Wifi Nedir?

Wifi veya Wi-fi, IEEE 802.11 standartlarınca belirlenmiş bir yerel ağ kablosuz iletişim teknolojisidir. Açılımı Wireless Fidelity olan Wi-fi, Türkçe vayfay şeklinde okunur. Yüksek hızda kablosuz veri iletişimine imkan veren wi-fi teknolojisi, evde ve ofiste İnternet’e kablosuz olarak ulaşmamıza imkan sağlamıştır. Günümüzde tüm yeni bilgisayarlar ve yeni nesil akıllı telefonların çoğu wi-fi teknolojisini desteklemektedir. Wifi nedir sorusuna cevap verdiğimize göre biraz daha ilginç konulara geçebiliriz.


Wi-fi’ın gelecekte hayatımızı nasıl etkileyeceğini görmek için aşağıdaki grafik referans olarak kullanabilir - grafiğin yer aldığı orjinal sunuma link'e tıklayarak ulaşabilirsiniz:



Wi-fi’in yakın gelecekte daha güvenli ve hızlı hale gelmesi ile evimizdeki tüm cihazlar büyük bir ihtimalle internete bağlanabilecek ve birbiriyle kablosuz iletişimde bulunabilecek. Böylelikle yeni uygulamaların gerçekleşmesi mümkün olacak. Kombi, buzdolabı, fırın gibi ev eşyalarının internete bağlanmasının ne önemi olabilir ki diyorsanız Electrolux’un geçen sene geliştirdiği wi-fi destekli çamaşır makinesi ile ilgili Daily Telegraph haberini okuyabilirsiniz.


İnovasyon Nedir Bilgisayar Nedir Spam Nedir Bilgisayar Mühendisleri Fraktal Nedir


Wifi ve 3G arasındaki farkları merak edenleriniz olabilir, onu da hemen kısaca açıklayalım. 3G, mobil telefonlar(bkz: Cep Telefonunda Kontörden TL’ye Geçişte Gizli Zam) için geliştirilmiş ve wi-fi’ye kıyasla çok daha geniş bir kapsama alanına sahip mobil iletişim standardıdır. Geniş kapsama alanına rağmen, veri transfer hızı olarak wi-fi’ya kıyasla daha yavaştır. Bu nedenle günümüzde 4G’ye geçiş yavaş yavaş yaşanıyor olmasına rağmen, wi-fi önemini kaybetmeyecek gibi gözüküyor. Bunun da en iyi işareti Time Warner, Sprint ve AT&T gibi şirketlerin yakın zamanda yaptıkları yatırımlar.[1][2][3]


Wifi nedir’den daha fazlasını ve Wi-fi’ın geleceğini merak edenler ArsTechnica’da yayınlanmış olan The future of WiFi: gigabit speeds and beyond başlıklı makaleyi okuyabilirler.


0 Yorum Var.: