T'Pol, bazı yazılarında acaba bizim rdynk
borsa, dolar, faiz konularında ne dusunuyor dedi. bende ilk fırsatta yazacagımı soyledim, ama iş yogunlugu bu tarz bir tartisma icin kafamı toplamama ve analiz yapmama pek imkan vermedi. Sonra anladım ki, bu herkesin sorunu başta da iktisat teorisyenlerinin!
Bu tarz bir kriz ortamında, parasal aktarım mekanizması nasıl calısır, calısır mı? maliye politikası ne kadar etkilidir? etkili midir yada zararlı mıdır? Tum bunların bu derece sorgulanmasının altında ise, sistemin finansal olarak iflas etmesi yatıyor aslında. "Yanlış Değerlendirme" önemli bir problem olarak duruyor bu durumda. Şimdi o halde finansal ve reel varlıklar tekrardan nasıl neye göre değerlendirilecek? Bu ortamda ulke paraları, faizleri, borsaları nasıl hareket edecek ve reel olarak bizler en karlı hangi durumda cıkacagız.
Kapitalizm Kapitalist nedir Faşizm nedir? Fraktal Nedir Kırmızı Başlıklı Kızın Hikayesi Çernobil Faciası
Bildiğimiz ilk şey, para politikasında tum dunyada agresif bir tavrın izlenerek faizlerde ciddi düşüşlerin oldugu ve özellikle FED'in sistemi kilitleyen toksit varlıklardan kurtulmak icin her yonteme basvurarak bilancosunu kısa sürede iki katına cıkardıgı. ikinci bildigimiz, para politikasının ardından yine agresif bir maliye politikasının izlendiği. Peki Sonuc:
i) krizin negatif buyume etkilerinden gittikce kurtuldugu
ii) bununla birlikte sistemin reel ayagının oldukca sakat oldugu, buyumenin "yavas ve kademeli" olması lafının da bunu ima ettiği
iii) sistemin bir finansal ayagının bulunmadığı!
iv) dünyada pompalanan para, ekonomik büyümede dolayısıyla talep de bir artış olmamasına rağmen, emtia fiyatlarına yükseliş, borsaya yükseliş, faizlere düşüş olarak yansıdı. 31.12.2008'den gunumuze Brezilya borsası % 91, TR borsası %75, Rusya % 54 arttı. petrol % 104 arttı. Tr'de dibs faiz oranları % 16'lardan %10'un altına geriledi. Dolar kuru 1.5'lerin altına geriledi. Doğal olarak dolar/euro çarpraz kuru yukseldi.
bundan sonra ne olur ?
bundan sonraki gelişmeler bana göre tamamen "ekonomik büyümeye" ve "finansal sektörün yeniden yapılandırılmasına" bağlı, bu iki bileşende pozitif ilerlemeler görülürse,
dolar değer kazanır,
enflasyon baskısı bir nebze olsun hafifletilebilir,
faizler yukselir,
Şu anda şişen borsalar (
Borsa Yorumları) önce bir duzeltme yaşar, (bu yolda ilerlese dunya ciddi düşüşler pek olası görülmüyor, sadece 33.000-34.000'ler gibi benim o zaman dahi yuksek buldugum oranlara geriler), sonra nisbeten daha yavaş bir artış eğiliminde artmaya başlar.
altın yukarıdaki kabulde bile cok fazla değer kaybetmez, finansal mimarinin oturtulması, testi ve onayı süreci bile altının degerli kalması icin yeterli bir neden.
diğer durumda ne mi olur? iktisat (
iktisat nedir) teorisi baştan yazılır. dolar dunya parası olma ozelliğini kaybeder. faizler anlamını kaybetmeye başlar. borsa morsa kalmaz. dunya yeni kurallarını zorla koyar ve uygulamaya başlar.
her iki durumda da eğitimli, akıllı, kişiler karlı çıkar.
Bu konu ile diger alakali bir yazi ise
Borsa Nasıl Oynanır? En Sağlam Tüyolar baslikli yazimizdir.
Read More!