Florya'da Petrol mu Bulundu?

Bir kac hafta oncesinden kalan bir konuya deginecegim bugun. Guven Sak konusuna deginecektim ama benim favori yazarlarimdan Orhan Karaca kendi blogunda farkli bir acidan girmis olaya.

Ben bugun Galatasaray'in eski futbolcusu Dobi Hasan Sas'in gecenlerde soyledigi bir lafa cevap verecegim. Galatasaray'in yaptigi flas transferlerin finansmanina kafasi basmayan Hasan birazda sitemkar bir sekilde "ulan bizim zamanimizda futbolcuya verecek paraniz yoktu, simdi Florya'da petrol mu buldunuz da bu kadar pahali futbolculari alabiliyorsunuz" manasina gelen sozler soylemis.

Demokrasi Nedir   Küresel ısınma Nedir  Özel Üniversiteler

Futbolda iyi futbolcuyu Hasan degil, parayi basan alir. Nereden buldu Galatasaray bu kadar parayi. Aciklayalim. Diyelim ki Galatasaray'in 100 milyon TL borcu olsun. Gecen sene bu borca karsilik senelik yuzde 25 civarinda faiz odemesi yaparken, bu sene faizlerin dusmesi sonucu yapilacak odeme miktari yuzde 15'lere geriledi. Neresinden bakarsaniz bakin GS bu sene bu sayede 15 milyon TL kadar tasarruf saglamis olacak.

Faizlerin dusmesinin diger bir avantaji ise elinize gececek 15 milyonu teminat gostererek cok daha buyuk meblaglarda borclanabilmeniz. Yani GS eskisinden daha az faiz odeyerek uzerine bir 30-40 milyon daha borclanarak carklarini dondurebilir. Ayrica simdi aldigi oyuncular gelecekteki gelirlerin de artmasina katkida bulunacak gibi gorunuyorlar.

Insanlarimiz dusen faizlerin ekonomi uzerinde nasil bir etki yaratabilecegini goremiyorlar.Uzun vadeli faizlerin aylik yuzde 0.8 seviyesine dusmesi durumunda ekonominin nasil buyuyecegini tahmin edebiliyor musunuz?

Hasan'a sunu soyleyebilirim. Florya'da petrol bulunmadi ama Merkez Bankasi Ulus'ta altin madeni bulmus.

0 Yorum Var.: