Hayat Sigortası Yaptırmalı mıyım?

Hayat sigortası yaptırmalı mıyım sorusu Türkiye’de çok sorulan bir soru değil. Insanlar işi Allah’a havale edip ne hayat sigortası yaptırırlar ne de doğru dürüst tasarruf yaparlar. Hayat sigortası kendiniz için değil, siz gittiğinizde geride kalanlar için yapılması gereken önemli sigortalardan bir tanesidir. Diyelim ki çocuğunuz yok, eşiniz de çalışıyor. Bu durumda hayat sigortası yaptırmanızın bir anlamı yoktur. Siz veya eşiniz ölse dahi, arkada kalan kişi kendi yaşamını maddi sıkıntılara girmeden sürdürebilir. Ama diyelim ki siz çalışıyorsunuz ve eşiniz çalışmıyor ise bu durumda sizin hayat sigortası yaptırmanız eşiniz için önemlidir. Üçüncü durumda ise çocuk veya çocuklarınız olduğunu varsayalım. Bu durumda hayat sigortası yaptırmak çok daha büyük önem kazanıyor. Size bir şey olması durumunda çocuklarınız büyüyene ve ekmek kazanmaya başlayana kadar onlara destek olacak bir kaynağa ihtiyaç duyacaklardır.

Diyelim ki ailenizin senelik harcamaları 18 bin TL olsun. Ne kadarlık bir hayat sigortası yaptırmanız gerekir? Bu durumda çocuklarınızın 3 ve 5 yaşlarında olduğunu varsayalım. Çocuklarınız büyüyene kadar 15 yıl geçecektir. Her sene faizden %4 civarında bir reel getiri elde edeceğinizi varsayarsak 11 yıllık harcamanız kadar hayat sigortası yaptırmanız doğru olacaktır. Yani 200 bin TL’lik hayat sigortası yaptırırsanız çocuklarınız maddi zorluk çekmeden çalışma yaşına ulaşabilirler.

Genellikle Amerika’da hayat sigortasının senelik maliyeti yaptırdığınız sigorta miktarının binde biridir, yani bu durumda senede 200 TL sigorta şirketine ödeme yaparak 20 yıllık sigorta yaptırabilirsiniz. 20 yıl boyunca her sene 200 TL ödemek zorunda kalacaksınız ve size bir şey olması durumunda sigorta şirketi ailenize toptan 200 bin TL ödeme yapacak.

Türkiye’de sigorta ücretleri rekabet fazla olmadığı için veya riskler daha fazla olduğu için biraz daha yüksek olabilir ama bana sorarsanız senede 200 TL çok yüksek bir rakam değil ve bu rakamı harcayarak çocuklarınızı ele güne muhtaç etmemiş olursunuz. Hayat sigortası yaptırmalı mıyım diye düşünüyorsanız söyleyelim, çocuklarınız varsa yaptırın, yoksa öldükten sonra pişman olursunuz!

3 Yorum Var.:

tekeli71 dedi ki...

20 yıl, imkb 30 dan düzenli temettü dağıtan bir şirkete yatırım yapsak daha karlı olmaz mı?

ozcakir dedi ki...

tekeli71, ne zaman olecegini bilmedigin malesef karli olmaz, eger 20 yil sonra olursen hakli olabilir ama 2 yil sonra olursen ve sadece 400 TL lik yatirim yaptiysan cocuklarin pek bir sansi yok, ama 400 TL lik prim odedi isen sigorta sirketi 200,000 TL yi pesin olarak odemek zorunda o zaman cocuklara birsey olmaz.

Davilex dedi ki...

yazının sonundaki öldükten sonra pişman olursunuz tabiri bana biraz enteresan geldi :)