Yeni Finans Blogu

Hatirlarsaniz gecen Nisan ayinda Nouriel Roubini hakkinda ingilizce bir yazi yazmis ve bir cok onemli finans sitesinden Ekonomi Turk bloguna link almistim. Bu tecrube bana ingilizce bir blog baslatma konusunda bir fikir verdi. Blog isi cok vakit alan bir ugras, Turkiye'de pek yapan kimse yok, universitelerde okuyan ogrencilerle, ekonomiye heves duyan kisileri bu konuda aydinlatmak adina Ekonomi Turk blogunda bir suredir yazi yaziyorum ama aslinda soylenebilecek seylerin cogunu da simdiye kadar soyledik. Ekonomi Turk kitabini cikarmamiz blogun misyonunu bir bakima ortadan kaldirdi dogrusu.

Neticede ekonomiye ilgi duyan kimseler Ekonomi Turk kitabinda aradiklarini fazlasiyla bulacaklardir. Eee kitapta guncel olaylardan bahsedilmiyor ama diyeceksiniz. Guncel olaylardan bahsetmeye gerek yok, ayni teraneler isitilip isitilip onumuze konuluyor. Kitabi okuyanlar 5 sene once konusulan konularla bugun konusulan konularin cok farkli olmadigini, herkesin ayni turkuyu cok uzun zamandan beri cigirip durdugunu gorecektir. O yuzden bende Ekonomi Turk bloguna yazi yazma konusunda pek bir istah kalmadi. Son aylarda yazilarin azalmasi da size bu konuda bir ipucu vermistir zannedersem. Haa, finansal piyasalarla ilgili guncel goruslerimi Ekonomi Turk 2 blogunda ucret odeyerek uye olan okurlarimizla paylasiyorum zaten. Onumuzdeki gunlerde vakit buldukca Turkiye borsalarinda endeksin uzerinde performans gostermesini bekledigim hisseleri okurlarimizla paylasacagim.

 Bir blog baslatmayi istiyorum diyordum. Kendi basina sadece reklamlarla varligini surdurecek ingilizce bir blog yapmak istemedim. Piyasada bir suru blog var, finans sitesi var, her turlu kaynak var. O yuzden genel bir blogdan ziyade yatirimcilarin isine yarayacak bilgi ve veriler iceren bir site yapmak istedim. Amacim insanlarin gercekten kullanabilecekleri, bilimsel arastirmalara dayali yazilar sunan ve yatirim yapmalarinda kullanabilecekleri araclar sunan bir site olusturmakti. Yaklasik 3 aydir bu proje uzerinde calisiyoruz. Sitemizin ismi insidermonkey ve okurlarimiza ucretsiz gercek-zamanli insider trading verisi sunuyoruz. Amerika'da yaptigim arastirmalar insider verilerini kullanarak hisse senedi piyasalarinda endeks fonlardan cok daha yuksek getiri saglanabilecegini ortaya koydu. Zaten bunu teyit eden bir suru akademik arastirma da var. Sitemiz insider verilerini okurlarla paylasacak, bir yandan da blogda yazacagimiz yazilarla yatirimlar konusunda insanlari bilgilendirecegiz.

Ham verileri okurlara ucretsiz sagliyoruz, onumuzdeki gunlerde calismalarimizi bitirdikten sonra yukselme olasiligi daha yuksek olan hisseleri belirleyen bir mekanizmayi devreye sokacagiz. Blogun gelirleri de bu mekanizmaya ulasmak icin uye olan uyelerden gelecek. Aylik $10-15 civarinda bir ucret talep etmeyi dusunuyorum, hedefim de tam hizmete gectikten bir yil sonra en azindan 1000 tane uyeye sahip olmak. Blog hizmetlerimiz ve gercek-zamanli veri hizmetlerimiz ise ucretsiz olacak.

Sitenin tanitimini ise kaliteli yazilar yazarak ve diger sitelerin link vermesini saglayarak yapmayi planliyorum. Bu yazilardan ilkini bugun yazdim (Make Money with Roubini Sentiment Indicator) ve Business Insider, Abnormal Returns gibi bir kac siteden link almayi basardim. Ingilizce bilen okurlarimiz da benim yatirimlar ve finansal piyasalar hakkinda yazacagim yazilara insider monkey blogundan ulasabilirler.Ekonomi Turk'u takip eden ve link vererek destek olan blogcu arkadaslardan yeni bloguma insider trading kelimesini kullanarak baglanti vermelerini rica ediyorum.

Yeni blogda yazdigim yazilara bir sure buradan link vererek sizleri rahatsiz edecegim ama yeni blogun internetteki konumunu yukseltmemiz icin simdilik bu sart.

Ilginiz ve desteginiz icin simdiden hepinize tesekkur ederim. Read More!

Dallas Mavericks'in Sahibi Mark Cuban'in Insider Trading Davasi

Bundan iki sene once Dallas Mavericks basketbol takiminin sahibi Mark Cuban hakkinda insider trading yaptigi gerekcesiyle dava acildi. Mamma.com sirketine yatirim yapan Cuban sirketin CEO'sundan sirketin bir kac gun icerisinde piyasa fiyatinin altina hisse satacagini ogrenir ve elindeki 600 bin hisseyi satarak $750 bin zarar etmekten kurtulur.

Mark Cuban'in yaptigi islemler tabi ki farkedilir ve mahkemeye verilir. Neticede bu bilgiye sahip olmayan kisilerle islem yaptigi icin Mark Cuban karli cikmis, digerleri ise zarar gormustur. Ancak mahkemenin hakimi Mark Cuban'in kendisine verilen bilgileri gizli tutacagina dair bir anlasma imzalamadigini ve soz vermedigini belirterek davayi gectigimiz sene dusurdu ve Cuban beraat etti.

Amerika'da sirketler artik tek tek analistlerle konusmuyor. Genellikle herkese acik telekonferans yaparak veya basin bildirileri yayinlayarak yatirimcilarla iletisim kuruyorlar ki bir grup yatirimci diger bir grup yatirimciya karsi kollanmasin. Turkiye'de ise eminim Amerika'da olanlardan cok daha ciddi insider trading vakalari oluyordur ama SPK'nin bu konuda bir sey yaptigi yok.

What is Insider Trading Anomaly
Recent Academic Studies on Insider Trading
Insider Trading in Netherlands
Insider Trading Returns
Definition of Insider Trading
Is Insider Trading Legal?
How Insiders Use Private Information and Don’t Get Caught?
SEC Regulation on Insider Trading: Section 10b Read More!

Insider Trading Nedir?

Insider trading sorusuna cevap vermeden once insider nedir soyleyelim. Sirketlerin en tepesindeki yoneticilerle yonetim kurulu uyelerine ve sirketin %10'dan daha buyuk ortaklarina insider denir. Bu kisiler sirketle ilgili olan biten halka acik olmayan bir cok bilgiye sahiptirler. O yuzden de bu kisilerin halka acik olmayan bilgileri kullanarak alim satim yapmalari ve kar elde etmeleri yasaklanmistir.

Insider'larin yaptigi alim satim islemlerine insider trading denir. Bu konuda daha sonra bir cok aciklayici yaziya dikkatinizi cekecegim. Turkiye'de insider trading konusunda kanunlar bulunsa da bunlarin tam anlamiyla uygulandigini soyleyemeyiz. Mahkemelere intikal eden pek insider trading vakasiyla karsilasmamamiz buna isaret ediyor zaten. Benim bildigim en bariz insider trading vakasi zamanin Merkez Bankasi baskani olan Gazi Ercel'in devaluasyon yapmadan once dolar almasidir. Adama bu davranisindan dolayi bir madalya takmadigimiz kalmisti resmen... Read More!

Maddi Yardim: Siz Ne Yapardiniz?

Pakistanli bir arkadasim var, (bayan) kuzeninin 4 tane cocugu var, simdi de ikizlere hamile. Gecen haftalarda Pakistan'da meydana gelen bir ucak kazasi vardi hatirlarsaniz. Kuzeninin kocasi o kazada hayatini kaybetmis. Bugun arkadasimdan bir email aldim, kuzeni icin bir yardim kampanyasi duzenliyorlarmis. Nedeni ise kocasinin hayat sigortasinin olmamasi ve 4+2 cocuga bakacak maddi imkanlarinin ortadan kalkmasi.

Siz benim yerimde olsaydiniz hayat sigortasi yaptirmamis bu kisiye yardim eder miydiniz? Ucaga binecek kadar parasi olan adamin hayat sigortasi yaptiracak kadar da parasi vardir. Ailenize olmeniz halinde nakit vergisiz 1 milyon dolar odeyecek 20 yillik hayat sigortasinin maliyeti normal bir insan icin senede $1000'i gecmez. Birakin 6 cocugu, bir cocugu olan birisi dahi neden hayat sigortasi yaptirmaz? Bu kisilerin beyinsizliginin faturasini ben mi odemeliyim? Ote taraftan cocuklarin gunahi nedir, anne ve babalarinin hatalari nedeniyle cocuklari cezalandirmali miyiz sorusuna cevap vermek lazim. Size soruyorum, siz ne yapardiniz?

Not: Mayis ayinda yazdigim yazida hayat sigortasi konusundan bahsediyorum. Yukarida linkini verdim. Read More!

Hedge Fonlar Ne Kadar Ucret Alir?

Bir okuyucumuz hedge fonlar hakkinda su mesaji gondermis:

"Bir şey sormak istiyorum. Misal X TL miz var, ve bir yatırımcıya gidip benim paramı borsada sen işlet, hisseleri sen seç ben de ona göre alım yapacağım dediğimde benden %kaç komisyon alması gerekir? Kar elde edilmezse zarar ile sonuçlanırsa yine de herhangi bir alt tutar talep edebilir mi?

Tamam bunlar karşılıklı anlaşmaya göre değişir ama dünyada bu nedir?"

Hisse Senedi Nedir    Portföy Nedir

Piyasada iki turlu yatirimci vardir. Birincisi mutual fund denilen, Turkiye'de de yatirim fonu veya yatirim ortakligi olarak bilinen fon yoneticileridir. Bu kisilerin cogunlugu yatirim yapmaktan anlamaz, gider tum sirketleri rastgele bir sekilde satin alir ve neticede endeks fonlarinin getirilerine benzer getiriler elde ederler. Yani kendi basiniza yapabileceginiz yatirimi bu adamlar uzerine sizden %1-2 arasinda yonetim gideri alarak yaparlar. Paranizi sokaga atin daha iyi.

Ikinci yatirimci turu hedge fonlardir. Her kendisine hedge fon diyeni hedge fon zannetmeyin. Uyanik mutual fon yoneticilerinin bazilari da "hedge fon" acarak milleti dolandirmaya calisabilirler. Hedge fonlara herkes yatirim yapamaz. Net akit varliginizin en azindan 1 milyon dolar olmasi gerekir. Cogu hedge fon da sizden belli bir miktarin uzerinde bir para yatirmanizi bekler zaten (bazilari en azindan  10 milyon dolar yatirmanizi bekler). Oyle bir iki bin dolari goturup hedge fonlara yatiramazsiniz yani. Hedge fon yoneticileri cogu zaman piyasa riskinin cok altinda risk alarak piyasa getirisinin uzerinde bir performans gostermeye calisir. Bazilari da hic piyasa riski almadan senede %8-10 gibi getiriler elde etmeye calisirlar. Benim ara ara dikkatinizi cektigim hedge fonlari ise son 10 yillik surecte S&P 500 endeksinin yaklasik %10 uzerinde getiri saglamis basarili hedge fonlardir. Bu masraflardan ve kesintilerden sonraki rakamdir.

Hedge fonlar bunun karsiliginda yatirimcilarindan her sene %2 kesinti yaparlar, ayrica kazandirdiklari paranin da %20'sini alirlar. Yani bir hedge fon senede %15 getiri sagliyorsa, hedge fon yoneticileri %2 sabit, %3'de performans kesintisi yaparlar. Toplamda %5 hedge fona kalir, %10 da yatirimciya. Eger getiri %20 ise hedge fon %6 alir, yatirimciya %14 kalir. Eger hedge fon zarar ederse genellikle zararlarini kara gecirene kadar kesinti yapmaz. Read More!

Varantlar

Varant, belirli bir miktarda dayanak varlığı, belirli bir vade tarihine kadar, önceden tespit edilmiş bir fiyat üzerinden, alma veya satma hakkı veren opsiyonlardır.

Önümüzdeki dönemdı yıldızı parlayabilecek yatırım araçlarından biri olacağına inandığım varantlarda işlem yapmak için öncelikle konuyo çok iyi bir şekilde vakıf olmak gerekmekte. Bu sebeple bu yazıda piyasaya çıkmış varantlar ve fiyatlamaları ile ilgili bilgi vermeye çalışacağım.

Bildiğiniz üzere 13 Ağustos itibariyle Deutche’nin çıkardığı XU030 ve Garanti Bankası Varantları İMKB’de işlem görmeye başladı. Konun kavranabilmesi açısından anlaşılabilirliği daha kolay olan Garanti Bankası varantları üzerinden konuya girelim.

Önce bilmeyenler için opsiyonları biraz açalım. İki tip opsiyon vardır. Bunlardan biri alım opsiyonu (Call Option), diğeri ise satım opsiyon (Put Option). Call opsiyonları dayanak varlığı belirlenen vadede o fiyattan alma hakkını verir, satım opsiyonları da bahse konu geçen dayanak varlığı o vade içerisinde belirlenen fiyattan satma hakkını verir. Mesela arabanızı kasko yaptırdığınızda aslında bir satım opsiyonu almış oluyorsunuz. Sigorta şirketine kasko için bir prim ödüyorsunuz bu litaretürde opsiyon primi olarak tarif ediliyor. Karşılığında da sigorta size diyorki eğer arabanız çalınır ya da bi şekilde perte çıkarsa örnek veriyorum 10 bin TL size ödeme yapacağım diyor. Buradaki 10 bin TL’de sizin opsiyonunuzun kullanım fiyatı (exercise price) olarak ifade ediliyor. Sanırım bu kısa giriş yeterli olmuştur daha detaylı bilgi için internette araştırma yapmanızı öneririm.

Dönelim konumuza;

Deutche Bank 13 Ağustos itibariyle iki adet GARAN varantı çıkardı;

• Bunlardan ilki 8 TL kullanım fiyatlı, 31.12.2010 vadeli Alım Varantı (Call Option) Primi : 0.60 TL
• Diğeri 7.5 Kullanım fiyatlı, 31.12,2010 vadeli satım varantı (put option) Prim:0.90

13 Ağustos günü GARAN hisselerinin spot piyasadaki değeri 7.20 TL idi. Şimdi her iki opsiyonu kendi içerisinde inceleyelim.

-ALIM OPSİYONU
Alım opsiyonu almaya karar veren bir kişi piyasanın önümüzdeki dönemde yukarı yönde hareket edeceğini tahmin etmektedir.

Diyelimki böyle bir beklentimiz var bakalım GARAN varantı almak ne kadar akıllıca. 8 TL kullanım fiyatlı bir GARAN varantı var piyasada ancak spotta GARAN hisseleri 7.20’den işlem görüyor. Şimdi ilk soru piyasayı yukarı bekliyorsunuz spotta 7.20 olan bir şeye 8 TL verirmisiniz. Hatta bu da yetmezmiş gibi 0.60 TL’de pirim verirmisiniz. Eğer bu varantı alırsanız size maliyeti (8.60-7.20=1.40 TL) olacaktır. Yani siz 1.40 TL’ye bir nevi kendinizi koruyorsunuz. Maksimum edeceğiniz zararı 1.40 olarak sabitliyorsunuz. 1.40/7.20=%20’lik bir zarar demek bu. Şimdi bunu burada bırakalım ama buraya geri dönücez. Şimdi satım opsiyonuna bakalım.

-SATIM OPSİYONU
Satım opsiyonu almaya karar veren bir kişi piyasanın düşeceği beklentisinde olan kişidir. Eğer piyasada bir düşüş bekleniyorsa kişi bir put opsiyonu alarak kendini koruyabilir ve kar elde edebilir. Kasko örneğinde olduğu gibi, arabasının çalınmasından korkan kişi primi öder kasko yaptırır. Arabası çalınmazsa maksimum zararı ödediği pirimdir. Ama çalınırsa arabasının parasını geri alır.

Buradada GARAN hisselerini 7.5 TL’den satma opsiyonu var. Piyasada 7.20’den işlem gören GARAN’ı 7.50’den satma hakkı demek bu opsiyon asli değersiz demek. Bu opsiyonun asli değeri 7.5-7.3=0.30 TL’dir. Bu opsiyonun piyasadaki primi 0.90TL. Yani bu 0.90 TL’nin 0.30 TL’si asli değer geri kalan 0.60 TL’side literatürde opsiyonun zaman değeri olarak tanımlanır.

Siz bu opsiyonu aldığınızda kar edebilmeniz için GARAN hisselerinin 31.12.2010 tarihinde (7.5-0.90=6.6 TL) nin altında olması gerekmektedir.

Şimdi yukarda kaldığımız yere dönelim biz şimdi hangi opsiyonu almalıyız ya da illa opsiyon kullanmalımıyız.

Opsiyonu kar etmekten ziyade riski düşürüp getiriyi arttırmada yani hedge etmede kullanmak gerek.

Şimdi ilk örnekte alım opsiyonunda maliyetimizi 1.40 TL olarak hesap etmiştik. Bakın şimdi size başka bir şey göstereceğim. Diyelimki piyasayı yukarı bekliyoruz. O zaman spotta Garanti hissesi alıp put option satarak ne kadar kendimizi koruduğumuza bakalım. Sonra siz karar verin hangi işlem daha avantajlı.

Spotta 1 GARAN’ın bize maliyeti 7.20, 1 put option satmanın maliyeti 0.90. Fiyatlar beklediğimiz gibi gitmedi ve düştü. Elimizde bulunan spottan aldığımız GARAN’lar zarar edecek ama Put optionumuzu kullanarak kara geçeceğiz. Diyelimki vade sonunda fiyat 8 TL oldu.
Spottaki GARAN’lardan 0.80 Kar elde ettik
Opsiyon zararda olduğu için prim kadar zarar ettik 0.90 TL.
Nette 0.10’luk bir zararımız oldu.

Sadece alım opsiyonu alsaydık 8 TL’ye spot=opsiyon kullanım fiyatı olacağından prim kadar zarar edecektik yani 0.60 TL kadar. Dolayısıyla ilk senaryoyu almak daha mantıklı yani spotta al yanına bir de put opsiyonu al. Bu durumda call optionu tek başına alan kişiler gerksiz bir risk altına kendilerini sokuyorlar.

Varantlar ilginizi çekerse uzun uzun yazmaya ve portföy önerileri vermeye devam edebilirim.

Reeskont Nedir Bütçe Nedir Aritmetik Ortalama Nedir Hisse Senedi Nedir Bilanço Nedir Read More!

70 saat kuralı ve bazı ilave prensipler

Sevgili Editör'ün 70 saat kuralı bayağı sağlam bence. Bu sene bir sertifika sınavı için yaklaşık 40-45 gün boyunca bu tempoda çalışmaya çalıştım da bayağı zor iş olduğunu gördüm. Gerçi ben artık 40'ın üstündeyim ama benden çok daha yaşlı olup da çok yoğun tempoda çalışabilen üst düzey yöneticiler var. Belki de bana ders formatında çalışmak zor gelmiştir. Konsantre olmak zaman zaman çok güç geldi. İş hayatı yoğun olsa bile iş çeşitliliği ve hareket sanırım daha iyi geliyor.

Editör'ün İngilizce ve bilgisayar programlama konusunda söylediklerine kesinlikle katılıyorum. İngilizce artık neredeyse okumayı ve yazmayı bilmek kadar gerekli hale geldi. Internet çok önemli bir kaynak ve bunun büyük bölümü de İngilizce. Ofis programlarını çok etkin ve özelliklerini çok iyi bilerek kullanabilmek bile önemli bir fark yaratıyor.

20 yılı aşan bir süredir iş hayatının içindeyim. Değişmeyen, gelişmeyen ve dönüşmeyen kimseye ekmek yok. Özellikle gençler bunu çok iyi bilmeli. Benim yarı yaşımda olup da Excel'i benim kadar kullanamayan, o nedenle de kendi yapması gereken işi bana yıkmaya çalışan çalışanlarım ve iş arkadaşlarım var. Doğal olarak bu hoş bir durum değil. "Ben onu bilmiyorum" diyen çalışma arkadaşlarıma birşey yapamasam da, bunu söyleyen çalışanlarımı tez vakitte değiştirmek gibi planlar yapmam mümkün, öyle değil mi?

Bir de tabii işyerinde uzun saatler kalıp, çalışıyor görünmenin çalışmak anlamına gelmediğini, bunu hiçbir yöneticinin yemediğini herkesin bilmesi lazım.

Önemli bir iş yetiştirdiniz, kendinizle gurur duyuyorsunuz ve yöneticiniz de naçizane bendenizim diyelim. Eğer son imzayı atmam için bana getirdiğiniz evrakta yazım hataları varsa, aldığınız döküm sayfaya iyi oturmamışsa, dahi anlamına gelen "de" ve "da"ları bitişik yazdıysanız benim açımdan iyi bir iş çıkartamadınız demektir. Anlaşılır, düzgün ve kısa yazılar yazabilmek, yazım hataları yapmamak ve altına imzanızı koyacağınız evrağın kağıda güzel oturması çok önemlidir çünkü, yaptığınız iş sizi temsil eder. İşinize ve daha önemlisi kendinize duyduğunuz saygının göstergesidir.

Neyse...

Reeskont Nedir  Bütçe Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir   Hisse Senedi Nedir   Bilanço Nedir   Akreditif Nedir  Tahvil Nedir    Broker Nedir    Portföy Nedir  Tutumluluk Nedir  Varlık Barışı Nedir  Evrim Teorisi Nedir  Reyting Nedir Read More!

70 Saat Kurali Nedir?

Turk milleti olarak "tesis yok, imkan yok, bir arka cikan yok" seklinde sikayet etmeyi cok severiz. Benim sikayet eden kisiler icin olusturdugum 70 saat kurali kimin sikayetine kulak verecegimi, kimin sikayetine "he deyip gececegimi" gosteriyor. 70 saat kurali nedir aciklayayim.

Bir kisi bir yil boyunca her hafta ortalama 70 saat calisabilirse cok buyuk olasilikla maddi olarak basarili olacaktir. Bir kisinin cok calisma iradesine sahip olmasini ise dort hafta boyunca ortaya koydugu ortalama calisma saatinden yola cikarak belirleyebiliriz.

Bugun bir ogrenci arkadasimiz akademisyen olmak istediginden ama okudugu okulun kendisine bunu saglayacak seviyede olmadigindan sikayet ediyordu. Gecenlerde Van Universitesinden mezun olmus hademelik yapan bir ogretmen adayinin sikayetini gundeme getirmistim. Sikayetler bitmez, bunlar gibi binlerce ornegi siz bile verebilirsiniz. Bu kisilere hic hayatlari boyunca haftada ortalama 70 saat calistiniz mi sorusunu yoneltmek isterim. Calismayi sadece is yerinde calisma olarak anlamayin, ders calismak, yeteneklerinizi gelistirmek de calismaktir. Ozellikle ogrenci arkadaslar icin bu tur calismalar normal bir isyerinde calismaktan cok daha kesin sonuclar ortaya cikarir. Maddi durumu iyi olmayan ogrenciler ise yari zamanli islerde calisarak egitimlerinin finansmanini saglayabilirler.

Efendim, Turkiye Amerika gibi degil, yari zamanli is yok seklinde sikayet edebilirsiniz. Elin Hintlisi, Cinlisi yari zamanli is buluyor da biz neden bulamayalim. Universitede okuyan ve bilgiye dayali bir meslek secen herkesin ogrenmesi gereken iki tane temel yetenek vardir. Birincisi ingilizce ogrenmektir, ikincisi bilgisayar programlama. Ister iktisatci olun, ister muhendis bu iki temel bilgiden yoksunsaniz 21. yuzyilda basarili olma sansiniz daha azdir. Ben  bu bilgilerinizin oldugu varsayacagim. Yoksa da yaz kis demeden haftada 70 saatte ne ogrenecegim diye merak ediyorsaniz sorunuzun cevabini almis oluyorsunuz. Bilgisayar programlamasi bilen bir kisi sadece Turkiye'de degil, dunyanin her yerinde is bulabilir. Internette bir sure "yari zamanli calisma" kavrami uzerine kurulmus is dagitan websitesi var. Alin size bir ornek.

Programlama, tasarim, yazarlik, pazarlama, excel'e veri girme gibi cesitli zorluk derecesine sahip yuzlerce farkli is imkanina bu websitesinden ulasabilirsiniz. Bunun gibi duzinelerce baska site de var. Turkiye'de asgari ucretle calisan bir kisi saatte 3 TL civarinda bir para kazaniyor. Bu websitelerindeki islerde de bu miktari ve daha fazlasini kazanabileceginiz yuzlerce is imkani mevcut. Ozellikle programlama gibi isleri yaparken hem para kazaniyorsunuz hem de ogreniyorsunuz, bir tasla iki kus vuruyorsunuz. Is ilanlari icin acilan ihalelerde en dusuk teklifi vererek yapacak is bulmaniz fazla zamaninizi almayacaktir.

Cok calismanin getirisi gencken en fazladir. Bir kere universite bitirip bir ise girdikten sonra yukselmek ve sinif atlamak daha zordur. O yuzden lisede iken en iyi/prestijli okullara girmeye caba gostermek gerekir. Universitede ise hayatiniz boyunca isinize yarayacak becerileri kazanmaniz gerekir. Iyi bir universiteye giremediyseniz ve universite yillarini bos gecirdiyseniz sizi uzun ve zorlu bir hayat yolculugu bekliyor demektir.

Not: Bu yazimi okuyup gaza gelen bir kac kisi varsa onlari motive edecek bir programlama projesi de ben sunabilirim. Portfoy yoneticilerinin ceyrekler itibariyle raporladigi hisse dokumlerini indirecek bir programa ihtiyacim var. Kisaca su sayfaya benzer sayfalardaki hisse bilgilerini bir veri tabanina aktaracak bir program yazilmasi gerekiyor. Bu sayfalara ait linkler de su sayfada var. Ilgilenenler olursa detaylari email ile paylasirim. Cok zor bir proje degil, basari ile tamamlanmasi durumunda 100 TL odemeye hazirim. Tercihim profesyonel programlamacilardan ziyade bu ise merakli ogrencilerin bu projeyi yapmasidir. Read More!

Akademisyen Olmak Icin Ne Gerekir?

Ben Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi(Karaman ilinde bu üniversite) 4.sınıf,İktisat öğrencisiyim. Belki ilk defa duyuyorsunuz bu üniversitenin adını. Lisans eğitiminden sonra akademisyen olduğunu öğrendiğimden beri(1.sınıfın bahar döneminden beri) rüyalarımı süsleyen meslek akademisyenlik. Seviyorum iktisadı, akademisyenliği.
Hocam Ekonomist Ne İş Yapar? başlıklı yazınızda
"Meslek olarak ekonomist olmayi dusunenler icin son bir tavsiyede bulunayim. Iyi bir ekonomist olabilmeniz icin mikroekonomiyi secmeniz gerekir, bunun icin de matematik bilginizin "super" olmasi gerekir. En iyi cozum universitede 4 yil matematik, fizik gibi cok teknik bir konuda calisma yaptiktan sonra uzerine 5 sene surecek bir doktora yapmanizdir. " bölümünü okuyup alınganlık gösterdim ekonomist olmayı düşündüğüm için, bana da hitap ediyor bu tavsiye diye.
Ekonominin,iktisadın ne olduğunu bölümü kazanmadan bilmiyordum, kazanabildiğim bölüme geldim. Okuduğum üniversitenin, aldığım eğitimin kalitesi ortada. Bölümümüzde bir tane doçent, 4 tane yardımcı doçent hoca var. Son zamanlarda islam iktisadı çalışmak var. Ama böyle bir anabilimdalı ve dersi yokmuş bugün İslam iktisadı çalışan Ahmet Tabakoğlu(Marmara Üniversitesi) Hoca'dan öğrendiğim kadarıyla. İibf lerde ders olarak anlatılmıyor. Özel ilgi alanı bir nevi İslam İktisadı.
Mikro iktasadı başlarda sevmemiştim. Abd deki ekonomistlerin %95 inin makro ekonomiyle ilgilenmediğini ekonomiturk den öğrendim. İktisadi Gelişme ve Uluslararası İktisat a.b.d. da olmak istiyordum başlarda. Anabilim dallarıyla, çalışma alanlarıyla ilgili detaylı bilgiye ulaşamadım. Nerden bilgi edinebilirim? Konu dağıldı biraz.
Sormak istediğim benden iyi bir ekonomist olmaz mı?Yüksek lisans a beceremezsem,doktora için yurtdışına gitmeyi düşünüyorum inş,hayırlısıyla.
Neler yapmam lazım iyi bir ekonomist olmak için ? Yolu, yöntemi nedir ? Ne tavsiye edersiniz bana ?
Merakla cevabınızı bekliyor olacağım.


Acik konusayim, akademisyen olacak adam derslerinde sinifin zirvesinde yer alan adamdir, sabahtan aksama kadar kopek gibi calisan adamdir. Ekonomist olacaksaniz matematik, bilgisayar programlama gibi teknik bilginizin en ust duzeyde olmasi gerekir. Yaratici olmaniz gerekir. Neticede insanlarin daha onceden sormadigi veya cevabini veremedigi sorulara cevap vermeye calisan bir meslek istiyorsunuz. Bu niteliklere sahipseniz akademisyen olabilirsiniz.

Bundan 20 sene once insanlar okuduklari bolumun kalitesiz oldugunu soyleyerek sikayet etseydi anlayisla karsilayabilirdim. Ancak internet caginda calisip azmeden insan icin boyle bir bahaneyi kabul etmiyorum. Internet uzerinde baska hic bir yerde ulasamayacaginiz kadar cok kaynak var, MIT gibi dunyanin sayili universitelerinden bir tanesi ders notlarini internet uzerinden halka acmisti 5-6 sene once, bunu yapan baska universiteler de var. Ingilizce biliyorsaniz, internet baglantiniz da var basaramayacaginiz sey yoktur. Bunlara sahip degilseniz, suc sizindir, bir an once ingilizce ogrenin, yari zamanli calisip para kazanin, egitiminizi finanse edin.

Amerika'da universite ogrencilerinin cogu egitimleri sirasinda haftada 20-40 saat arasinda calisarak egitimlerinin finansmanini saglarlar. Adamlar bir yandan derslere girerler, odev yaparlar, bir yandan da kopek gibi calisirlar. Ornek alalim, cok calisalim, biz de basarili olalim. Read More!

Et ve Balık Kurumu'ndan et aldım

Bugün öğlen arasında Ankara'da SSK işhanındaki EBK'ya gidip et alabilme başarısını gösterdim değerli okurlar. Gittiğimde dükkanın önünde bir kuyruk gördüm. Sovyetler Birliği ruhunun Ankara'nın göbeğinde yaşatılıyor olması beni duygulandırdı. Yaşadıklarımı da hemen sizinle paylaşmaya karar verdim. Yaklaşık 40 dakika bekledim ama benden sonra cuma çıkışı olduğu için en az 1 saat beklenir diye tahmin ediyorum. Bir görevli kapıda bezirganbaşı gibi bekliyordu. 4 kişi hızla satış yapıyor, 1 kişi ise kasada bekliyordu. kasa çok yavaş çalıştığı için normal bir kasabın 1/5'i hızla çalışıyorlardı. Kasadaki eleman başını kaşıyamazken et kesen-kıyan-tartan elemanlar boş boş bekliyorlardı. 10 dakika bekleyince sıkılıp gitmek istedim ama kuyruğun enteresan bir tadı var. Hem bekleyeyim, deneyim yaşamış olurum, blog'da okurlarımla paylaşırım dedim, hem de o tada doyamadım. ilk başta 1 kilo kıyma alırım diye düşünürken bekledikçe 2 kilo, 5 kilo alma isteğim ortaya çıktı. kuşbaşı da olduğunu öğrenince manyak gibi 5 kilo kıyma, 5 kilo da et alayım dedim, nereme sokacak idiysem...

Sırada klasik şekilde kavga çıktı. Kaynak yapmaya çalıştılar, halk insiyatifi ile engel olduk ama kapıda bekleyen bezirgan tanıdıklarını içeri alınca sesimiz çıkmadı, çünkü hepimiz endoktrinasyondan geçmiştik (a tribute to Sedar Kaya) ve otoriteye saygılıydık. Sonra amcalar teyzeler sebepsiz bağrışmaya başladı. Et fiyatlarının suçlusunun Tayyip ve Ameriga olduğunda karar kıldılar. (Sayın Editör, söyleseniz de Ameriga yapmasa böyle şeyler, ayıboluyo) Bir iki kişi "Tayyibin ne suçu var" diyecek olduysa da cuma namazı vakti kuyrukta pek taraftar bulamadılar. Kuyrukta oldukça güzel 3 de kız vardı, bir de minnacık kıyafetli bir hatun birden ve yine nedensizce "ben neden utanıcam, beni bu hale düşürenler utansın" diye bağırdı. Bütün bunlar olurken kuyruğun etrafı cuma namazı kılacaklarca çevrilmişti. Bunlar da alakasız ayrıntılar olsun. İçeri girmeme 6-7 kişi kala bezirgan başı çıkıp "kuşbaşı bittiiii" diye bağırdı. Yaşasın kara borsa dedim içimden.

Reeskont Nedir Bütçe Nedir Aritmetik Ortalama Nedir Hisse Senedi Nedir Bilanço Nedir Akreditif Nedir Tahvil Nedir Broker Nedir Portföy Nedir Tutumluluk Nedir Varlık Barışı Nedir Evrim Teorisi Nedir Reyting Nedir

Sonra cuma namazı başladı ve kuyruk kısaldı. Bu arada epeydir namaz kılanları izlememiştim, ekseriyet huşu içinde namazını kılsa da bazılarının kaşı gözü fel fecir. Kuyruktaki abinin teki resmen kızları kese kese namaz kılıyordu. Allah kabul etsin.

İçeri girdiğimde sadece 3 kilo kıyma kalmıştı neyse ki. utandım, 2 kilo istedim. Bir de pirzola varmış, 1 kilo da ondan istedim. 1800 gram kyma, 920 gram pirzola verdiler. Benimle giren bir tosuncuk 40 kilo kıyma istedi ve hiç zorluk çıkarmadılar. Kasada günün anlam ve önemine uysun diye Ziraat Bankası kartımla ödeme yaptım, çıktım. Çıkınca "kıyma var mı, kuşbaşı niye yok, çok bekler miyiz, tayyip de bizi görecek mi tarzı sorularla muhatap oldum, hepsini "bilmiyorum" şeklinde cevaplayıp çıktım. Kuyruk benim girdiğim zamankinin 3 katına çıkmıştı. namazdan önce 4 liraya seccade satan çocuk isteyenlerden seccadeleri 1 liraya geri alıyordu.

Notlar:

1. Kıyma 16.5 lira, kuşbaşı 19 lira, pirzola 24 lira, çorbalık 85 kuruş, tavuk boynu 50 kuruş. gerçekten.

2. SSK işhanında ya içki içilmesin, ya namaz kılınmasın. nerede görülmüş aynı ortamda aynı anda hem içki içilip hem namaz kılındığı? Camiler yetersizse cami yapılsın. yok illa SSK işhanında namaz kılınacaksa da içki içilmesin, barlar başka yere taşınsın. Bir müslüman olarak rahatsız oldum.

3. Aynı şey Kızılay metro istasyonu için de geçerli. Yaz sıcağında kadınlara kapalı giyinin demek çok yakışıksız kaçar. asla da kabul edilebilir bir durum değil. amma ve lakin o hatunları kese kese de namaz kılınmaz ki.

4. Sevgili taksi şöförleri, yayalara kırmızı ışık yanınca değil, size yeşil ışık yanınca geçeceksiniz. Bir daha beni öldürmeye çalışmazsanız sevinirim.

5. Et ithalatı EBK'nın tekelinden alınsın, her isteyen et ve/veya canlı hayvan ithal edebilsin, bugün benim yaşadığım şey hoş bir 80 öncesi veya SSCB nostaljisi olarak kalsın.

6. Ekonomiturk pek güncellenmiyor diye üzülenler varsa söyleyeyim, ekonomiturk2 hala editör tarafından kaliteli yazılarla güncelleniyor. denememeler pidecilik önlenemez düşüşünü sürdürüyor, sıcaklardan başımızı kaldırabilirsek anlatmaya devam edeceğiz. Read More!

EBK'dan Konyali Sigir Ureticisine Dava

Et ve Balik Kurumu yüksek et fiyatlarını dusurmek amaciyla ithal ettigi sığırlari gorup sasiran ve belden asagi vuran, "domuza benziyor, domuz yemi ile beslenmiş" diye soylenti yayan Konya'dan bir besici hakkinda dava acmis.


Bu hayvanların tamamen doğal şartlarda yetiştiğini ve sanayi yemi bile tüketmediğini belirten yetkililer, ''Bu hayvanlara organik bile diyebiliriz. Erzurum'daki hayvan nasıl ise bu da öyle beslenmiş. Kamuoyunu yanlış yönlendirmeye kimsenin hakkı yok. Kimse yanlış şeyler söyleyerek kurumu yıpratmaya çalışmamalı, kamuoyunu olumsuz etkilememeli'' dedi.


Yukaridaki gibi deli sacmasi iddialara inanan cikmaz ama yine de icinizde bu hayvanlarin islami sartlara uygun olmayan bir tarafi vardir diye suphelenenlere kucuk bir bilgi vereyim. Avustralya'nin canli sigir ihracatinin %80'i  Endonezya'ya gidiyor. Evet adamlarin en buyuk musterisi 250 milyonluk nufusu ile dunyanin en kalabalik musluman ulkesi ! Bu kadar devasa oranda musluman tuketiciye hitap eden (sadece Endonezya degil 36 milyonluk Malezya'yida ekleyin), en kucuk "haram" suphesi ile ihracatinin %80-85'ini kaybedecek olan  Avustralya'li ureticilerin, urettigi etin helal olmasina ne kadar ozen gosterdigini tahmin edebilirsiniz. Iciniz Endonezyalilar, Malezyalilar kadar rahat olsun.

Bu arada anguslar Turkiye'ye ucakla gelmis! Ucak gibi pahali bir tasima araciyla dunyanin obur ucundan Turkiye'ye getirilen bir hayvan, Turkiye'de yetisen bir hayvandan nasil daha ucuz olabilir? Umarim hayvanciliga yakin biri konuk olur da bu konuda rakamlarla konusan bir yazi yazar burada.

Angus Sığırı
(Fotografin kaynagi: Corbro)
Read More!