Hocam Ekonomist Ne İş Yapar? başlıklı yazınızda
"Meslek olarak ekonomist olmayi dusunenler icin son bir tavsiyede bulunayim. Iyi bir ekonomist olabilmeniz icin mikroekonomiyi secmeniz gerekir, bunun icin de matematik bilginizin "super" olmasi gerekir. En iyi cozum universitede 4 yil matematik, fizik gibi cok teknik bir konuda calisma yaptiktan sonra uzerine 5 sene surecek bir doktora yapmanizdir. " bölümünü okuyup alınganlık gösterdim ekonomist olmayı düşündüğüm için, bana da hitap ediyor bu tavsiye diye.
Ekonominin,iktisadın ne olduğunu bölümü kazanmadan bilmiyordum, kazanabildiğim bölüme geldim. Okuduğum üniversitenin, aldığım eğitimin kalitesi ortada. Bölümümüzde bir tane doçent, 4 tane yardımcı doçent hoca var. Son zamanlarda islam iktisadı çalışmak var. Ama böyle bir anabilimdalı ve dersi yokmuş bugün İslam iktisadı çalışan Ahmet Tabakoğlu(Marmara Üniversitesi) Hoca'dan öğrendiğim kadarıyla. İibf lerde ders olarak anlatılmıyor. Özel ilgi alanı bir nevi İslam İktisadı.
Mikro iktasadı başlarda sevmemiştim. Abd deki ekonomistlerin %95 inin makro ekonomiyle ilgilenmediğini ekonomiturk den öğrendim. İktisadi Gelişme ve Uluslararası İktisat a.b.d. da olmak istiyordum başlarda. Anabilim dallarıyla, çalışma alanlarıyla ilgili detaylı bilgiye ulaşamadım. Nerden bilgi edinebilirim? Konu dağıldı biraz.
Sormak istediğim benden iyi bir ekonomist olmaz mı?Yüksek lisans a beceremezsem,doktora için yurtdışına gitmeyi düşünüyorum inş,hayırlısıyla.
Neler yapmam lazım iyi bir ekonomist olmak için ? Yolu, yöntemi nedir ? Ne tavsiye edersiniz bana ?
Merakla cevabınızı bekliyor olacağım.
Acik konusayim, akademisyen olacak adam derslerinde sinifin zirvesinde yer alan adamdir, sabahtan aksama kadar kopek gibi calisan adamdir. Ekonomist olacaksaniz matematik, bilgisayar programlama gibi teknik bilginizin en ust duzeyde olmasi gerekir. Yaratici olmaniz gerekir. Neticede insanlarin daha onceden sormadigi veya cevabini veremedigi sorulara cevap vermeye calisan bir meslek istiyorsunuz. Bu niteliklere sahipseniz akademisyen olabilirsiniz.
Bundan 20 sene once insanlar okuduklari bolumun kalitesiz oldugunu soyleyerek sikayet etseydi anlayisla karsilayabilirdim. Ancak internet caginda calisip azmeden insan icin boyle bir bahaneyi kabul etmiyorum. Internet uzerinde baska hic bir yerde ulasamayacaginiz kadar cok kaynak var, MIT gibi dunyanin sayili universitelerinden bir tanesi ders notlarini internet uzerinden halka acmisti 5-6 sene once, bunu yapan baska universiteler de var. Ingilizce biliyorsaniz, internet baglantiniz da var basaramayacaginiz sey yoktur. Bunlara sahip degilseniz, suc sizindir, bir an once ingilizce ogrenin, yari zamanli calisip para kazanin, egitiminizi finanse edin.
Amerika'da universite ogrencilerinin cogu egitimleri sirasinda haftada 20-40 saat arasinda calisarak egitimlerinin finansmanini saglarlar. Adamlar bir yandan derslere girerler, odev yaparlar, bir yandan da kopek gibi calisirlar. Ornek alalim, cok calisalim, biz de basarili olalim.
12 Yorum Var.:
"köpek gibi çalışmak" ne bakımından hocam. Ben çalışan köpek görmedimde o yüzden.
Ne kadar zamandır Türkiye'de yaşamıyorsunuz bilmiyorum ama Türkiyede yarı zamanlı çalışma kavramı yok ne yazık ki İnan Bey..
Ben Amerikada bir sene kadar kaldım. 8 ay L.A, 4 ay N.Y City.. Orada finanse etme konusunda dediğinizi yapabilirsiniz ama, tam zamanlı çalışarak askeri ücret alan üniversite öğrencilerinden bahsediyoruz.. Bu kısmı zor...
Diğer dediklerinize katılıyorum.. Herşeyden önce ingilizce çok büyük önem arzediyor..
http://academicearth.org/ Bu adreste dünyanın en seçkin üniverisitelerinden ders dinliyebilir isteyen herkes.. Bu pahabiçilmez bir nimet.. Ve bunun gibi onlarca kaynak var..
Sizin daha önceki yazılarınızda 80 saat çalıştığınızdan bahetmiştiniz.. Başarılı olmak için bu yaşlarda bizimde en az sizden 10 saat daha fazla ilgilendiğimiz alanda çalışmamız gerekli.. Zaten sonrası gelecektir..
Akademisyen olmanın derslerin birincisi olmakla hiçbir alakası yoktur. Vize, final sonuçları hiçbir zaman bir öğrenciyi gerçek anlamda yeterli değildir.
Eğer amacınız akademisyen olmak ise makaleler, kitaplar arasında kaybolmak ve bunların en iyi şekilde beyin süzgecinden geçirmek önemlidir. Bu eserlerden tezinizi veyahut makalelerinizi yazarken her birine ithafta bulunacaksınız ki hırsızlık olmasın.
Yoksa not ortalamasının yüksek lisansa başlamak dışında hiçbir katkısı yoktur,
Online kaynak arayanlar için :
http://www.einztein.com/
Online Kaynakların Önemine dair popülist bir argüman : "Bill Gates expects the web to be the best single source of education within 5 years"
http://www.engadget.com/2010/08/09/bill-gates-expects-the-web-to-be-the-best-single-source-of-educa/
İlgili olmak yetmez,tutkulu olmak gerekir.Mesleğinize aşık değilseniz "bankamatik akademisyeni" olur ve bunları beslemekten bıkmış olan bizleri de daha fazla vergi kaçırmaya teşvik edersiniz...
biri "askeri" der ötekisi "ithaf" der...
kardeşim; ismini verdiğin üniversite türkiye ortalamasında maalesef boktan bir üniversitedir. bu yüzden senin şu aşamada gidebileceğin 2 yol vardır:
A. Baban zenginse:
O zaman bas git İngiltere'ye, dil öğren, sonra da yüksek lisans yap... sonra olursun akademisyen, zor değil.
B. Baban zengin değilse:
Üniversiteni değiştir, imkanların dahilinde Dokuz Eylül, Siyasal, Hacettepe, Marmara, Ege üniversitelerinden bir tanesine girmeye çalış. Burada ALES ve yabancı dil mevzusu zorlarsa, bunların içerisinden en rahatına gir, orada debelen dur yüksek lisans yaparken. okul seni severse, bir hoca bulursan, sıkı çalışır ve kendine yol gösterebilecek asistan/hoca yakalarsan işin biraz kolaylaşır ama gerçekten sıkıntılı bir yola giriyorsun...
Azmin elinden hiçbir şey kurtulmaz lafı da boştur, bakma sen editöre. Dediğim yoldan git, sıkıştığın yerde yine uğrarsın.
Akademisyen olmaktan kasıt, eğer "bilimsel çalışmalar yapmak istiyorum, saygın bir işte çalışırken dünyaya da bir katkım olsun" istiyorsan, başladığın üniversite çok iç açıcı değil. umudunu kaybetme.
Yok eğer "devlet memuru" olayım, ama takım elbise giymeyeyim ise derdin, pek ala seluk üniversitesinde ÖYP yapıp takılabilirsin.
herkesin murat sertel olmasi gerekmiyor. goruldugu kadariyla karamanoglu mehmet bey universitesi gibi universitelerin de ogretim uyesine ihtiyaci var.
okuyucumuzun yapacagi, yuksek lisans (master) programi olan koklu bir turk universitesine yuksek lisans basvurusu yapmak. not ortalamasi basvuru kriterlerini saglayacak kadar yuksekse, calisip les (ya da simdiki adi her neyse) sinavinda yeterli puan toplarsa, ve diger bazi kriterleri saglarsa pek ala daha iyi bir universiteden master derecesi alabilir. yuksek lisans sirasinda yeterince basarili olursa, daha da iyi bir universiteye (mesela odtu'ye) doktora basvurusu yapabilir. hatta oraya kadar basariyla gelirse, yurtdisindaki iyi bir universiteye ziplama sansi bile olabilir.
burada onemli olan okuyucumuzun, sonucta yardimci docent unvaniyla bir universitede ise baslamak icin; takriben 6-12 sene uzunlugunda olacak, turlu maddi ve manevi zorluklarla dolu, ve sonucunda basarinin garanti olmadigi bir sureci yasamayi goze alip alamayacagi. okuyucumuz, bir de oncesinde boyle bir surecten gecmesi gerektigini dusunup degerlendirmesini yapsin. bu sureci ve sonrasini iyice arastirsin. bu konuda bilgi almak icin, oncelikle bolumundeki hocalariyla konusmaya calismasini oneririm.
Bu konuda en aklı başında şeyleri Dr. Jekyll yazmış. Bir-iki şey ilave etmek lazım.
Öncelikle, editörün iktisatçı olmakla ilgili yazdıkları, özellikle de matematik ve bilgisayar programlama gibi konularda söyledikleri çok yanıltıcı şeyler. Ciddiye almamak gerekir. İktisatçı olmak için bu ikisini iyi bilmek gibi bir koşul yok. İktisat bilgisi olmayan bir adam matematiği ne yapsın? İlaveten, iktisatçı olmak demek mikro iktisat bilmek demek değildir.
Marmara üniversitesinde hoca olan Ahmet Tabakoğlu İslam iktisadıyla ilgilidir, ama esas alanı Osmanlı iktisadıdır. Eğer arkadaş bu konulara ilgi duyuyorsa yüksek lisansını bu üniversitede iktisat tarihi bölümünde yapabilir.
Türkiye’deki üniversitelerin kalitesi belli iken, arkadaşın başarısı okuduğu bölüme değil, sadece kendi çabasına bağlı olacaktır.
arkadaşımıza tavsiyem: ne yapıp edip
kendi üniversitesinde yada kalitesi ona dek başka bir üniversitede yüksek lisans yapmaya çalışmasıdır.iyi üniversitelerde akademik çalışma yapanların çok büyük çoğunluğu genelde o üniversitelerin mezunlarıdır. arkadaşın çok yüksek ales ve kpds/üds skorları olsa da mülakat aşamasında takılma olasılığı mevcut.eğer kendine güveni varsa denesin tabiki şansını.
İslam Ekonomisi için Mehmet Asutay
http://www.dur.ac.uk/sgia/profiles/?id=3122
bu arkadaş marmara üniversitesi iktisat tarihi abd'na kabul olmuş. MaşaAllah.
Yorum Gönder