Sanayi Uretim Endeksi Artiyor

"Hala Depresyon Laflari Geliyor" baslikli yazinin altini doldurmaya firsat bulamadim ama ulkenin buyumeye basladigini gosteren verilerden bir tanesini gostereyim dedim. Ulkenin buyuyup buyumedigini gormenin yolu bizim himbil TUIK'in yaptigi gibi bir sene evvelki istatistiklere bakmakla bulunmaz. Muhtemelen Guven Sak da ayni yanlisa dusup "ulan depresyon hala devam ediyor" sonucunu acemi bir sekilde cikariyor. Biz gecen senenin sonunda son aciklanan istatistiklere bakip bunlari kendimize gore mevsimsel etkilerden arindirip ulkenin cok yuksek hizlarda kuculdugunu gormustuk. Guven Sak'in da yapmasi gereken budur.

Demokrasi Nedir   Küresel ısınma Nedir  Özel Üniversiteler

Bakiniz dun Sanayi Uretim Endeksi aciklandi. Haber Aksam'dan:

"Büyümenin öncü göstergelerinden olan Sanayi üretimi artık nefes almaya başladı. Türkiye İstatistik Enstitüsü'nün açıkladığı verilere göre sanayi üretim endeksi geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 9.7 daraldı. Ancak son aylarda toparlanmaya başlayan sanayi üretimi haziran ayında bir önceki aya göre de 5 puan artarak yüzde 7.3 artış gösterdi. 2008 yılı Kasım ayında 109.5 olan üretim endeksi Haziran ayında 109.9 olarak gerçekleşti."

Burada son durumu gormek icin bakmaniz gereken rakam son bir kac ay icerisindeki trenddir. Sanayi Uretim Endeksi de 3-4 aydir yukseliyor ve bunun mevsimsellikle bir alakasi yok. Mevsimselligin otesinde Sanayi Uretimi artiyor.

Bu arada normalde kaliteli yazilar yazan Ugur Gurses de ayni hataya dusmus ve su laflari ediyor:

"Pazartesi günü haziran ayına ilişkin sanayi üretim verileri açıklanacak. Böylece yılın ikinci çeyreğindeki ekonomik büyümenin ana silueti de ortaya çıkacak. Nisan ve mayıs ortalaması yüzde 19.8 olan imalat sanayi üretim daralması ve yüzde 18 olan toplam sanayi üretimi daralmasında bir miktar iyileşme beklenebilir. Ancak haziran ayı küçülmesi iyimser tahminle yüzde 10 seviyesinde olsa bile üç aylık ortalama daralma yüzde 15’in altında olmayacak. Bu da ikinci çeyrekte yüzde 8.5’luk daralma, içinde bulunduğumuz üçüncü çeyrekte de yüzde 6’lık daralma tahminimizi değiştirmeyecek."

Aciklanacak buyume rakamlari tabii ki sene sonuna kadar pozitif bir buyume gostermeyecek. Neden? Cunku mevsimsellikten arindirilmis ceyreksel veriler elimizde yok, TUIK'te de bunlari hesaplayacak yetenek yok. O yuzden de her ceyrek bir sene oncesine gore karsilastirma yapilarak son dort ceyrekte gerceklesen "ortalama" buyume orani hesaplaniyor aslinda. Bu yuzden de mevcut durumu ancak 9-12 ay sonra rakamlarda daha belirgin bir sekilde gorebiliyoruz.

Bu hatayi Ugur Gurses'e yakistiramadik.

2 Yorum Var.:

Her Yol Roma dedi ki...

Bir de şuna bakalım olmazsa;

http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=6155

Ayrıca "Türkiye İstatistik Enstitüsü" yazan bir gazete haberi de ne kadar dikkate alınır bilinmez.

Önceki adı olan "Devleti İstatistik Enstitü" değil, şimdiki adı "Türkiye İstatistik Kurumu" değil; "Türkiye İstatistik Enstitüsü"...

Investor dedi ki...

Hiç çift dipli resesyon olma ihtimali yok mu?