SGK Utanmalı

Türkiye’de çalışanların SGK yasası ile ilgili temel bilgilere ulaşmaları, ulaştıkları bu bilgileri doğru yorumlayıp, anlamaları, kariyerleri ile ilgili kararlar verirken tamamen bu konularda bilgili olarak karar vermeleri sözkonusu değildir. En basitinden emekli olduklarinda ne kadar emekli maaşı alacaklarını dahi hesaplayamazlar. SGK Utanmalı derken bunu kastediyorum.

Bu sayede ismi çok bilinen bir SGK danışmanı son dönemde ciddi para kazanmaya başladı. Kendisi ile yarım saatlik görüşmenin bedeli 450 TL. Pahalı mı? Duruma göre değişir. Ona danışarak atacağınız bir adım belki de bir iki ayda bu parayı SGK’dan kurtarmanıza yarayabileceğinden 450 TL’yi yarım saatte harcamak anlamlı olabilir. Tanıdığım bazı insanlar birkaç ay evvel 250 TL. olan bu danışmanlık ücretini bu kadar yükselttiği için bu danışmanı fırsatçılıkla suçluyorlar. Bence suçlanması gereken tek kişi SGK’nın başında her kim varsa bizzat o olmalı. Sonuçta piyasada fiyatı ne belirler? Arz ve talep öyle değil mi?

Koskoca Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanlara bu danışmanın sağlayabildiği bilgi ve danışmanlığı sağlayamıyorsa ne söylenebilir ki?

Danışman Beyefendi’ye gelince, şahsen kendisini tebrik ediyorum. Uzmanlığını ciddi bir değere dönüştürebildiği ve kendi geleceğini çoktan güvenceye aldığı için. Bu arada SGK’nın kendisi hakkında çeşitli davalar açmış olduğunu da biliyorum. Vatandaşın aydınlatılmasını istemedikleri çok açık.

Devlet ve vatandaş arasındaki ilişkinin baba-çocuk ilişkisi olarak görülmeye devam ettiği sevgili memleketimin vatandaşı uyan artık!

En İyi Saklanmakta Olan Ülke Sırları

Sosyal Güvenlik - II Olması Gerekenler

Sosyal Güvenli Reformu - I Olanlar ve Olmayanlar

10 Yorum Var.:

Kadir dedi ki...

Açıkçası Ali tezel 450 değil 1550 TL istese dahi çok para istemiş olmaz. Bundaki temel sebepte SGK o kadar karmaşık bir sistem halini aldı ki bu yüzden sizin bu konuda uzman bir kişiye danışmanız halinde 20.000 TL kadar kazançlı olmanızı sağlayabilir.

Bunun nasıl olacağını düşünenlere hemen söyleyeyim. Misal bagkurdan çıkıp ssk ya geçip erken emekli olan birisi hem ayda 600 TL maaş alacak hem de 300-400 TL prim ödemeyecek. Böyle olunca erken emekli oldugu her ay başına 1.000 TL karlı. Ayrıca emekli olmak için yaşını bekleyen kişiler hali hazırda ssknın sağlık hizmetinden yararlanamıyor.

Yani; 1981 doğumlu olan ben 1941 yaşında emekli olacağım. 60 yaşında emekli olacağım. Ayrıca 7.000 gün prim ödemem lazım. Bu da 19 seneden biraz fazla. 24 yaşında ilk kez ssklı olan ben 20 sene prim ödesem 44 yaşında prim ödemeleirm bitiyor ve 16 sene saglıktan yararlanmadan emekli olmayı bekleyecegim.

"ulan" diyor insan. zaten sağlık hizmetlerinin maliyeti yaşlanınca bana daha fazla olacak, en azından öyle olacağı varsayılır ama ben 20 sene devlete prim ödemiş olsam dahi beni sağlıktan yararlandırtmıyor.

Böyle saçma sapan bir sistem olmaz.

C.Onat'ın da dediği gibi SSK çok karışık bir sistem. Misal ölseniz, öldükten sonra sizin aileniz ölüm aylığı almak istese, öldügünüz tarihe, hangi kurumdan sigortalıyken öldügünüze kadar bir sürü bilgiye sahip olmanız ve buna göre işlem yapmanız gerekir.

Ali Tezel'in ya da Resul Kurt'un bir sözü vardı. SSK çok karmaşık bir sistem. İnsanlar 4-5 senede ancak çözüyor. Çözdügü anda da kanun tekrar değiştiriliyor.

5510 sayılı kanun çıktı. İStege baglılar hem daha fazla prim ödemeye başladı, hem de saglıktan yararlanmaya başladı. İyi güzel ama bu sefer adı üstünde istege baglı sigortalılıkta geçen günlerimiz bagkurdan sayıldı. Bir çok kişinin eminim emeklilik hayalleri bir sene daha uzamış oldu. bkz: http://entelektuel.com/istege-bagli-sigortalilarin-dikkatine/

Emekli maaşlarında da durum böyle. Kaç para emekli maaşı alacağını bir çok insan hesaplayamaz. Çogu mali müşavir dahi bilmez. Bilse de mükellefi için ugraşmaz. Bunun nedeni de şudur. Gider bu ali tezele 5 soru sormaya 500 TL bayılır. Senin bu adam için emekli işlemleir için ugraşıp ilk maaşını alırım ama dediğinde bakarız bakarız der.

Öyle mükellefe de tüküreyim, bu şekilde karmaşık sistem çıkaran ssk'ya da..

Hali hazırda ssk, bagkur ve emekli sandıgı gibi sistemlerin hepsinde şartların bir olması gerekir.

Emekli sandıgına tabi memurların hakları en çok olandır, en magdur edilmiş kesim ise bagkurdur. 5510 ile bunlar bir hizaya çekilmek isteniliyor ama yine de çok başarılı olunmuş bir sistem değil.

Ayrıca benim sülalemde 50 yaşını gören erkek sayısı çok az. 50 demeden ölüyorlar. Beni devlet 60 yaşında emekli edecek. Ben şimdi kurumsal bir firmada çalışmıyor olsam asla ssk primi ödemezdim. Çogu kişi de işverenine bu ssk parasının yarısını istiyor kendi cebine atıyor.

Bütün bunların sorumlusu süleyman hep başbakan, hep başbakan, hep süleyman diye fikret kızılok un şarkı yazdıgı kişide saklı.

38 yaşında sen birisini emekli edersen olacağı bu.

Hali hazırda bir depremde bu emeklilerin hepsi ölmediği takdirde ssk denilen kurumun düzlüğe çıkma ihtimali sıfırdır. Bu kadar basit. Koca bir sıfır..

Bonus olarak: http://entelektuel.com/sosyal-guvenlik-aciklari/

Kubilay dedi ki...

Ali Tezel'in yapabildiği her şeyi ben de yapabiliyorum. Hesaplamalar, vs. Hatta ben reformdan sonraki hallerinde kendisinden daha iyi durumda bile olabilirim, bizzat içindeydim tüm reform sürecinin. Ali Tezel'in farkı, bu yeteneğini satabilmesinde. SGK uygulamalarını anlatacağınız kişiler genellikle yaşlı ve zaman zaman da mevzuattan neyden anlamayan insanlar. onlarla "bağıra bağıra, ama sinirlenmeden, duyurmak için bağırarak" iletişim kurmak gerekiyor ve farkındaysanız Tezel bunu yapıyor. televizyonda bile bas bas bağırıyor.

SGK'nın Ali Tezel'i pek sevmediği de doğru. 5-6 yıl boyunca TV ve gazetelerde devlet memuruyken yazdı, program yaptı. en sonunda işçi emeklilerine maaşlarını 200-300 TL artıracak bir tüyo verdi, 20-30 bin kişi bundan yararlandı ve çarşı karıştı. 10 yıl müfettişlik yaptığı kurumdan istifa etti en sonunda.

Bu arada acaba Ali Tezel'in verdiği hizmeti blog olarak biz de mi versek ki? Ali Tezel'le yüz yüze görüşülebiliyor ve hemen cevap alıyorsunuz. Biz de hemen olmasa da 2-3 gün gibi bir sürede cevap versek, ama mesela onun aldığının yüzde 2'si gibi bir rakam alsak nasıl olur dersiniz sayın editor?

rourkie dedi ki...

Sayın editör eğer ki bu işin herhangi bir fixed cost'u olmayacağını düşünüyorsa hemen olur yapalım diyecektir. Sonuçta işin içinde para var.

Blogun problemi bu olmaya başladı, doğru dürüst yorumlar yerine, nasıl para kazanırız yorumları gelmiş, daha fazla nasıl popüler oluruz yazıları gelmiş. Popüler olmakta bi sıkıntı yok elbet ama herşeyin de bi yolu yordamı var.

Adam gibi analizler de göremiyoruz, enflasyon böle olmuş, ben demiştim zaten. büyüme şöyle olmuş, onu demiştim walla... gibi bi dolu şey. Ekonomix de böle yapıyordu ama o daha farklıydı. Aynı kişisiniz ya da değilsiniz bilemem ama bu editör belki bu blogun toplam ziyaretçi sayısını arttıracak ama sürekli ziyaret edenlerde ciddi bir azalış olmasına sebep olacak.

Kadir dedi ki...

Denemeler, ben açtım blogu, http://muhaseberehberi.com domaini altında. Editor'e para verip soracağınıza bana bedavaya soru sorabilirsiniz. ben amme hizmeti yapıyorum :=)

Kubilay dedi ki...

Kadir Bey, siz yanlış anlamışsınız, başkaları soracak, ben cevaplayacağım. Yapacağımız da genel yazılar yazmak değil, bizzat başvuranın sorununu çözmek olacak. Ali Tezel de onu yapıyor.

Ahmet Bey, ekonomiturk2 için istenen rakam gerçekten çok düşük bir rakam. bireysel emeklilik şirketlerimize, bankalarımıza, trafik-emlak aracılarına bu paraların 100-200 katını ödüyor, gocunmuyoruz. Editör, ekonomiturk 2'de standart blog yazarlığından daha fazlasını vadediyor üyelere. Karşılığında alınacak para da editörün geçenlerde belirttiği gibi hukuki işlere, daha iyi bir sayfa altyapısına vs. gidecek. Yine de sözlerinizin değerlendirilmeye alınacağına inıyorum. zaten site sahibi de devamlı öneriyeaçık, zaman zaman anketlerle, yorumlarla blog izleyicilerinin görüşlerini topluyor.

Editor dedi ki...

Ahmet,

Blogun yeni yazilarini ogrenciler veya ekonomi konusunda fazla bilgisi olmayanlar icin ogretici olabilecek yazilardan seciyorum. Boylece bu konularda fazla bilgisi olmayanlar kendilerini bir nebze egitebilirler. Bu konularda detayli bilgisi olan ama bu bilgilerin ve ekonomik verilen piyasalari nasil etkiledigini merak edenler icin (yani adam gibi analiz isteyenler icin) yeni blogu yarattik. Bunun sebebi ise bilgili kisilerin para kazaniyor olduklarini ve talep ettigimiz uyelik ucretini odeyebileceklerini dusunmemizdir. Ayrica yeni bloga yazdigim yazilar Turkishtime dergisinin bana para odeyerek satin aldigi gorusler oldugu icin Ekonomi Turk blogunda bunlari acik acik yazmazdim zaten.

Zamanla bu yazilarda yapilan gorusler guncelligini kaybettikce Ekonomi Turk bloguna bu yazilari tasiyacagim cunku guncel olmasalar bile egitici ozellikleri hala olacaktir. O zamana kadar simdiki formatta yarisi ogretici yazi olan yarisi da reklam olan yazilarla devam edecegiz.

Bu konudaki huzursuzlugunuzu dile getirdiginiz icin tesekkur ederim, okuyuculara hitaben bir yazi yazmanin vakti gelmistir demektir.


Denememeler,

Dedigin seyi iki sekilde yapabiliriz. Birincisi problemleri herkese acik sekilde burada tartisabiliriz ama sadece sana odemeyi yapanlar soru sorabilir. Ikincisi Ekonomi Turk 3 blogunu yaratiriz ve halka kapali olur ve gercekten degerli gordugun bilgileri sadece orada paylasiriz (diger basit konulari ise burada paylasirken diger tarafin reklamini yapariz). Senin uzmanligin bu konu oldugu icin ve vakti de sen harcayacagin icin karari sen ver, ben destek olurum.

Kararina gore Kadir'i de ortak yapabiliriz isterse.

rourkie dedi ki...

Sayın Editor,

Açıklamanız için teşekkürler. Aslında söyledikleriniz çoğuna katılıyorum, konuya hakim olmayanlar için çok iyi bir kaynak. Ben lisans dönemindeyken böyle bir kaynak olsaydı sizden oldukça faydalanırdım doğrusu.

Kısaca rahatsızlığımı dile getirmeye çalışmıştım, kibar ve açıklayıcı tavrınız için tekrar teşekkürler. Ben yine de dönem dönem macro analiz bekliyor olacağım sizden ve diğer yazar arkadaşlardan özellikle "seasonal adjustment" Türkiye için şu dönemde çok önemli, bu konuda fikirlerinizi de dönem dönem paylaşırsanız sevinirim.

Saygılar

Kubilay dedi ki...

Editör, düşünelim bu konuyu.

Kadir, ilk yazınla alakalı: SGK kanunu yapmak çok zor. gerçekten çok zor. 7 kocalı hürmüz gibi bir şey bu. nerelerden, nasıl çevrelerden, nasıl istekelr, tepkiler vs. geldi, anlatamam.

Üzerinde bir de mecliste akşamdan sabaha eklenen ve her ne hikmetse hep milletvekillerinin işine yarayan geçici veya ek maddeler meselesi var ki sormayın gitsin...

Bir de Sosyal güvenlik işinin içine sosyal yardımları, diğer sigortaları filan karıştırıyorlar, iyice karışıyor. benim diyen adamın içinden çıkacağı iş değil. benim sosyal güvenlik - olması gerekenler yazımdaki "hayalime" bakabilirsiniz aslında sistemin ideali için.

hostrans dedi ki...

Devlet başkasının kesesinden hovardalık yaparsa sonuç bu olur.BÜTÜN SGK sistemi Ege Cansen in deyimiyle gökten inen kutsal ineğin sağılması soytarılığından başka birşey değildir.Hem yürütme erki hem de halkın kendisi tarafından imansızce ve pervasızca kullanılır.

Yapılacak ilk iş emeklilikle sağlığın birbirinden ayrılması olmalıdır.Emeklilik her ay yatırılan pirimin faizleriyle birlikte belli bir süre sonunda iadesi şeklinde plmalıdır.Birikimin priminle doğru orantılı olmalıdır.Sağlık cephesinde de primin sağlık harcamalarınla ilişkilendirilmelidir.Hasta olmayı kimse istemez ama olunca da masrafını artırılmış primlerle ödemelisin.Gerisi lafu güzafdır.Hükümetlerin maaş tayini hokkabazlığı kanunla kaldırılmalı ve SGK teknik hesaplanabilir bir şekle dönüşmelidir.Sosyal Güvenlik kepazeliği yakındır bağımsızlığımızı tehdit edecektir.Dış borçlarımızın ödenmesi için henüz genç olan emeklilerimizin köle olarak satılmasını teklif ediyorum.Bizim Yunanistan kadar çok adamız yok.

Kadir dedi ki...

denemeler, http://muhaseberehberi.com/category/sizin-sorulariniz/ böyle bir kategorim var. Orada yayınlıyorum soruları. SGK ile ilgili bir blog açılırsa ben de gelen sorulara cevap verebilirim. Özkan'ın da bilgisi bu konularda çoktur diye düşünüyorum.