Ar-Ge Nedir? ArGe Yatırımları ve Teşvikleri Ne Demektir?

Ar-Ge nedir arge yatırımları ve teşvikleri nasıl verilir diye merak ediyorsanız size bu konu ile ilgili bir kaç ilginç rakam vereceğiz. Ar-Ge araştırma geliştirme kelimelerinin kısaltılmasıyla oluşturulmuş, ingilizcesi research and development (R&D) olan betimlemenin Türkçe karşılığıdır. Ar-ge yapmanın amacı inovasyon yapıp, kimsenin elinde olmayan teknolojiler üreterek maliyet ya da fiyat avantajı sağlamak veya yeni bir pazar yaratmaktır. Türkiye’de hep devletin Ar-ge yatırımlarını teşvik etmediğinden yakınılır, devletin verdiği teşvikleri de ortaya ciddi bir sonuç çıkarmadan nasıl cebe indiririzin hesabı yapılır.


Geçmişte ekonomik kurtuluşumuzun çaresinin Merkez Bankasının faizleri indirmesinde ve döviz kurunu yükseltmesinde olduğunu düşünen, bu amaçla medya sütunlarını verdiği politik demeçlerle süsleyen Sinan Aygün ATO’ya arge yatırımları konusunda bir araştırma yaptırmış, işte dikkat çekici noktalar:

AR-GE'YE YAPTIĞI YATIRIM TUTARI BAZI ULUSLARARASI ŞIRKETLERDEN BILE DÜŞÜK KALAN TÜRKIYE'NIN, ILERI TEKNOLOJI ÜRÜNLERI IHRACATININ TOPLAM IHRACATI IÇERISINDEKI PAYININ YÜZDE 3'TE KALDIĞI BELIRTILDI. AĞIRLIKLI OLARAK “KATMA DEĞERI DÜŞÜK UCUZ ÜRÜNLER IHRAÇ EDEN TÜRKIYE'NIN” 2009 YILINDAKI DIŞ TICARET AÇIĞININ YARISINDAN FAZLASININ ILERI TEKNOLOJI ÜRÜNLERI DIŞ TICARETINDEN KAYNAKLANDIĞI KAYDEDILDI.

TÜRKIYE'NIN 432 TON DEMIR SATIŞINDAN ELDE ETTIĞI GELIRLE 1 TON ILAÇ, 2 BIN 612 TIR ÇIMENTO SATIŞINDAN ELDE ETTIĞI GELIRLE 1 TIR BILGISAYAR, 1 TIR DOMATES SATIŞINDAN ELDE ETTIĞI GELIRLE DE SADECE 7 KILO DOMATES TOHUMA SATIN ALABILDIĞI SAVUNULDU.

Ar-ge yatırımı yapabilmemiz için gerekli olan Arge teşvikleri değil, eğitimdir. Mağarada yaşayan adama istediğiniz kadar teşvik verin size Mars’a gidecek robot ya da uzay aracı yapamayacaktır. Türk halkını eğitmekten ziyade devletin daha fazla teşvik vermesini sağlamak, tüketicilerin cebinden para alıp zengin olan sanayicilerin cebine para koymak isteyen ATO gibi lobici kuruluşların değil, halkın anlayacağı dilde ekonominin gerçeklerini anlatan Ekonomi Türk blogunun hazırladığı kitabı okuyun. Kitapta Sinan Aygün üzerine bir bölümümüz de var, Sinan Aygün’ün daha önce yaptırdığı bir araştırmaya istinaden söylediğimiz sözlerimiz de var. Kaçırmayın.

0 Yorum Var.: