EBK'dan Konyali Sigir Ureticisine Dava

Et ve Balik Kurumu yüksek et fiyatlarını dusurmek amaciyla ithal ettigi sığırlari gorup sasiran ve belden asagi vuran, "domuza benziyor, domuz yemi ile beslenmiş" diye soylenti yayan Konya'dan bir besici hakkinda dava acmis.


Bu hayvanların tamamen doğal şartlarda yetiştiğini ve sanayi yemi bile tüketmediğini belirten yetkililer, ''Bu hayvanlara organik bile diyebiliriz. Erzurum'daki hayvan nasıl ise bu da öyle beslenmiş. Kamuoyunu yanlış yönlendirmeye kimsenin hakkı yok. Kimse yanlış şeyler söyleyerek kurumu yıpratmaya çalışmamalı, kamuoyunu olumsuz etkilememeli'' dedi.


Yukaridaki gibi deli sacmasi iddialara inanan cikmaz ama yine de icinizde bu hayvanlarin islami sartlara uygun olmayan bir tarafi vardir diye suphelenenlere kucuk bir bilgi vereyim. Avustralya'nin canli sigir ihracatinin %80'i  Endonezya'ya gidiyor. Evet adamlarin en buyuk musterisi 250 milyonluk nufusu ile dunyanin en kalabalik musluman ulkesi ! Bu kadar devasa oranda musluman tuketiciye hitap eden (sadece Endonezya degil 36 milyonluk Malezya'yida ekleyin), en kucuk "haram" suphesi ile ihracatinin %80-85'ini kaybedecek olan  Avustralya'li ureticilerin, urettigi etin helal olmasina ne kadar ozen gosterdigini tahmin edebilirsiniz. Iciniz Endonezyalilar, Malezyalilar kadar rahat olsun.

Bu arada anguslar Turkiye'ye ucakla gelmis! Ucak gibi pahali bir tasima araciyla dunyanin obur ucundan Turkiye'ye getirilen bir hayvan, Turkiye'de yetisen bir hayvandan nasil daha ucuz olabilir? Umarim hayvanciliga yakin biri konuk olur da bu konuda rakamlarla konusan bir yazi yazar burada.

Angus Sığırı
(Fotografin kaynagi: Corbro)

2 Yorum Var.:

Baki Kantaşı dedi ki...

Merhaba- ucakla gelen hayvanalarin nasil daha ucuz olabildigi ile ilgili bazi tahminlerde bulunayim:

- Turkiye'de ithal hayvanlara uygulanan %140 civari vergi

- Kolay para kazanmaya alismis bir sektorun her turlu korumacilik ile semirip dusuk maliyetli uretim yapamamasi, kendi arasinda bile rekabet olmamasi, adeta bir kartel olusturmus olmasi

- Verimlilik artisi gibi bir derdi olmayan sektorun her turlu girdisinin de fiyatinin yuksek olmasi

- Hayvancilik icin verimli bolgelerde, havzalarda hayvancilik yapilmamasi (ornek- Arjantin'in unlu pampas'i)

En kisa zamanda hayvancilik sektoru ile ilgili uluslararasi karsilastirmali bir makale yazacagim.

çağatay dedi ki...

fotoğraftakinden ankarada çok var neden ithal etmişlerse