Tüik 2009 Enflasyon Oranlarını Açıkladı

Tüik 2009 yılı enflasyon oranlarını açıklamış bu sabah, 2008 yılında %10,06 olan enflasyon oranı 2009 yılında büyük bir düşüş sergileyerek %6,53’den kapanmış (bakiniz grafik: kaynak TUIK). Son bir yılda fiyatı en çok artan tüketim maddeleri ise alkollü içecekler ve tütün grubu olmuş. İster zengin ol, ister fukara her dubleden sonra yak bir cugara diyen kişiler bir sene öncesine göre %20,9 daha yüksek fiyatlar ödemek zorunda kalmışlar. Tiryaki değilim acaba ben zamlardan kurtuldum mu diye merak ediyorsanız etmeyin, hemen söyleyeyim bizim kayınço vardı, ağzına ne içki koyardı ne de sigara, onun 2009 yılında ödediği fiyatlar %9,3 oranında artmış. Evet, alkolsüz içecekler ve gıda fiyatları da enflasyonun üzerinde artış göstermiş.

Ben öyle çok yemek yemem, içecek de içmem, yalnız gezmeyi dolaşmayı, bir de sinema tiyatro gibi şeylere merakım vardır diyorsanız siz de zamlardan kurtulamadınız demektir. Yaya olarak gezip dolaşmıyorsanız, hele hele uzak bir yerde oturup çift vesayitle gidiyorsanız sizin ulaştırmaya ödediğiniz fiyatlar %7,9 oranında artmış. Eğlence ve kültürle alakalı fiyatlar ise %8,9 artış göstermiş.

Ne yerim ne içerim, ne de eğlenceye para harcarım, benim en büyük takıntım ıvır zıvır diye nitelendirdiğimiz “çeşitli mal ve hizmetler” almaktır diyorsanız sizin ödediğiniz fiyatlar %13,8 artmış. Neyin fiyatı az artmış diye merak mı ediyorsunuz? Ben de merak ediyorum ama Tüik basın bülteninde bu bilgilere yer vermemiş. Muhtemelen konut fiyatları enflasyonun altında artmıştır ama Tüik geçen sene kirası artanların “Tüik rakamlarla oynuyor” şeklindeki suçlamalarından çekindiğinden olsa gerek hiç o taraflara değinmemiş. Biz de değinmeyelim o zaman.

Tüik’in basın bülteninde yer alan diğer ilginç bir bilgi ise geçen yıl en yüksek fiyat artışının Diyarbakır ve Şanlıurfa illerinde yaşandığı anektodudur. Fiyatlar orada nedense %9,3 artmış.

Bu haber üzerine gazeteler hemen “memura komik zam: enflasyon farkı sadece 1.4 TL” şeklinde başlıklar atmışlar. Adı üstünde enflasyon farkı, enflasyon az çıkmış, bundan dolayı kaynaklanacak ücret erimesi de az olduğu için neredeyse enflasyon farkı ödemesine gerek kalmamış. Enflasyon 10 puan yüksek çıksa, buna mukabil maaşlara da 10 puan zam yapsalar kimin eline ne geçecek? Gazeteyi satın alan memur emekli kesimi ya daha çok, onlara yaranmak için böyle başlık atıyorlar bizim gazeteciler de. Şikayet edecek bir şey elbet bulunur, gazeteler de satılır. Her şey günlük güneşlikse bu sefer de “Tüik rakamlarla oynuyor” diye şikayet ederiz.

0 Yorum Var.: