Kapitalizm nedir? Kapitalist Nedir? Bir Kapitalist'in Kaleminden

Bu yazımızda kapitalizm nedir ve kapitalist nedir sorularına hiç bir yerde göremeyeceğiniz bir cevap vereceğiz. Kapitalizm insanoğlunun geliştirdiği mükemmel olmayan en mükemmel sosyal ve ekonomik sisteme verilen isimdir. Kapitalizm el elin eşeğini türkü söyleyerek arar sözünün doğruluğunu bilenler tarafından her koyunun kendi bacağından asıldığı bir sistem olarak tasarlanmıştır. Kapitalizmde her koyun kendi ayakları üzerinde durarak serbest piyasalara işgücü ve sermaye sağlar, serbest piyasalarda sunulan ürünleri parasını bastırarak alır. Yani kapitalizm parayı verenin düdüğü çaldığı, yaz boyunca saz çalan çekirgenin değil, çalışıp birikim yapan karıncanın sefa sürdüğü sistemdir.

Kapitalist ise başkasının çalışıp biriktirdiğinde gözü olmayan, çalışmanın, üretmenin, ve tasarruf etmenin faziletine inanmış, her şeyi devletten beklemeyen karıncalara, parayı verip düdüğü çalanlara, kendi bacağından asılan koyunlara, ve başkasının değil kendi eşeğini harıl harıl arayanlara verilen isimdir. Bu özelliklerinden dolayı kapitalizm kapitalist ülkelerin diğer tüm sistemlere kıyasla uzun vadede daha yüksek hızlarda büyümesini sağlar. Kapitalizmin özü “incentives matter” sözüdür, yani insanlar işin ucunda bir havuç varsa gayret gösterirler veya diğer bir ifade ile aç ayı oynamaz. Arşimet’in dediği “bana yeterince buyuk bir havuç verin dünyayı yerinden oynatayım” sözü doğrudur.

Kapitalizm için “vahşi” sıfatı yanlış bir şekilde kullanılır ve kapitalizmde “orman kanunlarının” hüküm sürdüğü zannedilir. Hiç alakası yok, kapitalizm futbol gibi herkesin aynı kurallar içerisinde rekabet ettiği, elle oynamanın, faüllü oynamanın yasaklandığı bir sistemdir. O yüzden de asli görevlerini hakkıyla yerine getiren bir devlet kapitalizmin olmazsa olmaz şartıdır. Devletin asli görevleri ise güvenliği ve adaleti sağlamaktır, ekonomik aktörlerin kanunlara uymasını, birbirlerinin haklarına saygılı olmasını sağlarken mülkiyet haklarını korumaktır. Devletin görevi Ali’nin küllahını Veli’ye, Veli’nin külahını Ali’ye giydirmek değildir, Robin Hood’luk yapmak hiç değildir (bkz. sosyalizm).

Kapitalizm nedir ve kapitalist nedir sorularına bu yazıda cevap verdik. Bir sonraki yazımızda devlet nedir sorusuna cevap vereceğiz.

Borsa Yorumları
Altın Yorumları
Borsa nedir?
Borsa nasıl oynanır
Hisse Yorumları

11 Yorum Var.:

Editor dedi ki...

"Sosyalizm nedir" yazisini kimin yazacagi belli oldu sanirim...

economist dedi ki...

kapitalizm ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi tebrikler

Unknown dedi ki...

cahilce bir yazı olmuş

Unknown dedi ki...

Piyasalarla ilgili yazılarınızı takip eden biri olarak böyle bir konunun buradaki yazarlar tarafından algılanıp yazılamayacağını tahmin ediyordum ama bu kadar yüzeyselliği gerçekten beklemiyordum. Bence bu konuda yetersiz bilgiyle bir yazı yazmak cahil cesareti. Dolayısıyla baştan yanlış yapılmış. Gerisi de konu hakkındaki yüzeysel bilgi dolayısıyla gelmiş.

Unknown dedi ki...

Piyasalarla ilgili yazılarınızı arasıra takip eden biri olarak böyle bir konunun buradaki yazarlar tarafından algılanıp yazılamayacağını tahmin ediyordum ama bu kadar yüzeyselliği gerçekten beklemiyordum. Bence bu konuda yetersiz bilgiyle bir yazı yazmak cahil cesareti. Dolayısıyla baştan yanlış yapılmış. Gerisi de konu hakkındaki yüzeysel bilgi dolayısıyla gelmiş.

Mert dedi ki...

"Yani kapitalizm parayı verenin düdüğü çaldığı, yaz boyunca saz çalan çekirgenin değil, çalışıp birikim yapan karıncanın sefa sürdüğü sistemdir. "

Şaka mı bu? Çalışıp birikim yapan karıncalarınmış?.. Dededen zengin olanların değil yani.. Ztn onu bırak herkes aynı geliri alıyor, tek yapacağın daha çok çalışmak yani.. :] çay bahçesinde 14 saat çalışan garsonsun mesela, ötekilerin kendilerine ayırdığı vakitte(?) sen çalışacaksın karınca gibi birikim yapıp kapitalizmin güzelliklerinden faydalanacaksın öyle mi.. HI? x_x

erdem dedi ki...

Acaba burda karınca kim oluyor. Fabrkalarda 3 kuruş için alın teri döken işçiler mi, yoksa onların sırtından kazanan ve lüks yatlarda keyf eden sermayedarlar mı?

ulas dedi ki...

Şu ana kadar gördüğüm en bilgisizce yazı olmuş. Kapitalizme karşı durmayı emeksiz kazanç kazanma (saz çalan çekirge) şeklinde tanımlamışlar. Kapitalizme karşı duranlar her daim emeğin adaletin ve üretimin yanındadırlar. Karşı çıkılan, herşeye sahip olma isteği,üretim kaynaklarının sadece belirli kişilerde toplanması,adil olmayan üst sınıf,sermaye üzerinden emeksiz kazanç elde etme ve bundan pay almadır. Soyalizmi ve adil gelir dağılımını savunanlar çalışanda çalışmayanda aynı şekilde kazansın tezini savunmuyorlar. Eşitlerin eşit (aynı emek ve beceri) kaynaklara sahip olması. Kamusal kaynakların adil olarak kullanılabilmesidir. Sömürüye karşı durmadır.

Unknown dedi ki...

Bu yazıyı bence bir patron yazmış..''Bu sistemde biraz daha adalet olsa belki daha iyi olurdu'' bile dememiş çünkü.

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

Başkasının biriktirdiğine gözü olmayan mı..?? Nasılda maskelemişsiniz bu lanet olası sistemi.Bu sistemi savunan kesim yalnızca kapitalistin kendini zirveye çıkardığı kesimdir.yorumlar okuyunca zekice yazılmış ama bırakın artık halkı aptal yerine koymayı.Evet ayak takımı cahil olduğu yada cahil kalmaya mecbur bırakıldığı için sizin propagandalarınıza inanmaktan alıkoyamıyor kendini.Bizde gerçeklerin ayırdımında değilken inandık ama uyanan halka bunları yutturamazsınız.yazıyı okurken hangi zihniyet yazdı diye bi tarafımla gülümsedim.Kapitali<m bu yazıyı yazanında bildiği gibi aslına başkalarının emek gücünü satın alan,başkalrının sırtına basarak zirveye çıkan, mülkün 10'da 9'luk kısmının yalnızca 10'da 1'e ait olduğu kısa dönemde kar amacı güden insanı ve ona hizmeti ikinci plana atan,paraya tapan ,insani bütün değerleri yok eden,ticari özgürlük dışında bütün özgürlükleri ortadan kaldıran,nakit ödeme dışında insanlar arasında başka bir bağ bırakmayan, 4. kuvvet diye demokratik ülkelerde varlığını koruyan ve asıl amacı kamu gözcülüğü yapmak olan medyanın satın alınıp tekelleşip kendi politikalrını süslemek için kullanıldığı,insanların manüpile edildiği ,karıncaların yaz boyu çalışıp çekirgelerin ,karıncaların emeğinden kazanılan sermayenin kış boyu sefasını sürdüğü lanet olası bir sistemdir..