Insider Trading Nedir?

Insider trading sorusuna cevap vermeden once insider nedir soyleyelim. Sirketlerin en tepesindeki yoneticilerle yonetim kurulu uyelerine ve sirketin %10'dan daha buyuk ortaklarina insider denir. Bu kisiler sirketle ilgili olan biten halka acik olmayan bir cok bilgiye sahiptirler. O yuzden de bu kisilerin halka acik olmayan bilgileri kullanarak alim satim yapmalari ve kar elde etmeleri yasaklanmistir.

Insider'larin yaptigi alim satim islemlerine insider trading denir. Bu konuda daha sonra bir cok aciklayici yaziya dikkatinizi cekecegim. Turkiye'de insider trading konusunda kanunlar bulunsa da bunlarin tam anlamiyla uygulandigini soyleyemeyiz. Mahkemelere intikal eden pek insider trading vakasiyla karsilasmamamiz buna isaret ediyor zaten. Benim bildigim en bariz insider trading vakasi zamanin Merkez Bankasi baskani olan Gazi Ercel'in devaluasyon yapmadan once dolar almasidir. Adama bu davranisindan dolayi bir madalya takmadigimiz kalmisti resmen...

4 Yorum Var.:

Kadir dedi ki...

Bunun cezası nedir? Misal amerikada halka açık bir şirkette çalışan kişi ve muhasebe departmanı ile arası iyi ve bilgiler elde etmiş. 10 gün sonra açıklanacak 2. çeyrek bilgilerine sahip ve şirketin karını falan biliyor. Bu kişi bu şirketin senedini aldıgında ve anlaşıldıında nasıl bir cezai müeyyide var.

Bir de misal ben turkcell a.ş.'de çalışsam muhasebe müdürü olsam, ameerikadaki hisseleri alabilir miyim? kısıtlama var mı bunun için?

Editor dedi ki...

her bir ihlal icin 20 yila kadar hapis cezasi ve elde edilen karin 3 kati kadar para (veya $1 milyon dolar, hangisi daha yuksekse) cezasi verilebiliyor.

Ama uygulamada cogu zaman mahkemeye gitmeden iki kat para cezasi ve sermaye piyasalarindan uzak durulacagina dair taahhutname alindiktan sonra davalar sonlandiriliyor. Agir cezalari cok buyuk ve agir davalarda gundeme getiriyorlar (Enron gibi).

Kadir dedi ki...

Teşekkürler, ingiltere'de de bu şekilde sanırım. Geçenlerde bir kişi böyle bir ceza almıştı. Hapis cezası almadı sadece.

Özkan D. dedi ki...

İMKB'de bir eğitimde insider suçunun en zor ispat edilen suç olduğunu duymuştum. internetten araştırınca, spk her hafta haftalık bülten yayınlıyor, sık sık birilerine insider trading suçlamasıyla dava açılmasına karar veriliyor, ancak daha medyaya yansıyan bir ceza duymadım ben.

hocam, gazi erçelin olayı ilginç. türkiyede insider trading konusunu mevzuatına dahil eden kurum SPK. oysa döviz almak sermaye değil para piyasası faaliyeti olduğundan konuyu SPKnın çözmesini beklemek manasız. muhtemelen para piyasasını yöneten merkez bankasında ilgili düzenlemeler mevcut olmadığından, konunun etik boyutu tartısıldı ve kapandı gitti.