Sığır Nedir, Kime Sığır Denir?

Et Fiyatları neden yüksek yazımızda belirttiğimiz ifadeleri doğrulayan veriler ortalığa dökülmeye başladı. Bu yazımızda sığır nedir ve kime sığır denir sorularına cevap vereceğiz. Insanların aşırı yüksek fiyatlardan et yemesine, daha doğrusu yiyememesine ithalatı yasaklayarak neden olanlara mı, et verimi yüksek olmayan dededen kalma süt ineklerinin erkek yavrularını et için besleyen üreticilere mi, yoksa bu duruma isyan etmeyen onyıllarca kuzu kuzu yüksek fiyatlardan et tüketen vatandaşa mı sığır denir siz cevap verin.

Hürriyet’in haberine göre devlet 20 bin tane de dana ithal edecekmiş ama bu danaları satın almak için daha şimdiden 120 bin kişi başvurmuş, başvuruların 200 bine ulaşması bekleniyormuş. Demek ki bu hayvanlar hormonlu değilmiş , domuz eti yiyerek domuz genleri de taşımıyormuş. Neymiş? İthal edilecek Angus, Hereford, Simmental, Charolais, Limousin ve Brown Swiss ırklarından hayvanların et verimi, yerli hayvanlara göre en az yüzde 50 fazla imiş.

Fidancılıkla hayvancılık arasında çok bir fark yok. Hayvan ithalatını yasaklamak içerideki üreticileri inovasyon yapmaya dışarıyla daha iyi rekabet etmeye teşvik etmiyormuş. Ithalatı yasaklamak neye yarıyormuş? Verimsizliklerin teşvikine ve vatandaşın soyulmasına yarıyormuş. Ithalatı yasaklayarak fidancılık sektörünü de öldürmeyelim.

Sığırlıkla ilgili diğer bir sorumuz ise yine devletin bu konudaki uygulamalarıyla ilgili. Devlet ithal edilecek dana sayısını 20 bin ile sınırlamış ve noter huzurunda yapılacak kura ile bu hayvanları satacakmış. Haa bu arada bu hayvanların kilo fiyatı 8 lira civarındaymış, yerli danaların kilo fiyatı ise 12 TL civarındaymış. Yani et verimi en az %50 fazla olan danaları %33 daha ucuza alabiliyorken daha önceden verimi %33 daha az fiyatı ise %50 daha fazla olan yerli danaları satın alanları mağdur etmemek için ithalata sınır getirilmiş. Bu ne demektir? Et fiyatları olması gerekenin yine üzerinde olacaktır demektir. Tayyip Erdoğan’ın karar vermesi lazım artık. Et fiyatları ucuz mu olsun yoksa pahalı mı? Ne şiş yansın ne kebap diyerek ortada bir yerlerde et fiyatlarını sabitlemeye ve bunu millete sezdirmemeye çalışıyor ama biz kül yutmayız. Neticede yerli et üreticileri milleti kazıklamaya devam etsin ama eskisi kadar da fazla kazıklamasına getiriyor lafı. Bu arada verimsiz hayvanları beslemeye devam ederek milli servetimizi sokağa atmamıza da göz yumuyor. Benim kitabımda buna vatandaşa ve vatana ihanet denir, siz bunu yapan kişiye sığır mı dersiniz yoksa başka bir şey mi o sizi ilgilendirir, ben başbakana sığır demem doğrusu.

Ekonomi bilmek neden önemlidir görebiliyor musunuz? Kimlerin sırf politik veya ekonomik çıkar için lobi yaptigini, 72 milyonun parasını sokağa attığını (100 kilo yem yedirerek üretebileceğiniz eti sırf ithalata izin verilmiyor diye verimi düşük hayvanlara 150 kilo yem yedirerek üretiyorsunuz. Kaldı ki bu hayvanların ilk fiyatı da %50 daha pahalı, bunun bedeli de yüksek fiyattan et yiyen vatandaşın cebinden çıkıyor) başka türlü bu kadar berrak bir şekilde göremezdiniz. Ekonomi dolar faiz ve borsa değildir. Ekonomi budur. Türkiye’deki yeteneksiz köşe yazarlarının artık gerçekten önemli olan bu konularda yazı yazması gerekiyor; adamların işi gücü lobi oysa.

Not: Ekonomi Türk Kitabında bu yazının benzeri yazılara ulaşabilirsiniz.

2 Yorum Var.:

T'Pol dedi ki...

Ben hicbir hayvan cinsinin "insan" oldugunu dusunduklerimize sifat olarak yakistirilmasini dogru bulmuyorum. "Insan"lara ayi, sigir, okuz demek bu hayvanlara haksizlik. Hepsinin kendine gore ise yaradigi gayet kesin. Hicbiri "insan" kadar berbat birsey olamaz. Hakaret edeceksek, "insan"lara VIRUS diyelim bence...

Kinaye bir tarafa, marketlerde et fiyatlari aynen duruyor zaten. Hatta bir de gururla "marketimizde ithal et satilmamaktadir" levhalari var. O kadar herseyden supheleniyoruz ki, ne dogru ne yanlis karisti gitti.

ERKAN dedi ki...

Marketlerdeki gururla yazılan yerli et satılmaktadır yazısı benide gülmekten öldürüyor.Neren düzgünki etine güveneyim diyesim geliyor.Yahu et fiyatları artmaya başladığından beri ortalıkta kedi köpek kalmadı :)Yakın tarihte bir şehrimizde eşşek eti yakalanmadımı yurdun birinde benzer bir olay olmadı mı duymadıklarımızı allah bilir.Sizce sakatlandığı için kesimhaneye giden bir inek yolda ölürse sahibi ne yapar?
Lütfen yazım dilini zenginleştiren benzetmelere takılmayalım.Bazen bir'sığır' kelimesi,bir sayfa anlatamayacağınız bir özelliği ne kadar güzel anlatıyor .