Erken Emeklilik ve Yunanistan Hisse ve Bonoları

Yunanlılarla Türkler arasındaki tek fark Türkiye’de genç yaşta erken emekli olanların diğer Türklere bunun bedelini ödetmeye çalışması, Yunanistan’dakilerin ise bunun bedelini Almanlara ödetme kurnazlığını denemesidir. Bir ülkenin, bir şirketin, bir ailenin veya bir kişinin borç çukuruna girmesinin nedeni çoğu zaman politik olarak zor kararları almaktan kaçınması ve bugün bedel ödememek için yarın çok daha yüksek bir bedel ödeme seçimini yapmasıdır. Bakınız, nadiren insanların başına beklenmedik bir kaza veya durum da gelir ve o yüzden zor duruma düşerler ki, o durumda dahi sorumluluk yine sigorta yaptırmadıklari için kendilerinindir.

Yunanistan da bir süredir ekmek elden su gölden felsefesiyle 60 gibi genç bir yaşta emekli ettiği vatandaşlarına maaşlarının %80’i gibi yüksek rakamları emekli maaşı olarak verip bunun üzerine her sene de %3-4 arasında zam yapıyormuş. Öte taraftan Almanya gibi Yunanistan’dan daha zengin bir ülkede emekli olan gariban Hans ise hem daha geç emekli olup hem daha az emekli maaşı almak durumunda iken, son üç yıldır da emekli maaşına zam dahi almıyormuş. Şimdi yapılmaya çalışılan Yunanistan’ın eskisi gibi harcamalarına devam etmesi için Alman vatandaşlardan toplanan vergilerin Yunanistan’ın borçlarını ödemekte kullanılması.

Türkiye de devlet harcamalarını son 3-4 yıldır reel olarak ciddi oranlarda arttırarak Yunanistan’ın içerisinde bulunduğu duruma uzak bir gelecekte girmek için çaba sarfediyor. Devlet harcamaları ekonominin neredeyse %30’una denk geliyor. Sosyal Güvenlik sistemimiz de tüm dünyadaki en kötü sistemlerden bir tanesi olarak şimdiden her sene 50 milyar TL’ye yaklaşan miktarlarda açık veriyor. Düşünsenize her sene 50 milyar TL ile neler yapabileceğimizi. Biz ise insanları 38 yaşında emekli ederek evlerinde kös kös oturmalarını finanse etmek için her sene 50 milyar TL’yi sokağa atıyoruz. Türkiye’deki emekli yaşının da hemen 65’e çıkarılması gerekiyor ama hükümet ancak ölme eşeğim ölme tarihinde bu uygulamayı hayata geçirecek. O zamana kadar da her sene artan miktarlarda milyarlarca doları sokağa atacağız. Nihayetinde bizim de Yunanistan’ın düştüğü duruma düşmeyeceğimizin garantisi yok.

Sosyal Güvenlik Sistemi konusunda dünyadaki en başarılı uygulamalardan bir tanesi Çin’e ait. Çin’de emeklilere emekli maaşı bağlanmıyor, her koyun kendi bacağından asıldığı için (bkz.kapitalizm nedir) de Çinliler köpek gibi para biriktirip köpek gibi yatırım yapıyorlar. Ülkeleri bir yandan cari fazla verirken bir yandan da bu kaynaklarla dünyanın dört bir tarafında petrol veya maden şirketi satın alıp duruyorlar. El elin eşeğini türkü çığırarak ararmış. Araya ne zaman devleti sokarsanız insanların kendi başlarına vermeyecekleri kararları, yapmayacakları harcamaları devlete yaptırabilirsiniz. Milyarlarca dolar para israf edilir ve ülke ekonomik olarak zayıflar. Sosyal Güvenlik sistemi de bu uygulamalardan bir tanesidir. Insanlara senelerce önce sorumsuz politikacıların verdiği sözlerden dönmeniz çoğu zaman mümkün olmaz, siz de sistemden nemalanmak için eskiden göz ardı edilen kişilere yeni sözler vererek haksızlığı dengelemeye çalışırsınız, sistem gitgide büyür böylece.

Bu konuları şimdilik bir kenara bırakalım ve Yunanistan ile ilgili diğer merak edilen sorulara geçelim. Yunanistan’daki kriz nedeniyle hem Yunan borsası düştü hem de Yunan hazine bonolarının faizleri yükseldi. Bugün Yunanistan’a yatırım yapmak doğru bir karar mıdır? Borsalarınayatırım yapmalı yoksa hazine bonolarına mı? Bu soruların cevabını Ekonomi Türk 2 blogunda veriyoruz, üye olmak için detaylı bilgilere blog nedir başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

4 Yorum Var.:

C.Onat dedi ki...

Soyle bir habere rastladim:http://ekonomi.haberturk.com/finans-borsa/haber/511083-yunanistana-yatirim-yapilamaz-notu

Editor dedi ki...

Yunanistan'in notu Turkiye ile ayni oldu zannedersem, ikisi de yatirim yapilamaz ama acaba gercekten de oyle mi?

Cevabi Ekonomi Turk 2 blogunda...

C.Onat dedi ki...

http://www.nethaber.com/Ekonomi/134382/BIR-YUKSELTMEYEN-O-KALMISTI-Standard

Sacma hakikaten. Bizim not BB olunca yukselmis oluyor ve olumlu oldugu soyleniyor, Yunanistan BB olunca yatirim yapilamaz oluyor. Yine birileri birseyleri kuru sıkı sallıyor ama...

tekeli71 dedi ki...

Theodorus Delifysekus (25) spricht mich an. Er sieht die Drachmen in meiner Hand, sagt: „Hier hast du Euros! Gib die Drachmen her, damit ging es uns doch besser(Alman Bild Gazetesi)
Theodorus Delifysekus (25),alın Euro'nuzu verin bizim Drachmen'ni tekrar geri,bizde rahatlıyalım.