Borsanin Krali, Piyasalarin Efendisi Ekonomix

Basliktan da anlayacaginiz uzere borsanin yonunu dorduncu kez ustuste bildim. Bunun tesaduf eseri olma olasiligi sadece yuzde 6, yani buyuk bir olasilikla ben gercekten de borsanin kraliyim. Niyeyse kimse bana verdigim bu isabetli tahminlerden dolayi bes kurus gondermedi. Insanlik bende kalsin ve borsaya yarin ne olacagini soyleyeyim. Borsa yarin da yukselecek.

Bir okuyucumuz teknik analizin gercekten palavra mi oldugunu dusundugumuzu sormus. Hazir yazi yaziyorken bu soruya cevap verelim.

Borsalarda kumar oynayan finanscilarin cogu universiteden yakin zamanda mezun olmus, ekonomiden fazla cakmayan genclerden olusur. Bunlar borsanin 3, 6, 12, 24 ay sonra nerede olmasi gerektigi konusunda analiz yapabilecek kapasitede insanlar degillerdir (zaten boyle kisilerin sayisi cok azdir). O yuzden de piyasaya bu kisiler yon veremez.

Nükleer Nedir    Yatırım Fonları    Taksi Şöförü   VOB nedir?  IMF Nedir   Borsa Tüyoları  Borsa Nedir  Zaman Nedir  Pi Sayısı Nedir

Piyasaya yon veren kisiler gercekten buyuk paralari yoneten ve uzun vadeli hareket eden kisilerle, bilgi sahibi ve piyasada saygi duyulan kisilerdir. Trader dedigimiz finanscilar ise borsanin gelecekte ne yone gidecegini bilmezler. Teknik analiz bu kisilerin birbirleriyle haberlesmede kullandiklari gizli bir koddur aslinda. Hepsi birbirlerine sinirlarin nerede oldugunu destek ve direnc seviyelerini onceden hesaplayarak soylerler.

Borsanin destek ve direnc seviyeleri arasinda hareket etmesi bir anlam ifade etmez. Traderlar aralarinda paslasiyorlardir. Taaa ki borsanin yonunu goren bir kisi pozisyon almaya baslayana kadar bu boyle devam eder. Alinan pozisyon buyuk oldugu icin destek veya direnc seviyelerinden biri kirilacak ve bizim traderlara borsanin hangi yone gidecegi konusunda sinyal verecektir. Traderlar da aldiklari bu sinyali degerlendirerek asil borsa kurdunun pesine takilarak ucuzdan sattiklari hisseleri tekrar alarak az bir zarar yazacak,daha sonra olaya gec uyanan kucuk yatirimcilara ise aldiklari kagitlari daha yuksek fiyattan satarak zararlarini kapatacaklardir.

Anlayacaginiz teknik analiz kullananlar borsaya yon veren degil, piyasada al sat yapan tuccarlardir. Piyasalar ne kadar derin olursa teknik analizden o kadar az sinyal gelir. Piyasada ne kadar cok avarel kucuk yatirimci varsa teknik analizciler o kadar cok para kazanir.

Anlayacaginiz teknik analize bakarak borsanin bugun veya yarin ne yapacagini soylememiz mumkun degil. Ancak destek veya direnc seviyeleri gecilirse anlik veya 15-20 dakika sonra borsanin hangi yone gidecegini soyleyebiliriz. Onun da sebebi teknik analiz kullananlarin hep birden ayni yone gitmek istemesidir.

Bu yuzden teknik analistler direnc kirilmazsa borsa cok yukselmez, destek kirilmazsa cok dusmez gibi babaannemin yapacagi yorumlari ekranlara cikip yaparlar.

Bu konu ile diger alakali bir yazi ise Borsa Nasıl Oynanır? En Sağlam Tüyolar baslikli yazimizdir.

3 Yorum Var.:

neqx dedi ki...

IMkB'de derinlik yokki. bir kac milyon dolar ile "piyasayi" alasagi edebilirsiniz..

Bir arkadas zamaninda IMKB'ye girmis bi turlu cikamiyor... alan yok, kaldi elimde kagitlar der dururdu...

Avni dedi ki...

Peki gerçekten durumu anlayabilmek için ne yapmamız lazım?

Investor dedi ki...

son yükselişten nasibini alamadığınız için çocukca işlere kalkışmayın hocam.

kaç gündür kimse sizi kaale bile almıyor bilmem farkıda mısınız.

nerden çıktıysa bu günlük borsa sevdası..