Kurtar Bizi Keynes ! diye bağıran IMF

Bu saatte niye bu yazıyı yazıyrm. Canım sıkıldı da ondan. Mankiw'in bloguna bakarken, IMF'in 29 Aralık'da "Fiscal Policy for the Crises" adlı bir calısmaya imza attıgını gordum, yazarları da Antonio Spilimbergo, Steve Symansky, Olivier Blanchard ve Carlo Cottarelli olunca bir bakym dedim. yani calısma hem sıcak, hem maliye politikası ve guncel kriz uzerine egilmiş, ne guzel derken daha ozet kısmında dumura ugradım. Ozetinin bir kısmı asagıda;

"The optimal fiscal package should be timely, large, lasting, diversified, contingent, collective,and sustainable: timely, because the need for action is immediate; large, because the current and expected decrease in private demand is exceptionally large; lasting because the downturn will last for some time; diversified because of the unusual degree of uncertainty associated with any single measure; contingent, because the need to reduce the perceived probability of another “Great Depression” requires a commitment to do more, if needed; collective, since each country that has fiscal space should contribute; and sustainable, so as not to lead to a debt explosion and adverse reactions of financial markets. Looking at the content of the fiscal package, in the current circumstances, spending increases, and targeted tax cuts and transfers, are likely to have the highest multipliers. General tax cuts or subsidies, either for consumers or for firms, are likely to have lower multipliers."

What is Insider Trading Anomaly
Recent Academic Studies on Insider Trading
How to Profit Legally From Illegal Insider Trading
Insider Trading in Netherlands
Insider Trading Returns
Inside Information About the Massive Insider Trading Probe
Definition of Insider Trading
Is Insider Trading Legal?
How Insiders Use Private Information and Don’t Get Caught?
SEC Regulation on Insider Trading: Section 10b

Oldu gozlerim doldu...Dunyayı kurtardınız, zaten sizin istediginiz ozelliklere (kırmızıyla belirttiklerim) sahip optimal fiscal packageında bir Harry Potter'lik işi var! Giriştede diyorlarki, şu andaki krizin cözumunde iki unsur varmış. biri finansal sektörün saglıgına gerikavusması, digeri de dusen toplam talebin kamu harcaması ile acilen ve yukarda ozellikleri belirtilen bicimde artırılması...vay anam vay...sonra ulke ornekleri inceleniyor, ulkeleri maliye politikasının krizden nasıl cekip cıkarttıgı anlatılmaya calısılıyor...ama anlatılamıyor aslında. Daha 1929 Great Depression'dan cıkısın bile fiscal politikalarla oldugu konusunda bir turlu anlaşamamışken, Keynes'i geri getirmenin, tum ulkeler birlikte, kocaman, etkili, seksi bir paket cıkartsın demenin ne alemi var.
Sonuca varmak istiyorsanız, uc noktalara gidin oturun. devvletin tum ekonomiye hakim oldugunda krizin falan var olmadıgını gorduk, genelde herkes surundu cunku...Birde kardeşim, talep eksikligi mi bu krizn nedeni! hayır! emtia fiyatları ucmustu, enflasyonu dizginlemenin imkanı kalmamıstı artık, eee şimdi ne oldu... talebi artıralım gene oylemi. gelecccekten calmak adına, taşların yerine oturmasına izin vermeden, yine bir balon yaratalım ve ustune binelim...bence siz finansal sektor uzerine kafa yorun yeter... Ekonomi guvenini ne bos dolar basarak ne de maliye politikalarıyla artırabilirsiniz. bırakın şişirdiginiz nominal kısmın bozdugu reel dunyadaki taşlar yerine otursun. ve lutfen kimseyi kurtarmayın, insanlar sandıgınızdan daha akıllı merak etmeyin.

5 Yorum Var.:

syzer dedi ki...

taleptee ciddi düşüşvar.Ekonomiyi canlandırmak için tüketimi artırmak gerek ve sadece para politikası ile yapmak mümkün değil.Bunu nesi yanlış. Emtia fiyatlarında artışda daha çok spekülatif(Dilim dönmüyorbir türlü:)) sebeplerden, aşırı talepten değilki. misal,açığa satışlar yasaklandı ve petrol fiyatları düşmeye başladı.

ulas dedi ki...

1929 yılına bakılıp haydi keynes şak şak şak deniliyor ama ya bu kriz hiçbirine benzemiyorsa...

Keynesyen politikalarla bütçe açıkları arttırılıp sonra dediğiniz gibi balon yaratıp, sorunları öteleyip ardından daha büyük bir kriz yaşanması ve bütçe açıklarının başa bela olması da olasılık dahilinde...

ABD, askeri açıdan dünyanın her yerine yayılmış, ama Irak ve Afganistan'da belli açılardan başarılı belli açılardan başarısız, tam bir başarıdan söz edemeyiz, siyasi olarak ise etkili olması gereken bölgelerde köprübaşları sağlam değil. Ekonomik olarak ise yıllara varan bütçe açıkları, dış açıklar, yüksek borç stoku ve üretim tüketimin gerisinde. Artık bu kızın dışarıda bolca gezebilmesi ve laf yememesi için alkolik babaya yani tüketim manyağı halka onu uyuşturacak alkolü yani tüketimi sağlaması lazım. Bir de şehirdeki cazibesini yani küresel güç özelliğini sürdürmesi...Ne yapılır, finansal sistem her yana dağılmış küçük birlikler gibi gerilla yöntemiyle finansal kağıt satarak Asya ve Ortadoğuluları batırdı. Ama cephe savaşı için bunların birleştirilmesi gerekiyor. O zaman finansal sistemde 3-5 baba kurum kalsın demek kalıyor geriye ve bunu düzenlemek. Ama düzenleyeceğim derken bozmak da var herşeyi...

İşte o zaman ya iktisat politikaları bağlamında üçüncü bir yol bulanacak ya da üçüncü paylaşım savaşı... Ekonomide kazanamıyorsanız, siyasette yenikseniz tek seçenek askeri seçenek olur...

rdynk dedi ki...

syzer,
kriz oncesi tum dunyada emtia fiyatları tavan yapmıştı, ekonomik buyumeler gayet iyiydi ve artık bazı hammaddeler de fiyatını versen bile bulamamaya başlamıştın. para politikası ile şişirilmiş ekonomide, senin o dedigin spekulatif kullanımın yuksek olması da gayet dogal. evet şimdi talep dusmeye basladı ve buyumenin geriledigi ekonomilerde mutlak ve nisbi fiyatlar tekrardan ayarlanıyr ekonominin icinde ve sonrasında yavas yavas carklar yeniden donmeye baslayacak. şimdi yok ölduk bittik deyip, kamu harcamalarını zirve yaptırmanın bir anlamı yok dunyada. ayrıca acıga satışın yasaklanmasıyla, petrol fiyatının dusmesi arasında nasıl bir ilişki var ben bilmiyrm dogrusu.

bliyaal dedi ki...

Financial Times’ın baş ekonomisti Martin Wolf da Keynes demiş. Nitekim şu andaki krizde tüm işi piyasaya bırakıp devlet müdahale etmesin demek ancak “taş devri liberalliği” yapmak olur. Bu kriz sayesinde daha uzunca bir süre piyasacıları dikkate alan olmayacak büyük ihtimalle.

syzer dedi ki...

Çeşitli türev ürünleriyle pirinç ve petrol fiyatları normal seviyelerinden daha pahalı hale getirilmişti. Devlet harcamalarında hangi noktanın zirve olduğu tartışmaya açık bir konu.Mesela İngiltere'nin yaptığı müdahaleler gayet yerindeydi. Yani devlet biraz işe girmeli, krizden çıkılınca yeniden çekilir.