Tasarrufların Ne Kadarı Borsaya Yatırılmalı?

Bu yazida tasarrufların ne kadarı borsaya yatırılmalı sorusuna cevap verecegiz. Geçtiğimiz haftalarda kağıt topladığımı yazmıştım. Bu davranışımı rasyonel bulmayanlar var o nedenle bir izahattte bulunmanın yerinde olduğunu düşünüyorum.
Tarihe baktığımızda ekonomiler inişli çıkışlı seyirler izliyor. Yani kötüye gitmeye başlayan bir ekonomi, sürekli olarak daha da kötüye gitmiyor (bazı Afrika ülkeleri hariç ama onların durumları çok farklı).

Temel olarak insanların ucuzken almak, pahalıyken satmak gibi bir felsefesi oluyor ki bence bu bir çeşit spekülasyon. Dolayısıyle de, riski fazla zira kimse dip noktalarını da, tepe noktalarını da kolay kolay yakalayamaz.

Öncelikle Borsa (Borsa Yorumları) yatırımlarını uzun vadeli birikim paranızın içinde düşünmelisiniz. 1 yıllık geçinme paranızı yani acil durum fonununuzu biriktirinceye kadar Borsa’dan uzak durun. Bu parayı kenara koyduktan sonra emekliliğinize ne kadar kaldığına bir bakın. Bu süre 4-5 yıl gibi bir süreyse, Borsa’dan yine uzak durun (bu durumun tek istisnası, emeklilik için biriktirmeniz gereken paranın çok üstünde birikiminizin olmasıdır. O zaman yine uzun vadeye bakabilirsiniz).

Diyelim ki emekliliğe 15-25 yıl veya daha fazla zamanınız var. Bu durumda riske ne kadar tahammülünüz var bunu değerlendirmeniz gerek. Eğer yüreğiniz ağzınızda her gün emeklilik biriminize bakacaksanız, Borsa’yı düşünmeyin ya da sembolik bir miktarı buna ayırın. Ama, “cool” biriyseniz ve yaptığınız yatırımın uzun vadeli olduğunu düşünmeyi sürdürebileceğinize, paniğe kapılmayacağınıza güveniyorsanız, portföyünüzün %30 kadarını Borsa, kalanı da HB/DT ve Mevduat olarak oluşturabilirsiniz.

What is Insider Trading Anomaly
Recent Academic Studies on Insider Trading
How to Profit Legally From Illegal Insider Trading
Insider Trading in Netherlands
Insider Trading Returns
Inside Information About the Massive Insider Trading Probe
Definition of Insider Trading
Is Insider Trading Legal?
How Insiders Use Private Information and Don’t Get Caught?
SEC Regulation on Insider Trading: Section 10b

6 ayda veya senede bir birikimlerinize ayar yapmanız gerek. Diyelim ki, %30 Borsa, %40 HB/DT, %30 Mevduat dağılımınız vardı, buna 6 ay sonra baktığınızda oranlar %20 Borsa, %45 HB/DT, %35 Mevduat haline gelmişse, yani Borsa düşmüşse, oranlarınızı yeniden eski haline getirdiğinizde iskontolu hisse senetleri satınalmış olursunuz.

Daha sonra baktığınızda Borsa %40 seviyesine gelmişse, bunu yeniden %30 seviyesine çektiğinizde de kar realize etmiş olursunuz. Emekliliğe yaklaştıkça Borsa’nın ağırlığını azaltıp, az riskli sulara çekilebilirsiniz.

Burada bahsettiğim şey düzenli olarak emeklilik için tasarruf yapan rasyonel bir kişinin davranış biçimi. Tasarruflarınızı bozup, otomobil yenilemeye veya 100bilmemkaç ekran Plazma TV almaya kalkışacaksanız zaten hiç konuşmayalım derim. Elbette otomobil de yenileyeceksiniz, TV de alacaksınız ama bunun için emeklilik tasarrufunuzdan para almamalısınız. Bu tip harcamaları ayrıca bütçeleyip, onlar için ayrıca para biriktirmelisiniz. Eğer hem emeklilik tasarrufu yapmaya hem de bunlara param yetmiyor diyorsanız, hangisinden vazgeçeceğiniz sizin bileceğiniz iş zira ilerleyen yaşlarda ne durumda olmak istediğiniz size kalmış. Günümüzde insanlar maddi durumları ne olursa olsun herşeye sahip olmak istiyorlar. “Benim gücüm otomobil sahibi olmaya yetmez” ya da “Ben yurtdışı seyahat yapacak kadar kazanmıyorum” demiyorlar. Onun yerine gırtlağa kadar borca giriyorlar. Sonrası cinnet geçirip ailesini doğrayan, intihar eden insanlar ya da dağılan evlilikler.

Geliri ne olursa olsun bir kişi aylık kazancının %5-10’luk kısmını tasarruf edebilir. 23 yaşında hayata yeni atılan biri zaten 60 yaşından evvel emekli olamayacak. Bir insan 37 yıl boyunca emekliliği için düzenli tasarruf ederse, sırtı yere gelmez.


Bu konu ile diger alakali bir yazi ise Borsa Nasıl Oynanır? En Sağlam Tüyolar baslikli yazimizdir.

2 Yorum Var.:

Kubilay dedi ki...

Oldukça başarılı ve sokaktaki insanın bile anlayabileceği bir reçete. tebrikler.

Hüseyin MEÇO dedi ki...

gerçekten doğru bir anlatım.kaleminize sağlık.izninizle minik bir katkı yapmak istiyorum.para kazanmak güç birşey,kazandığını elinde tutmak ise güçlendiğini gösterir.saygılarımla