Amerika Birlesik Titan Zincirleri vs ABD

Bugun Turk basininda da yer bulan Madoff yonetimindeki fonda gecen hafta ortaya cikartilan ve boyutu yaklasik $50 milyar olarak tahmin edilen finansal dolandiriciligin, gelmis gecmis en buyuk Ponzi Scheme oldugu belirtiliyor. En basit ve anlasilabilir tabirle bir nevi finansal titan zinciri: Yeni katilan yatirimcinin koydugu sermayenin, onceki yatirimcilarin getirilerini fonladigi bir yapi. (Burada kayip olarak gosterilen 50 milyar da batan yatirim tutari degil yatirimcilarin Madoff fonunda biriktigini "sandiklari" tutar, yatirilan para $17 milyar)

Madoff'un foyasi meydana cikana kadar son derece saygin bir fon yoneticisi olarak taninmasi ve musterileri arasinda HSBC, RBS gibi bankalar olmasi aslinda yasadigimiz krizin olusumu hakkinda da ipuclari veriyor. 2007 sonuna kadar dilimizden dusmeyen global likiditenin, yarattigi kopuklerden de ote bardaktan tasarak olusturdugu pislikler... Businessweek'de cikan konu hakkindaki haberde de aslinda krizin cikis noktalarindan olan sub-prime/riskli (risk nedir?) mortgage varliklarinin sekuritizasyon yolu ile sistemde dolastirilmasinin daha buyuk bir Ponzi Scheme olabilecegi belirtilmis. Bizim Hurriyet.com okuyucu yorumlarini aratmayan bir de yorum gelmis haberin altina: En Buyuk Ponzi/Titan ABD'nin kendisi =)

What is Insider Trading Anomaly
Recent Academic Studies on Insider Trading
How to Profit Legally From Illegal Insider Trading
Insider Trading in Netherlands
Insider Trading Returns
Inside Information About the Massive Insider Trading Probe
Definition of Insider Trading
Is Insider Trading Legal?
How Insiders Use Private Information and Don’t Get Caught?
SEC Regulation on Insider Trading: Section 10b

3 Yorum Var.:

hakan dedi ki...

Bana ilk duyduğumdan beri Ponzi scheme gibi gelen bir " Emin Evim " sistemi var. Faizsiz ev alımı filan diye pazarlanıyor.

Özellikleri aşağıdaki linkte var:

http://www.emlakkulisi.com/10789_Eminevim-herkesi--Evlendiriyor.html

Sistemin sürdürülebilir olduğunu sanmıyorum. 0 faiz ve sadece yüzde 3 komisyon ile çalışıldığı iddia ediliyor. Sisteme yeni girenler oldukça sistem çalışıyor ama uzun dönemde birçok kişi mağdur olacak gibime geliyor.

Ekonomik krizde bu olay ellerinde patlayabilir. Ekonomici arkadaşlar ne diyor bu sisteme?

milleplateaux dedi ki...

Titan dolandiriciligi bir piramit sistemi, ponzi sistemine benzese de aslinda onemli farklari var:

1 - Ponzi'de dolandirici, sisteme yeni kurbanlarini bizzat kendisi dahil ederken, piramit sisteminde yeni kurbanlar eski kurbanlarca sisteme dahil ediliyor, hatta piramit sisteminde, sisteme yeni uye getirmeyenin para kazanamayacagi basindan biliniyor.

2 - Ponzi sisteminde dolandirici, kimsenin bilmedigi oldukca gizli bir finansal yatirim aracina sahip oldugu yalani ile kurban buluyor ve kurbanlari genellikle kalburustu yatirimcilar oluyor. Piramit sistemi ise para kazanmanin tek yolunun yeni uyeler getirmek oldugunu, sistemin baska da bir seye dayanmadigini acik acik belirtiyor.

3 - Piramit sistemi surekli yeni uyeye ihtiyac duydugundan daha hizli cokerken, ponzi sistemi dolandiricinin yatirimcisini tekrar tekrar yatirim yapmaya ikna edebilmesi ile daha uzun soluklu olabiliyor.

Dane dedi ki...

Emin evim in titan gibi oldugunu hic sanmiyorum.Yillardir ayni sistemle araba satiyorlar.Sonucta evinizin parasini oduyorsunuz size getiri olarak verdikleri bir sey yok.Sistem belki uygulamak icin otomobilden daha karmasik olabilir ve bu sebeple sIkIntilar cikabilir buna bir sey diyemem.Ama Emin sisteminin dolandiricilik uzerine kurulmadigini dusunuyorum