Bugünlerde herseyi yaşanan ekonomik kriz ile ilişkilendirmek moda olduğu için bu haberde de kriz ile erkeklerin evlendirilme vaadiyle kandırılması arasında bir ilişki kurulmuş. Halbuki, sorun Çin hükümetinin 1979’dan beri uyguladığı ‘tek çocuk politikası’ ile ilişkili.
Komünizm nedir iktisat Nedir Devlet Üniversiteleri Eğitim Nedir Dejavu Nedir Bilgi Nedir Wifi Nedir Teknoloji Nedir
1979 yılında Çin hükümeti özellikle ekonomik sorunlarla başa çıkmak için doğumları kontrol altına almaya karar verdi. İstisnalar olmakla beraber, evli çiftlerin sahip olabilecekleri çocuk sayısı bir ile sınırlandı. Bir çok geleneksel toplumda olduğu gibi, erkek çocukları Çin’de de kız çocuklarına tercih edildiği için Çinlilerin çoğu mevcut tek çocuk haklarını erkek çocuklardan yana kullandılar. Özellikle, ultrason teknolojisinin gelişmesi ve yaygınlaşması Çinlilerin tercihlerini yapmalarına yardım etti. Ultrason ile doğmadan önce çocuklarının cinsiyetini öğrenme imkanı elde eden Çinliler kız çocuklarının doğumlarını engellediler. Yasadışı olmasına rağmen kürtajların sayısı arttı. Bu gelişmeler sonucunda nüfus içinde kadın erkek oranı bozuldu. Temel ekonomi kanunlarının öngördüğü gibi arzı azalan kadınların değeri arttı. Kadınlar ve aileleri evlilik karşılığında para talep etmeye başladılar. Tabi bunu suiistimal edenlerin sayısı da arttı.
Özetle, sorun kriz ile değil devletin insanların hayatına müdahalesi ile ilişkili.
1 Yorum Var.:
"Cao Baigı, ailelerin ortalama çocuk sayısının 5.8'den 1.8'e, bebek ölüm oranının da yüzde 1.5'e indiğini belirterek, Çinliler'in ortalama ömrünün 73 yıla ulaştığını ve bu oranın gelişmiş ülke ortalaması olduğunu açıkladı."
Çinliler çocuk sayısı açısından bizim kürtlere benziyormuş meğer.Fakat onlar akıllarını başlarına devşirmişler ve iki çocuklu aileler olmuşlar.
Ultrason yüzünden ileride eşcinselliği daha fazla konuşur hale gelecekler..
Yorum Gönder