Peki Yarin Borsa Ne Olur?

Borsalarda neler oluyor ve yarin borsa ne olur sorusunun cevabini ariyorsaniz borsa ve piyasa bultenimizi okumanizi tavsiye ederiz.

Persembe gunu yazdigimiz yazida Cuma gunu borsanin yukselecegini tahmin etmistik, tesaduf bu ya borsa yukselmis. Bunun uzerine bir okuyucumuz da su mesaji atmis:

"merhaba 24 agustos 2009 pazartesi borsa ne olur.? yorumunuz varmı? teşekkürler"

Kisa cevabi vereyim: yukselir

Uzun cevabi merak edenler yazinin geri kalanini okusun.

Ruslar komunist ekonomiden vahsi ekonomiye gecis yaptiklari bir zamanda gazetecinin biri Boris Yeltsin'e "Rus ekonomisinin durumunu tek kelime ile anlatir misiniz?" diye bir soru yoneltmis. Yeltsin de "iyi" diye vermis. Gazeteci de "peki ekonominin durumunu birden fazla kelime ile anlatir misiniz?" diye ikinci bir soru yoneltmis. Yeltsin de "hah bu durumda --- iyi degil" demis.

Bazi insanlar borsanin hangi yone gidecegini tahmin edebildikleri yalanini teknik analiz duman perdesi arkasina saklanarak soylerler. Bunu anlarim, adam baskalarini dolandirarak para kazanmak niyetindedir; boyle yaparak hapse girmesi de soz konusu degildir. Benim anlamadigim neden bazi insanlarin bu yalanlara kandiklaridir. Eger bir insanin borsanin yonunu gunluk olarak %60 isabetle bilme gibi bir yetenegi olsaydi bu insanin dolar milyarderi olmasi bir kac yil, dolar trilyoneri olma olasiligi ise 3-5 yili gecmezdi. Nasil olur anlatayim?

inovasyon nedir    Borsa Yorumları    Petrol Fiyatları    Bilgisayar Nedir

Dunyada hergun yatirim yapilacak bir suru borsa var. Biz 100 borsa var diyelim. Bu kisi hergun bu borsalara gunluk yatirim yaparak 60 tanesinde karli 40 tanesinde zararli cikarak ortalamada 20 tanesinde para kazanir. Borsalarin gunluk %1 hareket ettiklerini varsayarsak bu kisinin gunluk garanti getirisi %0.2 olur. Ya da kabaca haftalik %1, aylik %22, senelik yaklasik %1000. Yani bu adam sadece kendi parasiyla bu isi yapsa senede parasini 10 katina katlar. Ancak bu isi bir kac yaptiktan sonra unu yayilmaya baslar ve baska insanlar da getirip paralarini bu kisiye vermeye baslar, o yuzden de bu kisinin dolar trilyoneri olmasi 3-5 yili gecmez. Tabii bu arada boyle bir kisinin varligini duyan herkes borsada yatirim yapmayi birakir, orasi da ayri hikaye.

O yuzden borsanin gunluk hareketlerini dogru tahmin edecek bir kisi gercekten yok. Olsa da bu kisi kimseye soylemez bunu.

Simdi sorunun cevabina gelecek olursak, bir teknik analist xxx'de destek yyy'de direnc var, borsa dusmezse kesin yukselir seklinde bir cevap verirdi. Ben de ise kivirma yok, borsa pazartesi yukselir.

Not: Tavsiyeme uyup borsaya yatirim yapip para kazananlardan bana da payima duseni sali gunu odemelerini bekliyorum.

Bu konu ile diger alakali bir yazi ise Borsa Nasıl Oynanır? En Sağlam Tüyolar baslikli yazimizdir.

2 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Hocam ekonomistlik yonunuz ayri ama dusuncelerinizi anlatmak icin yazilarinizdaki uslup mukemmel..Pazartesi yukselirde birileri Sali payinizi yatirirsa iyide,ondan sonra carsamba gunu yorum yapmazsaniz o zaman nolur bilemem :))

Kadir dedi ki...

EkonomiX, Siz rdynk gibi borsanın 33.000'lere düşeceğine ihtimal veriyor musunuz ?