Nominal Borc, Reel Borc'a Karsi

Diyelim ki gecen sene sizin 100 lira borcunuz vardi. Bu sene 105 liraya cikti. Enflasyon ise yuzde 100. Borcunuz nominal olarak 5 lira artmis. Peki siz dune gore daha mi cok borc icindesiniz?

Kose yazarlarimiz evet diyorlar, bakin borc artti. Ben de diyorum ki enflasyon sebebiyle para deger kaybediyor. Dunun 100 lirasinin bugunku kiymeti 200. Eger sizin borcunuz bugun 200 liraya cikmis olsaydi, borcunuzun gercekte (yani reel olarak) sabit kaldigini soyleyecektik. Eger borcunuz 300 liraya ciksa idi, batiyorsunuz birader diyecektik. Ama borcunuz 105 olmussa, aslinda bugun daha az borclu bir insansinizdir.

Tutumluluk Nedir    Nükleer Enerjinin Zararları    Nükleer Kirlilik    Nükleer Nedir    Fraktallar

Simdi size kose yazilarinda hic rastlamayacaginiz bir sayi vereyim:Bugun 2006 Agustos’unda merkezi yonetimin toplam brut borcu 348 milyardir. Bugunku fiyat ile 2001 Agustos’unda borcumuz 359 milyardi. Yani Turkiye’nin son 5 senede borcu reel olarak azalmistir. Ayni donemde milli gelirimiz ise reel olarak %38 artmistir.

Ayni sey sade bir vatandasin basina gelse, ne guzel yahu, bugun hem daha zenginsin (gelir artmis) ve hem de daha az borcun var denirdi. Tam tersi olsa, mesela, memurun maasi, enflasyon %10 iken, %6 artti, "devlet, memuru enflasyona ezdirdi" olurdu (nitekim oldu. Ek zam istendi.)

Devletin borcu, enflasyon (2001-2006 arasi kumulatif olarak) %130 iken, %123 artmis, borclar cig gibi buyuyor diyoruz.

Bence devlet, kamu borcunun ismini degistirip yerine "Memur Murtaza" desin, belki bakis acimiz degisir.

0 Yorum Var.: