Fed Faiz indirimleri

Rdynk Fed'in faiz indirimleri bir seye yaramaz diye yazmis, Junior da Fed faizleri indirdikce getiri egrisi de asagiya dogru inmeye basladi, ne anlama geliyor bunlar diye soruyor. Amerika faizleri sifirin bir miktar uzerine indirdi, isin ilginc tarafi ise 10 yillik faizlerin %2.2, 30 yillik faizlerin ise %2.65 seviyesine kadar gerilemis olmasi. Bir yandan da dolar deger kaybediyor.

Aciklamasi kolay. Amerika yasadigi krize karsi elinde ne tur silah varsa hepsini kullanarak cevap verme yolunu secti. Bir yandan faizleri sifira indirerek, diger taraftan da devlet harcamalarini arttirarak ekonomiyi ziplatmaya calisacaklar. Bundan 1 ay sonra muhtemelen 1 trilyon dolarlik bir harcama paketi aciklarlar. Icerisinde de vergi indirimlerinden altyapi yatirimlarina, dusuk faizli kredilerden sosyal harcamalara herseyi bulabileceginiz bir paket olacak.

Bu hamle ekonomiyi dustugu cukurdan kurtarmazsa Amerika da Turkiye'nin 2001'de yasadigi gibi pis bir durumun icerisine dusecektir. Kurtarirsa da bu sefer enflasyon ve butce aciklariyla ugrasmak durumunda kalacaklar. Greenspan'in ve devletin 2000'den sonra ufak bir resesyon yasamamak ve gunu kurtarmak icin attiklari adimlarin bedelini bugun cok daha agir oduyor Amerika. Simdi bu bedelden kacmanin yollarini ariyor. Onun icin de ya hap ya hic diye adlandirabilecegimiz stratejinin pesinden gidiyor. Gecmisteki her krizde butun dunyaya ders veren ve aci ilaci icmesi gerektigini soyleyen Amerika'ya kendi icine dustugu bu krizde akil verecek ve dogru yolu gosterecek bir kimse yok maalesef.

Simdi Amerika kisa vadede olumlu yone dogru doner mi tam bilemiyorum (donme olasiligi yuksek ama, gecen seneki canlandirma paketi ekonomiyi ilk 2 ceyrekte ziplatmisti hatirlarsaniz). Ne biliyorum peki? Birincisi getiri egrisinin cokmus olmasi piyasalarin Amerika'nin Japonya gibi uzun sure dusuk faizlerle ve guduk buyumeyle yoluna devam edecegini soyluyor. Hatta kisa vadede deflasyon riskini de yuksek goruyorlar. 30 yillik faizlerin komik duzeylerde olmasi ise piyasa oyuncularinin ya salak oldugunu ya da Amerika'nin enflasyon yasamayacagini dusunduklerini gosteriyor. Dusunebiliyor musunuz 30 yil boyunca senelik sadece %2.65 faiz kazandiginizi? Ustune ustluk kazandiginiz faizin de %40'inin vergiye gittigini? Yani elinize gececek net faiz %1.5 gibi sacma sapan bir rakam!!! Dolarin deger kaybetmesi konusunda neler dusunuyorum peki? Gayet normal. Bu faizlere akli basinda hic bir yatirimci Amerikan dolarinda durmaz.

What is Insider Trading Anomaly
Recent Academic Studies on Insider Trading
How to Profit Legally From Illegal Insider Trading
Insider Trading in Netherlands
Insider Trading Returns
Inside Information About the Massive Insider Trading Probe
Definition of Insider Trading
Is Insider Trading Legal?
How Insiders Use Private Information and Don’t Get Caught?
SEC Regulation on Insider Trading: Section 10b

Ben kendim ne yapiyorum? Bu aralar petrol fiyatlarinin $40'a dusmesini firsat bilerek alim yapmaya hazirlaniyorum. Hala tetigi cekmis degilim (petrol $60'a indiginden beri firsat kolluyorum aslinda). Ben uzun vadede Amerika'nin enflasyon yasayacagini, o yuzden faizlerin iyi bir yatirim olmadigini dusunuyorum. Ayda 200 litre benzin tuketen biri olarak da su gunlerde benzin fiyatlarinin 40 cent'e gerilemis olmasindan oldukca memnunum. Bugunlerde bir miktar petrol hissesi alarak kendimi garantiye almayi planliyorum. Sizce kac dolarlik petrol hissesi almaliyim? Ekonomi, isletme, ve muhendislik ogrencileri cevap versin.

5 Yorum Var.:

Kadir dedi ki...

Sorunuza soru ile cevap vermiş gibi olacak ama, amerikada çalışanlar yani türkiyedeki ssk ya tabi çalışanlar diyelim.Gelir vergisi olarak hangi oran üzerinden veriyorlar.Orada bizde gelir vergisinde uygulanan artan oranlı bir gelir vergisi uygulanıyor mu ?

Teşekkürler.

Kubilay dedi ki...

Ayda 200 litre petrol tüketiyorsanız öyle bir denge yakalamalısınız ki petrol fiyatları düşerse benzin harcamanızdaki azalma hisselerinizin değer kaybını dengelesin. yine petrol fiyatları yükselirse hisselerinizdeki artış petrole harcadığınız rakamı dengelesin. Ben yolu gösterdim. hesap kitabı iktisatçı ve mühendis arkadaşlara bırakıyorum. management fee'mi banka hesabıma yatırırsınız artık. malum kriz dolayısıyla soros muslukları kesti. zor durumdayız. :)

Mister No dedi ki...

Sadece 200 lt benzin tüketimi veri olsun,benzin litre fiyatı p,ve p'nin seyri öngörülemiyor olsun.Tüketiciyi de de risk nötral varsayalım.Bu koşullarda 200p kadar petrol hissesi alması gerekir. Sağlamayı da şu şekilde yapabiliriz 100p olsa petrol fiyatlarındaki artış,300p olsa fiyat düşüsü tüketiciyi kayba uğratacaktır.Tabii bu çözümün zaman ufku dar, bir dönem için geçerli.

neqx dedi ki...

Kadir,

ABD'de SSK primleri ve gelir vergileri ayri ayri alinir. 6.2+1.45= 7.65 calisanin maasindan kesilir, is veren de 7.65 miktari "match" ederek duzenli olarak primi devlete yatirir. Her calisan icin maasinin %15.30'u ssk primi olarak (2 * 7.65= %15.30)devlete yatirilir.

Gelir vergisi ise %15-33 arasinda yillik gelirinize bagli olarak degisir.

Tabiiki vergi epey karmasik bir konu. Mesela; yillik kazancinizin bir kismiyla konut kredisi (mortgage) oduyorsaniz odenilen faiz miktari yillik kazancinizdan dusulur. (dolayisiyla faize odediginiz paranin bir kismini geri almis gibi olursunuz-veya daha dusuk faiz odemissiniz gibi olur) Eviniz icin odediginiz vergi de keza ayni sekilde gelir vergisine tabii kazancinizdan dusulur... Bunlar gibi bir cok istisnai durum ile vergilerinizi dusurebilirsiniz...

Kadir dedi ki...

neqx teşekkürler. demekki türkiye ile arasında pek fark yok.burada da gelir vergisi artan oranlı.siz de 15-33 arası değişir dediginize göre orada da artan oranlı demekki.ayrıca bizde ev alıp kredi ödesende o mortgage geri ödemelerini yaparken vergiden ayrıca bir indirim yok.