Taylor Kuralı ve Kriz

Vaktim yok dedim ama karşıma gelen bazı şeyleri de paylaşmadan edemiyorum. kısaca hemen konuya giriyim, Mankiwin yeni baskısı gelecek, merakla bekliyorum. neyse kitabın yeni chapterini nete koymus ona bakarken taylor kuralına rasladım ve bugunki krizi FED'in dogurdugu ile ilgili kanıma bir yenisini eklemiş oldum. Taylor kuralı şunu soyluyor:

Komünizm nedir    iktisat Nedir  Devlet Üniversiteleri  Eğitim Nedir  Dejavu Nedir  Bilgi Nedir  Wifi Nedir    Teknoloji Nedir

FED in nominal faiz oranları= enflasyon + 2 + 0.5(enflasyon - 2) + 0.5(GSYİH açığı)

şimdi buna göre hesaplanmış grafik aşağıda, ne demek istediğim grafiğin ustunde var zaten, yani FED faiz oranlarını olması gerekenin oldukca altında tuttu, genişleyici para politikası ile ekonominin dengesini bozdu, küresel finans piyasasının yeni aracları olan Turev araclarla bulusunca da barutla dinamite benzedi ve Kriz patladı! olay bu.

2 Yorum Var.:

neqx dedi ki...

faizleri dusuk tutarken, aksini yapmak krizi daha da erken getirecekti. Krizden en erken ABD cikarken AB faizleri yeterince ve hizli indirmedigi icin ne olacak hep beraber bekleyip gorecegiz...

molgu dedi ki...

benim de kanaatim bu yönde. sadece genişyici para arzı degil bir de finansal piyasalardaki anormal liberezasyonun da etkisi cok buyuk.
Greenspan amca hep bu finansal piyasalardaki inanılmaz yarışa hiç bir kimsenin mudahale etmemesini savundu.
tabi 2004'e kadar olan sure icin.
pisalardaki etkinsizlikle braber hükümet başarısızlığı eklenince kar topu gibi birbirini besledi.

fakat burdaki taylor kuralında risk priminin eklenmemesinin sebebi ABd icin sıfır oldugunun dusunuldugunden midir?
oyleyse cok ileri görüşlülermiş!