Hedge Fonlar Ne Kadar Ucret Alir?

Bir okuyucumuz hedge fonlar hakkinda su mesaji gondermis:

"Bir şey sormak istiyorum. Misal X TL miz var, ve bir yatırımcıya gidip benim paramı borsada sen işlet, hisseleri sen seç ben de ona göre alım yapacağım dediğimde benden %kaç komisyon alması gerekir? Kar elde edilmezse zarar ile sonuçlanırsa yine de herhangi bir alt tutar talep edebilir mi?

Tamam bunlar karşılıklı anlaşmaya göre değişir ama dünyada bu nedir?"

Hisse Senedi Nedir    Portföy Nedir

Piyasada iki turlu yatirimci vardir. Birincisi mutual fund denilen, Turkiye'de de yatirim fonu veya yatirim ortakligi olarak bilinen fon yoneticileridir. Bu kisilerin cogunlugu yatirim yapmaktan anlamaz, gider tum sirketleri rastgele bir sekilde satin alir ve neticede endeks fonlarinin getirilerine benzer getiriler elde ederler. Yani kendi basiniza yapabileceginiz yatirimi bu adamlar uzerine sizden %1-2 arasinda yonetim gideri alarak yaparlar. Paranizi sokaga atin daha iyi.

Ikinci yatirimci turu hedge fonlardir. Her kendisine hedge fon diyeni hedge fon zannetmeyin. Uyanik mutual fon yoneticilerinin bazilari da "hedge fon" acarak milleti dolandirmaya calisabilirler. Hedge fonlara herkes yatirim yapamaz. Net akit varliginizin en azindan 1 milyon dolar olmasi gerekir. Cogu hedge fon da sizden belli bir miktarin uzerinde bir para yatirmanizi bekler zaten (bazilari en azindan  10 milyon dolar yatirmanizi bekler). Oyle bir iki bin dolari goturup hedge fonlara yatiramazsiniz yani. Hedge fon yoneticileri cogu zaman piyasa riskinin cok altinda risk alarak piyasa getirisinin uzerinde bir performans gostermeye calisir. Bazilari da hic piyasa riski almadan senede %8-10 gibi getiriler elde etmeye calisirlar. Benim ara ara dikkatinizi cektigim hedge fonlari ise son 10 yillik surecte S&P 500 endeksinin yaklasik %10 uzerinde getiri saglamis basarili hedge fonlardir. Bu masraflardan ve kesintilerden sonraki rakamdir.

Hedge fonlar bunun karsiliginda yatirimcilarindan her sene %2 kesinti yaparlar, ayrica kazandirdiklari paranin da %20'sini alirlar. Yani bir hedge fon senede %15 getiri sagliyorsa, hedge fon yoneticileri %2 sabit, %3'de performans kesintisi yaparlar. Toplamda %5 hedge fona kalir, %10 da yatirimciya. Eger getiri %20 ise hedge fon %6 alir, yatirimciya %14 kalir. Eger hedge fon zarar ederse genellikle zararlarini kara gecirene kadar kesinti yapmaz.

2 Yorum Var.:

Kadir dedi ki...

Soruyu soran kişi olarak teşekkür edeyim.

Peki bu amerika'da temettüler hakkında bir ara bilgi verir misiniz?

Ülkemizde 400 Bin TL'ye bir yer alsanız, ayda 2.500 TL kira geliri elde edebilirsiniz ayrıca emlak değeri arttıkça 10 yıllık sürede 400.000 TL'lik mülkünüzü 600.000 - 800.000 TL'ye satmanız olası. (Ev değil işyerinden bahsediyorum)

Amerika'da bu temettü dağıtımı nasıl? Buradaki bir kişi 400.000 TL'lik Amerika'dan X hissesi alsa elbetteki kar durumuna göre değişir ama genel itibariyle hisse değer artışından hariç ne kadar bir temettü alır.

Kesin bilgiler yerine ortalama bilgiler verseniz de olur.

Escherichia dedi ki...

İlginç bir bahis: http://www.longbets.org/362