Bir Fast Food Reklamı ve bir CEO

Sabahları işe giderken arabada benim gibi radyo dinlemek alışkanlığınız varsa, gayet gıcık bir fast food reklamı dikkatinizi çekmiştir. Gerizekalı bir kadın sırf o fast food zincirinde yapacağı kahvaltı sayesinde o gün herşeyin ters gitmesinin ve hatta patronun bu sene “yine” zam veremeyeceğini söylemesinin bile canını sıkamayacağını anlatan aptal bir şarkı söylüyor. Dünkü ve bugünkü gazetelerde yer alan bir habere göre en büyük holdinglerimizden birinin CEOsu da “beyaz yakalı” çalışanların bu yıl zam istemediğini beyan etmiş. Etrafındaki üç beş yalaka (özür dilerim bugün öfkeliyim de biraz) dışında kimsenin böyle bir talebi olabileceğini sanmıyorum. Anlaşılan bu CEO beyefendi de sabahları radyo dinliyor ve bir anda sözünü ettiğim reklamı duyup etkisi altında kalmış olmalı. O Holdingin çalışanı olan bir sürü tanıdığım var ve hepsi bu beyanata ateş püskürüyor. Zaten aldıkları ücretlerin piyasanın altında kaldığını söylüyorlar. (E öyleyse orada çalışma kardeşim diyorum ama geçindirecek bir ailesi olanlar için hayat çok kolay değil).

What is Insider Trading Anomaly
Recent Academic Studies on Insider Trading
How to Profit Legally From Illegal Insider Trading
Insider Trading in Netherlands
Insider Trading Returns
Inside Information About the Massive Insider Trading Probe
Definition of Insider Trading
Is Insider Trading Legal?
How Insiders Use Private Information and Don’t Get Caught?
SEC Regulation on Insider Trading: Section 10b

Krizler patronlar için büyük fırsat yaratıyor aslında. Disiplinsiz ve ölçüsüzce şirketlerine doldurdukları ve nasıl kurtulacaklarını bilemedikleri çalışanları işten çıkartmak ya da ücretlerinden kırpmak için bulunmaz fırsat geçiyor ellerine. İnsan Kaynakları Kurutma Departmanları ve işgüzar CEOlar da patronlara yaranmak uğruna insanı çalıştığına çalışacağına pişman eden uygulamalar üretiyorlar.

Bu konuda bir araştırma falan var mı bilmiyorum ama reel olarak ücretler son yıllarda birçok sektörde çok düştü. Bu benim gözlemim, bilimsel bir veriye dayanmıyor.

4 Yorum Var.:

hostrans dedi ki...

Konu ile ilgili değil ama bu blogun bana bağışlarla ilgili yardımcı olabileceğini düşünüyorum.

Geçe seneki kurban bağışı için birçok STK sitesini gezmiş ve bazılarının mali raporu nun bile olmadığını görmüştüm.Bir tanesi benim uyarım üzerine bu raporu koydu.

Benim canımı sıkan bir diğer konu da ciddi olarak tanınan bir kuruluşun bilançosunda genel idari giderlerin gelirlerin yüzde yirmisi gibi bir rakama ulaşması.Bence topladığın her on liranın ikisini genel idari gider olarak harcamak hiç de normal değil.Ben fakir öğrencilere yardım etmek istiyorum,ek gelir peşinde olan sivil-askeri emeklilere değil.

TSK ların personelsiz yürümeyeceğinin bilincindeyim.Ama bu işin standardı nedir?Yıllık 10 trilyon gelirin 2 trilyonunu ota böceğe harcayıp 8 ini çocuklara vermek normal mi?

Lütfen düşüncelerinizi belirtin.Yoksa eskisi gibi mahalle aralarında mini mezbaha mı kuralım yine?

Kubilay dedi ki...

Selamlar. İslamda zekatı, yardımı vs. dağıtırken akrabalara öncelik vermek gerektiği söylenir. Ben de hem mahalle arasını mini mezbaha gibi kullanıyorum, hem de fazladan elimizden bir şey gelecekse de ilk akrabalarıma dağıtıyorum. çok fazla fakir akrabam olduğu için de bulmakta güçlük çekmiyorum. Bence siz de dediğiniz gibi sivil-asker emeklilerine veya tarikat-cemaatlere yardım edeceğinize direkt parayı bir akrabanıza verebilirsiniz. Böylesi STK'lara (THK, deniz feneri vb) bakınca daha adil gibi duruyor.

Kubilay dedi ki...

Bu arada sayın T'pol, kesinlikle çok haklısınız. Beyaz yakalı çalışanların maaşını artırmama için süper bir bahane bu krizler. "şirketinin batmasını ve seninle beraber yüzlerce insanın işsiz kalmasını istemiyorsan zam isteme" demeye getiriyorlar. Tabi bu zam alamayan personelin ev sahiplerinin, marketlerin, hatta bu şirketin bile üreteceği ürünlere zam yapmayacağı anlamına gelmiyor. Koca Koç grubunun beyaz yakalıları bu sene fakirleşecek. Tek anlamı bu.

Dr.Firma dedi ki...

Ceo 'ların krizi fırsata çevirme alternatifleri olmadığını söyleyemeyiz.

Örneğin kendileri dahil üst düzey yöneticilerin maaşlarını kriz süresince yarıya indirebilirler.

Bu sayede elde edilecek gelirle çalışanlarının işten çıkarılmasını en düşük düzeyde tutma şansı yakalarken , çalışanlar gözündeki değerlerinide yükselterek performansları üzerinde doping etkisi yaratabilirler.