Petrol Fiyatlari

2010 yılında petrol fiyatlari ne olur diye merak ediyorsanız 2007 yılında petrol fiyatlarının $100’ı geçeceğini doğru tahmin eden Jeff Rubin mart ayı sonuna kadar petrol fiyatlarının $90’a, sene sonuna kadar da $100’a ulaşacağı tahmininde bulunmuş. Jeff Rubin Bloomberg’e şu ifadeler de bulunmuş:

It’s safe to say that we’ll see triple-digit oil prices by the fourth quarter of this year. I would expect prices to move pretty close to that level, and be in the $90 range probably by the end of March”

Rubin ayrıca petrol fiyatlarında görülecek artışın temel sebebinin Hindistan ve Çin’de görülecek talep artışı olduğunu, gelişmiş ülkelerde ise böyle bir artış beklemediğini sözlerine eklemiş. Rubin ayrıca 2012 yılına kadar petrol fiyatının $200’a ulaşacağına yönelik tahminlerde de bulunuyor. Petrol fiyatı $200’ı gördükten sonra ise gelişmiş ülkelerdeki petrol talebi çökecek ve akabinde petrol $40’a gerileyecektir diye de kehanetlerine devam etmiş. Yüksek fiyatların dünya ekonomisinin büyümesini de yavaşlatacağını söylemiş.

Yani diyor ki petrol fiyatları bir türlü dengeye oturmayacak, bir balon gibi şişecek, ardından patlayacak, sonra tekrar şişecek. Bana pek mantikli gelmedi bu tahmin. Onun dışında petrole pek bir alternatif olmadığını 2008’de gördük zaten, petrol fiyatları $100’a çıktığında millet gitti tıpış tıpış petrol tüketmeye devam etti, petrol fiyatlari ne zaman $140’ı geçti, ipler o zaman gerildi. Petrol $200’a kolay kolay çıkamaz gibime geliyor. $100 tahminini ise ben 7-8 ay önce kendim yapmıştım zaten.

Bu konuda yazilmis diger yazilar:
Altindaki Yukselis
Neden Hala Petrol Almiyorum?
Petrol Fiyatlari Tahmini
Petrol ve Eşek: temel ve basit gerçekler
Petrol Fiyatlari ve Amerikada Benzin Tuketimi
Petrol Sektoru

2 Yorum Var.:

tekeli71 dedi ki...

Petrol yeniden 100 hatta 150 dolar olur mu? Yeni bir kanal açar mı?
Çok açık söyleyeyim; açar, açmak zorunda...
Daha önce sizlerle defalarca paylaştım! Tezim çok açıktı: Yüksek petrol fiyatı olmadan, piyasalar "en noktalarına" gidemez!
yiğit bulut

Unknown dedi ki...

Bence mantıklı çünkü Çin şarjlı bisiklet üretti.petrol zammından bıkan insanlar bunu kullanmaya yönelecektir.