En Son Borsa Yorumlari

Borsamiz sene basindan beri %20'e yakin artis gostererek bu yil en fazla yukselen borsalar arasinda yerini aldi. Sene basinda biz endeksin 60000 seviyesini gorecegi yonunde tahminlerde bulunmustuk. O zamanlar iyimser olarak gorunen bu tahminler simdi ulasilabilir gorunuyor.

Turkiye borsasi hala diger gelisen ulke borsalarina kiyasla ucuz. Bunun temel sebebi faizlerin yuksek seyretmesi. Gecen sene borsanin kayipla kapanmasinin arkasinda da bu neden yatiyordu. Borsanin 60000 seviyesine cikmasi Merkez bankasinin faiz indirmeye baslamasina bagli. Biz Mayis ayi sonunda Merkez Bankasinin yavas yavas faiz indirmeye baslayacagini dusunmustuk ama Ocak ve Subat aylarinda buyume ve enflasyon yuksek gerceklesti. Bu durumda Mayis ayi sonunda Merkez Bankasinin faizleri indirmesini beklemek dogru olmaz.

Manipülasyon Nedir  Borsa Nedir  Hisse Senedi Nedir  Kırmızı Başlıklı Kızın Hikayesi  IMF Nedir    Ekonomi Nedir    Kalite Nedir

Ote yandan yabanci yatirimcilar da Turk borsasinin potansiyelinin farkindalar ve iceriye sermaye girisi olmakta. Bunun neticesinde dolar 1.35 YTL'ye kadar dustu, ve borsa bu senenin en yuksek seviyesi olan 46700'den kapandi. Bundan bir ay kadar once borsa endeksi 40000'e dustugunde ben tahvilde tuttugum paramin yarisini borsada islem goren bankalardan bir tanesinin hissesini almakta (hangi bankanin hissesini aldigimi ogrenmek istiyorsaniz TEGV'e 10 YTL bagis yapmaniz gerekli) kullandim. Hangi "yatirimci" bana o hisseleri sattiysa tesekkurlerimi buradan iletiyorum. Bu nedenle simdi portfoyumun sadece %15'i sabit getirili kiymetlerde, %85'i hisse senedinde.

Hukumetin secim ekonomisi uygulama yonunde kararli oldugu yonunde dusuncelere sahip oldugumdan (cari acik yuzunden degil) ve secimlerden de tek basina iktidar olarak cikmama olasiligini da goz onune alarak borsanin yukselmesine de paralel olarak bir miktar nakite gecme planlari yapmaktayim. Henuz bir sey satmadim ama bu seviyelerden satis yaparsam su anlama geliyor: Sene sonunda borsanin 52000 seviyesinin altinda kapanmasina karsi kendimi korumus oluyorum, ayrica borsanin dusmesi durumunda da elimde nakit oldugundan ucuza hisse alma opsiyonuna sahip olacagim. 52000 rakamini nasil buldum?

Bugun 46700'den satis yaptigim zaman elime gecen para ile sene sonuna kadar %12 civarinda bir getiri elde edecegim. Demek ki sene sonunda 1.12*46700=52300'lik endeks seviyesine ulasmis olacagim. Komisyonlari ve vergileri falan dustukten sonra geriye 52000 gibi bir rakam kalir.

Peki dolar ne olur? Ben pek anlamam ama bazi ekonomistler Kasim ayinda dolar yukselir diyorlardi, gazete koselerinden tavsiye verdiklerine gore bir seyler biliyor olmalilar. Biz bu konuda spekulasyon yapmiyoruz ama Turkiye'nin yuksek buyume hizini goz onune aldigimizda uzun vadede YTL'nin reel olarak deger kazanmasi gerektigini daha once defalarca belirtmistik. Yarin veya gelecek ay ne olur bilemeyiz. Uzun vadeli bir yatirimci olarak temennim ciddi bir krizin cikmasi ve dolarin patlamasidir; yoksa baska turlu ucuza hisseleri nasil alabilirim degil mi? Ulkemizde insanlarimiz "probable" ve "possible" kelimelerinin anlamini birbirine karistiriyor. Mesela dunyaya meteor carpmasi "possible"dir (daha once dunyaya meteor carpmistir, o yuzden mumkundur), ama dunyaya meteor carpmasi "probable" (olasi) midir? Degildir. Olmayacak duaya amin denilmez. Maalesef ulkemizde bir suru Nasreddin Hoca var. Tutmaz tutmaz ama ya tutarsa.

Bu konu ile diger alakali bir yazi ise Borsa Nasıl Oynanır? En Sağlam Tüyolar baslikli yazimizdir.

1 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Dolar ne olur? sorusuna yanit bugun sivrizekali bir arkadasimdan geldi. Tam olarak soyle diyordu yemekte: "Abi, dolar kesin patlayacak, yazin bir kenara..." Neden diye soranlara verdigi yanit da su: "Baksana bu kadar dustu, kesin bir is var bunda ben cok kisa vadede patlayacak diyorum, bi sakatlik olmasa bu kadar duser mi? Gene birileri bi is pesinde..." Yani haberiniz olsun, dolarlari stoklayin, tikistirin her yere...
T'Pol