Bir Yigit Bulut Klasigi

Piyasalardaki gelismelerle ilgili yazilarimiza devam ediyoruz. Bundan 2 gun once yazdigimiz yazida "Bence Turk piyasalarindaki dusus bugunku (sali) %4.5 ile sinirli kalmayacaktir. Hatta yarin (carsamba) ben borsanin en azindan 1500 puan daha gerileyecegini dusunuyorum. Dolar daha da cikacak, gecen Mayis'ta karsilastigimiz duzeltmelere yakin olaylar gerceklesebilir. Turkiye'deki faizlerin yuksek olmasi dolarin yukselmesini ve sicak paranin kacisini engelleyemeyecektir." demistik. Gecen Mayis'ta yasadigimiz kriz bize kisa vadede Turk ekonomisinin temelleri ne kadar saglam olursa olsun, kuresel dalgalanmalardan kacamayacagini, gelismis ulke piyasalari %5 dusunce bizim piyasanin %10-15 dusecegini ogretti. Biz de yurtdisi piyasalardaki %4 civarindaki dususleri goz onune alarak bizim piyasanin da %8-12 civarinda bir dusus gosterecegi hesaplamasindan yola cikarak en azindan 1500 puanlik dusus tahmininde bulunduk.

Dun (carsamba) bizim borsa sadece %0.8 dusunce kendi kendime "iyi, insallah yanilmisimdir" dedim. Maalesef Avrupa borsalari bugunku dususle toplam gerilemelerini %5.5'e yukseltince bizim piyasalar da bizim tahminlerimizle paralellik gostererek 1800 puan dustu ve toplam kaybi %10'a ulasti. Ama bu yazida asil deginmek istedigimiz "teknik analiz" prensiplerini izleyen Yigit Bulut'un borsa ile ilgili sacmalamalari.

VOB nedir?     Taksi Şöförü   Borsa Tüyoları?   Olasılık nedir?   Enformasyon Nedir

Yigit Bulut'u bana bundan 1 sene once Baris tanistirdi. Onceleri "niye bu herifin bu kadar uzerinde duruyor, medyada bunun gibi bir sure yetenek dusmani kose yazari var" diye kendi kendime soruyordum. Sonradan Aydin Dogan'in ailesinin bir parcasi oldugunu, bu yuzden Medya'daki onca koseyi kaptigini farkettim. Tek bir kosesi olsa ve bu kadar promosyonu yapilmasa uzerinde durmazdim ama Hurriyet iki gundur bu herifi "uzman" diye gozumuzun icerisine soktu neredeyse. Biz de gerizekali "teknik analiz" yontemini kullanarak piyasalardaki gidisi tahmin etmeye calisan Yigit Bulut'un analizini yapmaya karar verdik.

Hurriyet'te yayinlanan yazisinda Damat Bulut surada destek burada kostek var dedikten sonra "Sonuclar" kisminda tahminlerini su sekilde veriyor:

"İMKB’nin normal şartlarda bugün ana destek bölgesi olan 41,800-42,500 bandı içine dönmesi gerekli…Uzun lafın kısası; Düşüş abartılıydı. Dünya genelinde ilk dalga atlatıldı ama bu başka artçılar olmayacak anlamına gelmez. Sizlere bugün için tavsiyem; İMKB’nin varolan veriler ile 41,800-42,500 bandına dönebileceğini bilmeniz ve “satış nasıl abartılıyorsa”; “alım da abartıldığında” normal sınırlar üstünde dikkatli olmanız.
Not : BOVESPA bugün 43,849, DOW 12,361 üstüne çıkarsa İMKB’de 42,500 üstünü sorgulayabiliriz…"


Bugun borsamiz 39600'dan kapandigina gore Yigit Bulut'un pusulasinin gosterdiginin 2200-2900 puan asagisindayiz demektir. Avrupa borsalari da %1.1 civarinda dustu, o yuzden sartlar "normal" degildi diyebilirsiniz. Avrupa borsalarindaki dususun bize etkisi %2.2 civarinda olmasi lazim (onlar 5 dusunce biz 10 dusuyoruz ya), demek ki Yigit Bulut yine de 1300-2000 puan arasinda bir tahmin hatasi yapmis. "Dolar kurunda dün anlık olarak 1,4260 üstünü gördük ve burasının kırıldığını teyit etmeden “alım yapanlar” ciddi zarar ettiler." diyerek "yanlis" noktadan dolar alip %1 zarar edenler icin CIDDI ZARAR ettiler demeye cekinmeyen Yigit Bulut acaba kendi tavsiyesine uyup da sabahtan borsaya girip gun sonunda %4 zarar edenler icin OLUMCUL ZARAR ettiler gibi bir sifat kullanir mi dersiniz.Bu arada dun dolarda zarar edenler bugun kayiplarini telafi ettiler.

Bu yazi Yigit Bulut'tan cok, teknik analiz kullanan Yigit Bulut'u elestiren bir yazi oldu. Olsun, Yigit Bulut ekonomi konusunda da matah yazilar yazan birisi de degil ki. Bu arada bize de hayatta Dogan Grubundan is teklifi gelmez bu yazilardan sonra, ben ismimi hic aciklamasam mi ne yapsam!

Not: Biz bu yaziyi yazdiktan sonra farkettik ki Hurriyet Gazetesi yukaridaki baglantisini verdigimiz haberin icerigini ve Yigit Bulut'un olumcul tahminlerinin hepsini kaldirmis ve yerine borsadaki dususu anlatan bir haber ve Yigit Bulut'un borsadaki dususu analiz eden sesli linkini koymus. Keske bizimde Amcamiz Medya patronu olsa da bir websitesinde borsa cikacak, digerinde borsa dusecek diya yazimizi yayinlasa, sonra borsa dustukten sonra "borsa cikacak" dedigimiz yaziyi websitesinden kaldirsa ne iyi olurdu. Internette sadece yaptigimiz dogru tahminlere ulasabilirdi insanlar ve 3-5 sene sonra "Goruyor musun Yigit Bulut bir ara her gun borsanin dusup cikacagini onceden soyluyordu, inanmazsan internet'e bak" derlerdi. "Bosandiktan sonra nedense tahminleri dogru cikmaz oldu."

Not: Yigit Bulut hakkinda yazilmis tonla yazilmis yazilarimiz var, en son yazılmış yazılarımızı Yiğit Bulut baglantisina tiklayarak okuyabilirsiniz.

5 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

efendim siz de ama 0.8'lik dususu gorup enis berberogluna saydirmadiniz mi. siz de bir nevi donus yaptiniz tahminden. biz cikip dedik mi dun siz 1500 dusecek dediniz ama dusmedi diye. belki de enis berberoglu da birgun oncesi aksami sizin gibi dusunup verdi o demeci. ayrica bugun ilk seans artida kapandiktan sonra gelen abd verisi uzerine iyice panik olustu. imkb acikken gelen veriler olumsuzken kapandiktan sonra olumlu datalar aciklandi. nitekim manufacturing datasi yuzde 2 civari eksiyle acilan wall street endekslerini artiya cevirdi. tamamen suru psikolojisi hakim markette. ne ekonomik analiz ne teknik analiz ne bilmem ne analiz. su an en iyi psikolojik analiz calisiyor..

Adsız dedi ki...

Olur mu junior n'aptin ya! Bizim Enis Berberogluna saydirmamizin sebebi rakamlarin soylediginin tam tersi bir yorum yapmis olmasi. Eger o yorumu bugun yapmis olsa durum biraz daha farkli olurdu.

Suru psikoloji konusunda haklisin, biz de zaten surunun yonunu tahmin etmiyoruz. Yaptigimiz tahmin Turk traderlarin biraz arkada kaldigi, o yuzden de suruye yetismek icin bizim borsanin daha da dusecegi idi. Bugun Avrupa %1 duserken biz %4 dustuk ve aradaki "acigi" kapattik.

Ekonomix

Unknown dedi ki...

Sayın Ekonomix,

Yiğit Bulut sosyal projelere de giriyormuş, haberiniz olsun, ilk fırsatta ben de kendisine destek olmayı düşünüyorum.

Yiğit Bulut

İzlenimler, FST

Adsız dedi ki...

Bu bana George Orwell'in "1984" romanını hatırlattı. Orada da rejim sürekli arşivlerle oynayarak hep doğru tahminlerde bulunduğunu kanıtlamaya çalışıyordu. Bunu normal bir dünyada basılı yayınlarda yapmak mümkün değil ama Hürriyet internet dünyasında hayata mı geçirmeye çalışıyor ne?

Tolga

Unknown dedi ki...

Ekonomi dışı Yiğit Bulut yazısı yayında, bilginize.

Tek Başına

İzlenimler