Yunanistan'da yasanan olaylari anlatan bir programda Yunan genclerin G-700 isimli bir grup kurduklarini ogrendim. G harfi generation yani nesil kelimesini, 700 rakami ise 25-35 yas araligindaki is bulupta calisabilen Yunan genclerin %45'inin aylik maasi olan 700 Euro'yu ifade ediyormus. Ulkede 30 yas alti issizlik orani da %25 seviyesindeymis. G700 gencleri bloglarinda kendi dillerinde dertlerini anlatiyor, ucretlerin dusuk ve hayatin pahali olmasindan yakiniyorlar. Google Translate yardimiyla ingilizce olarak buradan okuyabilirsiniz. Yunanistan'da yasam kosullarinin Turkiye'ye gore kabaca 1.5-2 kat fazla oldugunu suradaki listeden gorebiliriz. Bu durumda 30 yasina gelip hala 700 Euro (1,500YTL) kazanan Yunan genclerin isi zor gozukuyor. Turkiye'de universite mezunlarinin ortalama ise giris maaslari 1,000 YTL civaridir diyebiliriz. Bir de bizde yuksek enflasyon ile daha yuksek maas artislari ve daha dinamik is hayati dikkate alindiginda 30-35 yas grubunda sanirim Yunanistan'in onundeyizdir kazanc olarak. Tabi bunda son donemde yuksek enflasyona ragmen yerinde sayen kurlarin etkisi de var, yani dolar veya euro bazinda daha cok kazandigimiz asikar. Buna dayanarak, kurlarda daha fazla duzeltme olmasi gerektigini de soyleyebiliriz tabi bu arada.
What is Insider Trading Anomaly
Recent Academic Studies on Insider Trading
How to Profit Legally From Illegal Insider Trading
Insider Trading in Netherlands
Insider Trading Returns
Inside Information About the Massive Insider Trading Probe
Definition of Insider Trading
Is Insider Trading Legal?
How Insiders Use Private Information and Don’t Get Caught?
SEC Regulation on Insider Trading: Section 10b
4 Yorum Var.:
okudugum bir makalede, gencler arasidaki issizligin yuksek olmasi, isgucu piyasasininin kurumsal yapisinin daha yasli iscilere daha fazla is guvencesi saglayacak sekilde duzenlenmesiyle aciklaniyordu. yunanistan, italya, ispanya, portekiz gibi daha az gelismis avrupa ulkelerinde gencler ailelerinden daha gec ayriliyorlar. o yuzden yasli bireylerin issizligini dusuk tutacak bir kurumsal yapiya ihtiyac duyuluyor. tabii, bu kurumsal yapinin genclerin aile guvencesine daha cok ihtiyac duymalarina yol actigi ve kendi kendini guclendirdigi de soylenebilir.
Konuyla dogrudan baglantili degil ama Yunanistan'daki olaylar hakkinda cok güzel bir yazi su:
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=769240
İşsizlikle alakalı burada geçmeyen şeyler var. Yunanistan AB'de yabancı işçi oranı en yüksek olan ülke. Ayrıca dünyanın en zengin ilk 25 ülkesinden biri Yunanistan. Gösterilerin sebebi ile ekonomik gerekçeler birbirini çok karşılamıyor.
Bu konuda güzel bir roportaj:
http://arsiv.sabah.com.tr/2008/12/21/pz/haber,90EF8F75BDDF489DB331D3C1E5248CBA.html
http://kaankarabacak.blogspot.com/2008/12/yunanistan-ayaklanmas-neden-umut.html
Yorum Gönder