Yarin Borsa Ne Olur?

Yukselir. Merkez Bankasi faizleri oldukca basarili bir sekilde indirmeyi basardi. Hatta bu arada dusen kurlara da mudahale etti ve dolardaki dususun onune de gecti. Bankalar da faizlerin uzun vadeli olarak dusecegine kanaat getirmis olmali ki son bir kac gundur faiz indirme rekabetine giristiler. Merkez Bankasinin politikasina paralel olarak repo ve mevduat faizleri de geriliyor.

Reeskont Nedir  Bütçe Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir   Hisse Senedi Nedir   Bilanço Nedir   Akreditif Nedir  Tahvil Nedir    Broker Nedir    Portföy Nedir  Tutumluluk Nedir  Varlık Barışı Nedir  Evrim Teorisi Nedir  Reyting Nedir

Bu ortamda banka hisselerinin coskusuna devam etmesi gayet normal. O yuzden son bir iki aydir borsada teknik bir gerileme bekleyenlere ben katilmiyorum. Bir iki ay icerisinde borsa (borsa nedir?) 50000 seviyesini devirirse de sasirmayin. Belki dis borsalar gerilerse Turkiye de bir miktar etkilenebilir ama icerideki olumlu gelismeler bizi dis gelismelerden koruyor.

Amerika'da ise borsa benim bekledigim seviyelerin hep bir onunde gidiyor o yuzden bir turlu beta riski alamiyorum. Hatirlarsaniz Nisan ayinin sonlarinda opsiyonlar kullanarak Citigroup hisselerini 2.5 dolardan aldigimi duyurmustum. Bugun 4.5 dolardan pozisyonumun cogunu kapattim.

Ote taraftan Amerika'da uzun vadeli faiz oranlari yuzde 4.25'e geriledi. Eger borsanin varsaydigi sekilde bir ekonomik canlanma var ise faizlerin daha yuksek olmasi gerekir diye dusunuyorum. O yuzden de uzun vadeli faizlerin yukselmesi durumunda kazandiracak pozisyonlar actim. Ancak bu sefer Mayis ayinda 55 dolardan sattigim TBT'yi almak yerine TLT'nin opsiyonlarini kullanarak pozisyon aldim. Amerikan piyasalarini izleyenler ne dedigimi anlayacaktir.

Simdilik bu kadar, vaktim olunca yine bir seyler karalarim.

Bu konu ile diger alakali bir yazi ise Borsa Nasıl Oynanır? En Sağlam Tüyolar baslikli yazimizdir.

3 Yorum Var.:

T'Pol dedi ki...

Merhaba Ekonomix,

Borsanin kisa vadede dusmeyecegini anliyorum ama ote yandan da bu sekilde yukselmesini anlayamiyorum. Son 6-8 ayda ne oldu da borsa bu kadar uctu? Bu cikisin bir inisi var gibi geliyor bana. MB reel faiz 0 olana kadar dusurdu diyelim, sonra ne olacak? Zaten mevduat faizleri o olcude dusmuyor. Su anda 10, 10.25, 10.50 gibi vadeli faizler var bankalarda. Acikcasi su ara alim yapmayi dusunemiyorum ve hizli yukselis beni urkutuyor.

Blog Sahibi dedi ki...

T'Pol,

Borsa sirketlerin gelecekte elde edecekleri karlarin bugune iskonto edilmis degerini gosterir. Ayni bonolar gibi dusun. Nasil faizler dustugu zaman bonolarin fiyati yukseliyor ise ayni durum hisse senetleri icin de gecerli.

Mesela sirketin gelecek sene 1 milyon kar elde edecegini varsayalim. Bunu gecen ayki %11 faizden iskonto ettigimiz zaman bugunku degeri 1 milyon/1.11 olur. Oysa bu ayki %10'dan iskonto ettigimiz zaman degeri 1 miyon/1.1 olur. Bunu sirketin 2,3,4... sene sonraki beklenen gelirlerine uyguladigimiz zaman hepsinin bugunku degerinin arttigini toplamda ise artisin %10 civarinda oldugunu excelde gorebilirsin.

Yani faizlerin 1 puan dusmesi borsanin degerini %10 civarinda arttiriyor yaklasik olarak.

Bunun uzerine faizlerin dusmesi ekonomiyi canlandirip sirketlerin beklenen karlarini da arttirir. Onun etkisini hic saymiyorum ama sen kabaca %5 daha ekleyebilirsin.

Gecen seneden beri Merkez Bankasi faizleri neredeyse %10'a yakin dusurdu. Bu baglamda borsanin 2 katina cikmasi gayet normal. Sene sonunda gosterge faizlerin %8.5'e dusecegini varsayarsak borsanin en azindan bir %10-15 daha yukari gidecegini gorebiliriz.

Cevaplaman gereken soru Merkez Bankasi faizleri nereye kadar dusurebilir sorusu.

Senin yaptigin hata icinden (gizlice) teknik analiz yapiyor olman. Bu kadar yukseldi daha yukselmez diyerek. Eger Merkez Bankasi faizleri dusurmeye devam ederse borsa da yukselir, yok bir terslik cikip faizler tekrar yukselmeye baslarsa borsa da duser.

SEİL dedi ki...

Bir şirket'in borcları faizlerin yüksek olduğu dönemlerde alınmış krediler olduğu için Faizlerin düşmesi nasıl bir etki yaratır merak ettim.

Merkez bankası bence faizleri indirme konusunda gec kaldığı için borsalarımız diger dünya borsalarına göre göreceli olarak çok düşmüştü. Aslında Borsaların dip bölgeleri 30000 -35000 arası bir yerde olsaydı bugünkü gelinen noktayı hiç kimse abartı bulmayacaktı.

Faiz indirimlerinin sonuna gelip piyasa faizlerin artacağı sinyali verdiğinde en cok düşecek borsa İmkb olmasına şaşırmamak gerekir.