Bu saatte niye bu yazıyı yazıyrm. Canım sıkıldı da ondan. Mankiw'in bloguna bakarken, IMF'in 29 Aralık'da "Fiscal Policy for the Crises" adlı bir calısmaya imza attıgını gordum, yazarları da Antonio Spilimbergo, Steve Symansky, Olivier Blanchard ve Carlo Cottarelli olunca bir bakym dedim. yani calısma hem sıcak, hem maliye politikası ve guncel kriz uzerine egilmiş, ne guzel derken daha ozet kısmında dumura ugradım. Ozetinin bir kısmı asagıda;
"The optimal fiscal package should be timely, large, lasting, diversified, contingent, collective,and sustainable: timely, because the need for action is immediate; large, because the current and expected decrease in private demand is exceptionally large; lasting because the downturn will last for some time; diversified because of the unusual degree of uncertainty associated with any single measure; contingent, because the need to reduce the perceived probability of another “Great Depression” requires a commitment to do more, if needed; collective, since each country that has fiscal space should contribute; and sustainable, so as not to lead to a debt explosion and adverse reactions of financial markets. Looking at the content of the fiscal package, in the current circumstances, spending increases, and targeted tax cuts and transfers, are likely to have the highest multipliers. General tax cuts or subsidies, either for consumers or for firms, are likely to have lower multipliers."
What is Insider Trading Anomaly
Recent Academic Studies on Insider Trading
How to Profit Legally From Illegal Insider Trading
Insider Trading in Netherlands
Insider Trading Returns
Inside Information About the Massive Insider Trading Probe
Definition of Insider Trading
Is Insider Trading Legal?
How Insiders Use Private Information and Don’t Get Caught?
SEC Regulation on Insider Trading: Section 10b
Oldu gozlerim doldu...Dunyayı kurtardınız, zaten sizin istediginiz ozelliklere (kırmızıyla belirttiklerim) sahip optimal fiscal packageında bir Harry Potter'lik işi var! Giriştede diyorlarki, şu andaki krizin cözumunde iki unsur varmış. biri finansal sektörün saglıgına gerikavusması, digeri de dusen toplam talebin kamu harcaması ile acilen ve yukarda ozellikleri belirtilen bicimde artırılması...vay anam vay...sonra ulke ornekleri inceleniyor, ulkeleri maliye politikasının krizden nasıl cekip cıkarttıgı anlatılmaya calısılıyor...ama anlatılamıyor aslında. Daha 1929 Great Depression'dan cıkısın bile fiscal politikalarla oldugu konusunda bir turlu anlaşamamışken, Keynes'i geri getirmenin, tum ulkeler birlikte, kocaman, etkili, seksi bir paket cıkartsın demenin ne alemi var.
Sonuca varmak istiyorsanız, uc noktalara gidin oturun. devvletin tum ekonomiye hakim oldugunda krizin falan var olmadıgını gorduk, genelde herkes surundu cunku...Birde kardeşim, talep eksikligi mi bu krizn nedeni! hayır! emtia fiyatları ucmustu, enflasyonu dizginlemenin imkanı kalmamıstı artık, eee şimdi ne oldu... talebi artıralım gene oylemi. gelecccekten calmak adına, taşların yerine oturmasına izin vermeden, yine bir balon yaratalım ve ustune binelim...bence siz finansal sektor uzerine kafa yorun yeter... Ekonomi guvenini ne bos dolar basarak ne de maliye politikalarıyla artırabilirsiniz. bırakın şişirdiginiz nominal kısmın bozdugu reel dunyadaki taşlar yerine otursun. ve lutfen kimseyi kurtarmayın, insanlar sandıgınızdan daha akıllı merak etmeyin.
Read More!