz diye umuyorduk.
tesekkurler T'Pol, bu iş boyle bosuna zamanında elini benim cebime sokmasın yeter demedik burda. sen işci ve işverene diyorsun ki kardeşim sen işsiz kalınca su su sartlarda sana vermek uzere topluyorum bu parayı. sonrada gidip butceye giderlerini karsılamak icin koyuyorsun. işte sana basit bir zaman tutarsızlığı sorunu, bu da acıkca kredibilite kaybı bu da yazıda yazdıgımız "endişe" meselesi.
Yorum Gönder