Dejavu Nedir, Neye Denir?

Dejavu nedir diye merak ediyorsanız hemen söyleyelim, dejavu bazen insan beyninin bize oynadığı bir oyun olabilirken bazen de gerçekten daha önce yaşadığımız bir durumu tekrar yaşıyormuşuz hissine kapıldığımız durumlara denir. Örneklerle açıklayalım:

Sınava çalışmayı hep son güne bırakan bir öğrencinin kendine söz verip tekrar kendini sınavlar öncesi aynı pozisyonda bulmasına dejavu denir. Aynı öğrencinin son gece televizyon açıkken çalışırken haberlerde “IMF ile anlaşmada son noktaya yaklaşıldı” (bkz. IMF nedir) sözlerinden sonra hissettiklerine de dejavu denir. Ekonomiyle ilgili her istatistik açıklandığında kahvehane edebiyatı yapan bir takım kişilerin çıkıp “rakamlar gerçeği yansıtmıyor” şeklindeki gerçeği yansıtmayan sözlerinden sonra benim hissettiklerime de dejavu denir. Hükümet karşıtı ekonomi yorumcularının politik analizleriyle, hükümet şakşakçılarının politik analizlerini dinledikten ve herkesin gerçekleri kendi at gözlükleriyle eğip bükmesini gördükten sonra “al birini vur ötekisine” diye düşünürken hissettiklerime de dejavu denir.

Dejavu nedir? Dejavu tarihin ve hayatın tekerrürden ibaret olmasına, insanların geçmişten ders almadan aynı yanlışlara düşmelerine, benzer sonuçların ortaya çıkmasına denir. Genlerimizle fiziksel özelliklerimizi çocuklarımıza mükemmel bir şekilde aktarırken, hayattaki yanlışlarımızdan öğrendiklerimizi aktarmamız o kadar da kolay değildir. O yüzden hayat tekerrürden ibarettir, o yüzden biz hep “ben bu filmi daha önce bir yerde görmüştüm” diye düşünürüz. Ekonomi Türk Kitabında köşe yazarlarının ekonomi konusundaki yanlış bilgilerini ve bilerek yaptıkları saptırmaları konu konu ortaya döküyor, isim vererek köşe yazarlarını eleştiriyoruz. Ülkemizin geçmişte yaptığı ekonomik yanlışlari tekrar etmemesi için ve yoksulluktan daha hızlı bir şekilde çıkabilmemiz için herkesin Ekonomi Türk kitabını okumasını ve politik ve ideolojik söylemlerle karşılaştığında ise o yorumların sahibinden koşarak uzaklaşması gerekiyor.

Dejavu yaşamamak için Ekonomi Türk kitabını alın, okuyun, öğrenin.

0 Yorum Var.: