Bir kisi bir yil boyunca her hafta ortalama 70 saat calisabilirse cok buyuk olasilikla maddi olarak basarili olacaktir. Bir kisinin cok calisma iradesine sahip olmasini ise dort hafta boyunca ortaya koydugu ortalama calisma saatinden yola cikarak belirleyebiliriz.
Bugun bir ogrenci arkadasimiz akademisyen olmak istediginden ama okudugu okulun kendisine bunu saglayacak seviyede olmadigindan sikayet ediyordu. Gecenlerde Van Universitesinden mezun olmus hademelik yapan bir ogretmen adayinin sikayetini gundeme getirmistim. Sikayetler bitmez, bunlar gibi binlerce ornegi siz bile verebilirsiniz. Bu kisilere hic hayatlari boyunca haftada ortalama 70 saat calistiniz mi sorusunu yoneltmek isterim. Calismayi sadece is yerinde calisma olarak anlamayin, ders calismak, yeteneklerinizi gelistirmek de calismaktir. Ozellikle ogrenci arkadaslar icin bu tur calismalar normal bir isyerinde calismaktan cok daha kesin sonuclar ortaya cikarir. Maddi durumu iyi olmayan ogrenciler ise yari zamanli islerde calisarak egitimlerinin finansmanini saglayabilirler.
Efendim, Turkiye Amerika gibi degil, yari zamanli is yok seklinde sikayet edebilirsiniz. Elin Hintlisi, Cinlisi yari zamanli is buluyor da biz neden bulamayalim. Universitede okuyan ve bilgiye dayali bir meslek secen herkesin ogrenmesi gereken iki tane temel yetenek vardir. Birincisi ingilizce ogrenmektir, ikincisi bilgisayar programlama. Ister iktisatci olun, ister muhendis bu iki temel bilgiden yoksunsaniz 21. yuzyilda basarili olma sansiniz daha azdir. Ben bu bilgilerinizin oldugu varsayacagim. Yoksa da yaz kis demeden haftada 70 saatte ne ogrenecegim diye merak ediyorsaniz sorunuzun cevabini almis oluyorsunuz. Bilgisayar programlamasi bilen bir kisi sadece Turkiye'de degil, dunyanin her yerinde is bulabilir. Internette bir sure "yari zamanli calisma" kavrami uzerine kurulmus is dagitan websitesi var. Alin size bir ornek.
Programlama, tasarim, yazarlik, pazarlama, excel'e veri girme gibi cesitli zorluk derecesine sahip yuzlerce farkli is imkanina bu websitesinden ulasabilirsiniz. Bunun gibi duzinelerce baska site de var. Turkiye'de asgari ucretle calisan bir kisi saatte 3 TL civarinda bir para kazaniyor. Bu websitelerindeki islerde de bu miktari ve daha fazlasini kazanabileceginiz yuzlerce is imkani mevcut. Ozellikle programlama gibi isleri yaparken hem para kazaniyorsunuz hem de ogreniyorsunuz, bir tasla iki kus vuruyorsunuz. Is ilanlari icin acilan ihalelerde en dusuk teklifi vererek yapacak is bulmaniz fazla zamaninizi almayacaktir.
Cok calismanin getirisi gencken en fazladir. Bir kere universite bitirip bir ise girdikten sonra yukselmek ve sinif atlamak daha zordur. O yuzden lisede iken en iyi/prestijli okullara girmeye caba gostermek gerekir. Universitede ise hayatiniz boyunca isinize yarayacak becerileri kazanmaniz gerekir. Iyi bir universiteye giremediyseniz ve universite yillarini bos gecirdiyseniz sizi uzun ve zorlu bir hayat yolculugu bekliyor demektir.
Not: Bu yazimi okuyup gaza gelen bir kac kisi varsa onlari motive edecek bir programlama projesi de ben sunabilirim. Portfoy yoneticilerinin ceyrekler itibariyle raporladigi hisse dokumlerini indirecek bir programa ihtiyacim var. Kisaca su sayfaya benzer sayfalardaki hisse bilgilerini bir veri tabanina aktaracak bir program yazilmasi gerekiyor. Bu sayfalara ait linkler de su sayfada var. Ilgilenenler olursa detaylari email ile paylasirim. Cok zor bir proje degil, basari ile tamamlanmasi durumunda 100 TL odemeye hazirim. Tercihim profesyonel programlamacilardan ziyade bu ise merakli ogrencilerin bu projeyi yapmasidir.
6 Yorum Var.:
Üstad 80 saatti, ne oldu? Türkiye'dekilerin çalıma hevesini ve disiplinini görünce iskonto mu yaptınız :)
ortalama 70 saat. tatiller, bayramlar, hasta oldum karnim agriyordu, baldizin nisani vardi, fener tur atlayinca arkadaslarla bir kutlama yapalim dedik, komsunun kayinbabasi vefat etmis cenazesine gittik, elektrikler kesildi, bilgisayara virus girmis gibi binlerce mazeret bu rakamin iceriside var. Haftada 70 saat, senede 3640 saat...
Turkiye'de bunu becerebilecek kisi sayisi binde biri gecmez.
Yolda geçen süreler dahilse bir çok istanbullu bunu yapıyor.
Yolda giderken bilgisayarlarini acip is yapiyorlarsa ya da kendilerine deger katan bir kitap acip okuyorlarsa bu calismaktan sayilir. Seyahat esnasinda uretim veya yatirim yoksa calismaktan sayilmaz.
Isyerinde laflamak da calismaktan sayilmaz. Calismanin makbul olani da hem uretim yapilan hem de size deger katan calismadir. Mesela Migros'ta gunde 12 saat ayni rutin isi yapan kasiyerle 12 saat arastirma yapan bilimadami ayni degildir. Kasiyere 3 yil is tecrubesi var diye daha fazla para odemezler ama bilimadamina 3 yillik tecrubesi esnasinda yeni yetenekler kazandigi icin ekstra para oderler.
Isin mantigi cok zor degil Kadir...
bu 70 saatin buyuk bolumunde, is ogrenmek ve kendini gelistirmekten ziyade hafta/ay sonunda ele cok para gecmesi icin calisiliyorsa, ortada surdurulemez bir durum ve ileriki yillar icin guvence yoksunlugu var demektir. calisilan isin insanin gelecekteki bilgi ve becerilerine katkisina dikkat etmek lazim.
Haftada 70 saat çalışma! fikrini hayal edince ilk önce biraz bozuldum ve zor gibi geldi açıkçası. Ama sonra düşününce gerçekten o kadar boş! geçirilen zamanımız varki! Malesef bu zamanları ya hiç gerçekleştirmediğimiz planları kurmak yada o an ne varsa onu yaşamak için harcıyoruz. Halbuki 70 saatin yarısı kadarını sadece kendimize kazanç sağlayacağımız şeyler için bile harcasak ne kadar çok şey biriktiririz.
Teşekkürler Editör, sanıyorum bir program yapıp artık uygulamanın zamanı geldi.
Yorum Gönder