Icraati Sen Yap, Laf Salatasini Bana Birak

Maliye Bakani Mehmet Simsek Türkiye'de bu gün yaşanan cari açığın sebebini geçmişte popülist politikalarla insanların genç yaşta emekli edilmesine bağlamis. Zaman gazetesinin haberinde ayrica sunlar belirtilmis:
Çok az çalışarak devletten maaş alanlar olduğuna işaret eden Şimşek, "Türkiye'nin en uzun üzere emeklilik maaşı ödeyen ülke." ifadesini kullandı. Şimşek, nüfusu giderek yaşlanan Türkiye'de sosyal güvenlik reformu yapılmaması halinde sosyal güvenlik açığının giderek büyüyeceği uyarısını yaptı.
Ekonomi Türk blogunda biz dort yildir bunlari soyluyoruz zaten. Hatta simdi bir de kitap cikarip Mehmet Simsek'in soylediklerini daha detaylica toparlanmis halini yayinlayacagiz. Bunlar ekonomistlerin ve kose yazarlarinin yapmasi gereken isler. Mehmet Simsek 2007 secimlerinden once bu sozleri soyledigi zaman kendisini alkislamis ve destek de vermistik hatirlarsaniz. Ama aradan 2,5 yil gecti, tespit yapmanin, sorunlara parmak basmanin sirasi degil simdi. ICRAAT yapmanin sirasi simdi. ICRAAT. AKP 2007'den beri oturuyor, ulkenin buyumesini ve gostergelerin duzelmesini saglayacak icraatlari ve reformlari salliyor, ondan sonra da karsimiza laf kalabaligi yaparak cikiyor. Bunun faturasini ulke son 3 yilda toplamda kuculerek verdi. Yanlis duymadiniz. 2006 sonunda simdikine gore daha buyuktuk. Olacak is mi bu yahu? Sen 3 yil otur oturdugun yerde, ondan sonra kalk bize akil vermeye, propaganda yapmaya calis.

Altın Yorumları    UNESCO Nedir    Sosyalizm Nedir  Forex Nedir    Fraktallar  Altın Oran Nedir

Mehmet'in bakanim, soyler misin bana neden 3 yildir hic bir icraat yapmadiginizi, sonrasinda da icraat yapilmasini talep eden IMF icin "umugumuzu siktirmayiz", gumbur gumbur gelen kriz icin "teget gecer" gibi zararli yaklasimlar icerisine girdiginizi? Madem emekliler cok uzun sure para aliyor, neden emeklilik yasini azaltmak isini daha cesurca yapmiyorsunuz*? Neden emeklilere verdiginiz maaslari dondurmak yerine her sene enflasyonun uzerinde zam yapiyorsunuz? Neden uc kurus prim odemis adamlara omur boyu maas bagliyorsunuz? Ekonominin direksiyonunda 7 yildir ben degil, siz varsiniz yahu. 7 yil az zaman mi, cozun su problemi artik. Bu 7 yilda sistem 300 milyar TL acik verdi, bu sizin sorumlulugunuzdur, enkaz devraldik muhabbetini birakin atik. SSK sistemi acik veriyor cunku ulkenin yarisi kayitdisi calisiyor. IMF kayitdisini azaltin diyor, siz "umugumuzu siktirmayiz" diyorsunuz. Ulkenin problemleri cozulmeyecek cinsten degil ki, hepsinin cozumu basit, sadece siyasi irade isteyen konular. Bunun tartisilmasi artik abesle istigal. Laf salatasini birakin ve icraata gecin artik.

*Bana Danistay'i vs. bahane olarak getirmeyin, emekli olmanin cazibesini dusurmenin binlerce yolu var, hakimler her seyi kontrol etmiyor.

14 Yorum Var.:

milleplateaux dedi ki...

Bazen paranoyaya kapiliyorum bu hukumet mikro reform yapacakti, acaba yapiyorlar da reform mikro (kucuk) oldugundan biz mi goremiyoruz diye.

Mehmet Simsek arada cikip laf salatasi yapinca anliyorum daha yapilan birsey yok.

tekeli71 dedi ki...

Çağlayan: Fitch 'teğet'i tasdik etti
Devlet Bakanı Çağlayan, Fitch'in not artırımının küresel krizin Türkiye'yi teğet geçmesini tasdik ettiğini kaydetti.
http://www.ntvmsnbc.com/id/25027998

Cuneyt Kazokoglu dedi ki...

Baba birak bunlari, su an itibariyle Türkiye'de bu haftanin raki haftasi oldugunu ögrendim (simdiye kadar haberimin olmamasi kabahat). Arkadaslar yarin aksam Kumkapi'daymislar. Mikro reform gelse ne yazar bu durumda.

Simdi Istanbul'da olmak vardi anasini satayim...

Hüseyin MEÇO dedi ki...

ülkemizde devlet hep veren olmuş.işçi istemiş,memur istemiş,emekli istemiş,çiftçi istemiş,ihracatçı istemiş,sanayici istemiş,odalar istemiş ler devlet hep vermiş.fakirlik burada.

gelişmiş ülkelerde iş ciddiyeti, icatlarla, sanayileşme ile birlikte iltimassız hukuk içersinde kazançlar belli olmuştur.
gelişmiş ülkelerde devlet hep alan olmuştur.

ülkemizde her yapılanlar insanımızın mutluluğu içindir.ancak uluslararası göstergelerdeki yerimiz kendi insanımızla ortaya koyduklarımızdır.

ciddi ciddi herşeyi paylaşma zamanıdır.
neyse falımız belli olsun halimiz.

neqx dedi ki...

geline oyna demisler yerim dar demis.

çağatay dedi ki...

kayıtdışılığı azaltalım deniyor.Sosyal güvenlik bu derece açık verirken kayıtdışı olanları kayıt altına aldığımızda açık daha fazla büyümez mi? Kayıtdışılık mevcut sosyal güvenlik sisteminde kara deliği frenlemiyor mu?

Kayıtdışılık sağlıklı sosyal güvenlik sisteminiz olduğunda kötüdür.Bizim şu anki pozisyonumuzda yani az prim ödeyip erken emekli durumunda sosyal güvenlik açısından bir sakıncası yok.

Editor dedi ki...

isin asli oyle degil cagatay. yillarca kayitdisi calisip bir kurus vergi odemeyen adam kisa sure kayiticine girerek 30 sene emekli olmaya hak kazaniyor. Ya da uc kurus bagkur primi odeyen adama emekli sandigina yillarca prim odemis adamla es tutuluyor. Kayitdisini azalttiginiz zaman bugun calismaya baslayan adamlar 40 yil sisteme vergi verdikten sonra emekli olacaklar. Kayitdisini bugun azaltmazsa bu adamlar sisteme vergi vermeye 20 yil sonra baslayip sadece 20 yil vergi verdikten sonra emekli olacaklar. Kayitdisi calisan adam sonsuza kadar kayitdisinda kalmiyor maalesef!!

SEİL dedi ki...

Bugün Türkiye piyasalarında yaşanılan hızlı yükselişi piyasadaki hiçbir uzman ve analist tahmin edemedi. Bunun nedeni ne biliyormusunuz.

Sevgili Ekonomix bile son 2 ay içindeki Türkiye Piyasalarının Dünya piyasalarından ayrışmasının nedeni Türkiye'deki iktadardaki partinin ülkeyi iyi yönetemediğini ve bu yüzden piyasaların ayrıştığını söyledi. Benim yorumum ise buna ne zaman iyi yönetildi ve ne zaman bu iyi yönetilme kötüye yöneldi olarak cevaplandı.

Piyasalar Evrendeki yıldızlar kümesinin ahenki gibi beraber hareket ederler. Diger piyasalar yükselirken Türkiye'nin hızla düşmesinin mantıksal izahı olamazdı.

Herkesde bu izahın ne olduğunu hep beraber gördü.

Psikolog olarak yatırımcı analizlerine baktığımda Ben dow endeksinin 11100 puana ulaşacak kapasitede olduğunu düşünüyorum. İmkb ocak 15 kadar 54000 seviyelere yükseleceğini tahmin ediyorum .

Şubat ve Mart aylarında borsada olmayacağım Mart 20 gibi borsaya tekrar sıcak bakabilirim. 2010 Haziranına kadar borsada yüksek bir getiri bekliyorum.

Önceki yorumlarda belirttiğim Aksigorta hissesinde son 2 gündür yaşanılanları yakın takibe aldım. Hissede pozsiyon acanlar çok ilginc hareketler yapmaktalar.

4,84 seviyesinin aşılması ve arkasından 4,94 seviyesinin üstünde bu hissede sert ve agresif bir yükseliş bekliyorum.

SEİL dedi ki...

Sevgili Ekonomix

Aksigorta hisse senetlerinde son zamanlarda ilginc hareketlenmeler oluyor. Bu şirketi yakın incelemeye aldığımda Yurt dışında cok örneklerini gördüğümüz Spin/off Kısmi bölünme Kararı aldığını görmekteyip.

Şimdi iki yatırım kuruluşu bu kısmi bölünmeyi hesaplarken iki farklı sonuclar bulmuşlar. Linkleri aşağıya veriyorum.

http://www.isyatirim.com.tr/WebMailer/files_att/2_20091027135400212_1.pdf

http://www.tekstilmenkul.com.tr/tekstilpanel/Analiz/AKGRT.pdf

İş yatırım bu bölünmede Aksigorta hisselerine yatırım yapanların zarar edeceğini

Tekstil menkul araştırma bölümüde Aksigorta hisse senedine yatırım yapanlarıon %86 kazanc elde edeceğini söylüyor.

Aksigorta spin/off konu olan

Akbanktakı pay %6,07
Avivasadaki payı%49,83

Exsa Akbanktaki payı ise %2,5

Şimdi Hacı Ömer Sabancı Holding(Sahol) Akbankta hakim ortak olacak bir hisse devri olduğu için BDDK izin almış İzin alımına ilişkin kap bildirisi

Akbank T.A.Ş. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun 19.11.2009 tarih ve 3432 sayılı Kararı ile, Aksigorta A.Ş. ve Exsa Export Sanayi Mamülleri Satış ve Araştırma A.Ş.’nin Akbank T.A.Ş.’deki (Banka) mevcut ortaklık paylarının, ilgili diğer kurumlardan gerekli izinlerin alınması kaydıyla, kısmi bölünme yapılarak, ayni sermaye konulmak suretiyle Hacı Ömer Sabancı Holding’e devredilmesi ve bu devrin gerçekleşmesinin ardından Hacı Ömer Sabancı Holding’in Banka sermayesindeki doğrudan payının %32,28’den %40,75’e artırılmasına 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 18 inci maddesi uyarınca izin verilmesine karar verilmiştir.”

SEİL dedi ki...

Şimdi anladığım kadarıyla İş yatırım ve Tekstil menkul hesaplamasında temel noktada ayrıştıkları nokta Aksigorta azınlık hissederı % 38

İş yatırım bence burada şu hatayı yapıyor. Azınlıklara düşen Akbank hisse payı %2,30 Digeri Azınlık dışı ortak % 3,77

Fakat Aksigorta Sadece azınlıkların elinde bulunan Pay kadar Akbank'ı Sabancı holdinge devir etmiyorki zaten BDDK Başvururken Aksigorta hissedarların elindeki tüm Akbank hisselerini satın almak için başvuruyor.

Tekstil menkul raporunda belirttiği fiyat ortalamları dikkate alındıgında

Akbank 3 milyar ytl hisse senedi olduğuna göre %6,07 182,100 milyon hisse Aksigorta tüm ortakların payı

7,49 ortalamasını aldığımızda 1,363,929,000 fiyat elde edilir.

1363,929,000/%38=518,293.000 YTL azınlıkların şu anda Sahip olduğu Akbank hisse senetleri

Şimdi burdaki esas sorun İş yatırım Cin mi yoksa Cin olup adam mı çarpacak :):): )

Saf köylü kendince basit bir hesap yapsa

Aksigorta sermayesi 306 milyon piyasa degeri cuma kapanışı 4,74 1 milyar 450 milyon piyasa degeri var %38 azınlık hissedarına ait piyasa degeri 551 milyon iken nasıl % 6 Akbank sahip bir ortaklık yapısında Akbank elden cıkarırken zarar edeceğini rapor olarak sunmak kör cehalet örnegi olduğunu anlamalı

SEİL dedi ki...

Türkiyede yapılan ilk kısmi bölünme bayagı bir tartışma ortamı getirecek

Sabancı Holding bu kısmi bölünmede kendisini kazanclı noktaya getirecek düşüncesi şu şekilde şirket olarak NAD degerinin şu anda % 43 altında işlem görmesi birleşme noktasında

Akbank hisse senedlerini piyasa degerinden alacak burada küçük yatırımcı hakkını gasp etmiyor . Fakat gasp ettiği nokta Sabancı holdinge göre şu anda piyasa benim gerçek degerimin altında bir degerde beni işlem gördürüyor . Aslında benim gerçek değerim % 43 yukarda olmalı ben borsanın şu anda beni fiyatladığı seviyeden değil benim gerçek degerimden swap değişimi yapacağım diyor.

Daha önce bir kısmi bölünme gerçekleşti bunlar halka açık olmayan şirketlerde oldu. Sabancı zaten bu bölünmenin içeriğine güvenerak bu iddiasını yapıyor.

Sevgili Ekonomix bu noktada siz devreye girip bizlere yol gösterirmisiniz. Yurt dışında bu işlemler nasıl yapılıyor.

Böyle bir işlem gerçekleştiğinde Aksigorta hisse senetleri olan yatırımcılar hakkını arayabilirmi.

SEİL dedi ki...

Sevgili Ekonomix

Böyle bir ülkede yaşıyorsanız hukukun net olmadığı parazitlerle dolu dün dün bugün bugün mantelite anlayışı olursa benim gibi küçük yatırımcılarda böyle durumlara düşer.

Aksigorta hisse senedinden 4,42 seviyesinden 1000 lot aldım.

Aksigorta 2009/3 bilancosunda satılmaya hazır varlıklarda 1.721.323.952 2009/3 konsolidesi daha aksigorta sitesinde olmadığından 2009/2 konsolideye baktığımda Akbank için Maliyet bedeli 402.792.696 ytl Borsa Rayici olarak 1.256.144.561 ytl gözüküyor 470 milyon Yünsa Şirketine ait buraya kadar herşey normal

Birde kısmi bölünme yoluyla biz Sabancı holdinge dahil edileceğiz.

Ben şimdi kabaca Aksigorta hissesi sahibi olarak 1 milyar 300 milyon rayic degeri olan bir iştiraki sattığımda 306 milyon paylı bir şirkette hisse başına 4,24 ytl para kazanırım.

Sabancı holding özsermayesi 2009/3 bilancosuna göre 19.900.679.000 cuma günkü kapanış itibariyle Sabancının piyasada işlem gören tüm hisseleri 10.640.000.000 ytl işlem görüyor.

Şimdi bunlar kalkıpta bizim defter degerimiz hisse başına 10.47 borsadaki degerimiz 5,60 olabilir.

Birleşmeyi benim defter degerimden yapacağız dediklerinde

Ben kalkıpta yahu kardeşim senin defter degerin bu olabilir. Ama senin gerçek pazar dediğimiz borsada sana biçilen deger 5,60 hisse başına bende Aksigorta hissedarı olarak zaten Aktiflerimde görülen Aksigorta hissesinin degeri bu diyebilme sansım varmı

Rakamların hiç önemi yok sonucta benim degerim borsada belirlenmiş şimdi kalkıpta Sabancı holdingin degerinin borsada belirlendiği degerden ayni bölünme işlemi yapılırsa ben Aksigorta hissedarı olarak kazanclı çıkıyorum. Sabancı defter degerinden bölünme iznini alırsa o kazanclı çıkacak

Sonucta ben Aksigorta hisselerini borsada aldım . Borsa yatırımcısı olarak borsa fiyatı benim için önemli sivri akıllılar çıkarsa kardeşim sen bunu borsada aldın ama borsa pazarı gerçek fiyatlama mekanizmasını içermiyor sen bu adamın defter degerinden bölüneceksin dediklerinde ben bu ülkede bu birleşmeyi o şekilde yapanlara küfür etme hakkım dogarmı.

Sabancı kızlarından Emine Kamışlı geçenlerde 3 milyon lotunu borsada 6,20 ytl fiyatla sattı. Demekki sabancının fiyatı bu

Blog Sahibi dedi ki...

Birlesmeyi yapanlara kufur etme hakki diye birsey yok Sayin SEIL, hakaret kapsamina girer, ustune bir de ceza odersiniz.

Icinizden kufur edecekseniz gideceginiz adres Sabanci degil, Sabancilarin veya herhangi baska bir sirketin bu tur numaralar cevirmesine izin veren kanunlari yapan meclis ve uygulayan hukumet ve SPK'dir. Biz bosuna adaletin olmadigi yerde ekonomik kalkinma da zor olur demiyoruz.

cesetizleri dedi ki...

Yazılarınızdan bazıları orhancelik.net'e düşürülüyor bilginize..
misal:
http://www.orhancelik.net/yazar-duzenlemesi/