Tutumluluk Nedir?

Bana genclere vereceginiz en onemli iki tavsiye nedir diye sorulsaydi sunlari soylerdim. Birincisi tutumlu olunuz, ikincisi cok calisiniz. Tutumluluk nedir once onu bir aciklayalim. Diyelim ki aylik geliriniz 1000 TL olsun. Tutumlu olan birisi gelirinin onemli bir kismini harcamaz, biriktirir, gelecege yatirim yapar. Tutumlu birisi gelirinin harcamalara ayirdigi kismini ise en etkin sekilde degerlendirir, har vurup harman savurmaz. Boylece toplumdaki diger insanlara nazaran daha az para harcasa bile cok daha fazlasini basarir harcadigi para ile. Bunlar kolay kazanilacak yetenekler degil, biraz da karakter meselesi.

Ikinci onemli konu ise cok calismak. Vaktiniz de geliriniz gibi sahip oldugunuz diger onemli bir kaynaktir ve bunu da cok isabetli degerlendirmeniz gerekir. Tutumlu biri oldugunuzu ve gelirinizin %40'ini biriktirdiginizi varsayalim. Sizin kadar tutumlu olmayan ama daha cok calisip sizin kazandiginizdan cok daha fazlasini kazanan bir kisinin gerisinde kalabilirsiniz. Omru boyunca sizden %20 daha fazla calismis bir kisinin zamani geldiginde sizin 4-5 kati para kazanmasina sasirmamaniz gerek. Bu kisi sizin yariniz kadar bile tutumlu olsa her ay biriktirdigi para sizin gelirinizin tamami kadar olacaktir. Gecmiste az calistiginiz icn bugun geliriniz kisitli ise bugun dahi daha fazla calisarak gelirinizi arttirmaniz mumkun, biraz yaratici olmaniz yeterli.

Kapitalizm Kapitalist nedir  Faşizm nedir?  Fraktal Nedir  Kırmızı Başlıklı Kızın Hikayesi  Çernobil Faciası

Ulkemizin bence en temel sorunlarindan bir tanesi insanlarimizin hem tutumluluk hem de cok calismak kavramlarindan uzak olmalaridir. Herkes yan gelip yatma, calismadan para kazanma derdinde. Erken emeklilik mi dersiniz, devletin KIT'lerinde yillarca verimsiz bir sekilde "calisan"lari mi dersiniz, karisini tarlaya gonderip kendi kahvede kumar oynayan ciftcileri mi, hepsinden var ulkemizde. Ondan sonra da yabancilar bizim guclenmemizi istemiyor, bizim petrolumuz yok ondan zengin degiliz, IMF olmasaydi biz coktan herkesi gecmistik, veya Merkez Bankasi faizleri indirip kurlari cikarsa kimse bilegimizi bukemez seklinde her seyden cok cehaletimizi ortaya koyan populist soylemleri dile getirip birbirimize propaganda yapip dururuz.

Zirvalamayi kesip tutumlu olmaya ve cok calismaya baslamamiz lazim.

Bu yazi Ekonomi Turk blogunda Tutumluluk ile ilgili atasozleri konusunda yazilmistir.

3 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Petrolümüz olsada (ki var) bizi rahat bırakmazlar çünkü Türkiye hiçbir zaman sıkıntıdan kurtulamayacak bulunduğu konumu itibari ile.

Bur4x (http://bur4x.blogspot.com)

Uğur UYGUR dedi ki...

Tutumluluk bende var ama çok çalışmak kısmı sanırım biraz eksik kalmış... :)

Yazıdaki çok çalışmak kısmının doğruluğu için kanıt arıyorsak "Almancılar"a bakalım. Yıllarca "Orada çok güzel para alıyoruz ama adamı dibine kadar çalıştırıyorlar, tuvalete gitmek bile dakika ile" diye senelerce duymuş biriyim...

cahitoz dedi ki...

Alamancılar da artık bitti....

Yok işsizlik parası yok çocuk parası yok bilmem ne parası. Çalışmadan para almak....

Zamanla türklerden almanlarda öyrendi ve artık Almanyanın karşılaşamıyacağı bir sosyal yuk....

Petrolumuz olsa da bişey değişmezdi... Büyük ihtimalle kolay para sayesinde daha da tembel olurduk ;) Bkz. Arab dunyası.

Petrol kaynakları sonsuz deyil