Twitter Nasıl Para Kazanıyor?

Twitter, tüm dünya’da ve özellikle 2010 yılında Türkiye’de de popüler olmuş bir internet servisi. Daha önce Abdullah Gül’ün Twitter hesabı açtığından bahsetmiştik. Twitter’ın şu an itibariyle 100 milyona yakın kullanıcısı var ve her gün yaklaşık olarak 300.000 yeni kullanıcı kazanıyor. Yatırımcılar şu ana kadar Twitter’a toplam 160 milyon dolar değerinde yatırım yapmış durumda. Bu yazıda kısa sürede çok hızlı gelişim gösteren Twitter’in nasıl para kazanmayı planladığından ve İnternet’in gelişimini nasıl etkilediğinden biraz bahsedeceğim.


Öncellikle bilmeyenler için Twitter’in ne olduğunu kısaca açıklayalım. Twitter, kullanıcıların 140 karakterlik mesajlar yazdığı ve bu mesajların takipçiler tarafından okunduğu bir iletişim platformu. Bu hizmete micro-blogging de deniyor. Zaten Twitter’ın kurucularından olan Evan Williams, aynı zamanda Ekonomi Turk’ün de kullandığı Blogger’ın kurucusu.


Nükleer Nedir Yatırım Fonları Taksi Şöförü Borsa Tüyoları Borsa Nedir Zaman Nedir Pi Sayısı Nedir Enflasyon Nedir


Twitter’i sanatçılar, medya organları ve politikacılar kamuoyuna ulaşmak için kullanıyorlar. Twitter’i gerçekten özel yapan ise gelişmelerin değişik kaynaklardan gerçek zamanlı olarak takip edilebilmesine imkan vermesi ve herkesin interaktif olarak bilgi akışına katkı sağlayabilmesi. Bu bakımdan gündemin sadece konuşulduğu veya takip edildiği değil, aynı zamanda yaratılabilidiği bir ortam. Örneğin, dün gece yayınlanan Aşk- Memnu’nun son bölümü Twitter’da geçici olarak tüm dünyadaki en popüler konulardan birisi olmuş.


Twitter’in sağladığı servisler aracılığıyla değişen gündemi başka uygulamar da takip edebiliyor ve yeni uygulamalar geliştirebiliyorlar. Bu uygulamalar arasında en ilginç olanlardan biri de hisse senetleri ile ilgili gelişmeleri takip etmeye yarayan Stocktwits. HP’den iki araştırmacı ise Twitter’i filmlerin gişe performansını tahmin etmek için kullanmış ve %97.3 oranında başarılı olmuş.


Manipülasyon Nedir Küresel ısınma Karikatürleri Türk Bilim Adamı Liderlik Nedir? Türkiyede Ödenen Vergiler, Vergi Türleri Enformasyon Nedir Slogan Nedir Nükleer Santraller Devlet Nedir


Twitter’in ve benzer servislerin gerçek zamanlı olarak değişen gündemi, enformasyona erişimde yeni bir boyut sağlamış durumda. MIT’in yayınladığı Technology Review dergisine göre 2010 yılının gelişen en önemli 10 teknolojisinden biri olan gerçek zamanlı arama, aradığımız kelimelerle ilgili anlık gündeme ulaşmamızı sağlayan bir teknoloji. Bu teknolojiyi kullanarak bir yer ismi aradığımızda o yere dair anlık gelişmelerle ilgili enformasyona ulaşma imkanımız olacak.


Bir hacker tarafından ulaşılan ve internete dağıtılan projeksiyonlarına göre ise Twitter yönetimi 2013 yılında 1 milyar kullanıcıya ve yıllık 1.5 milyar dolar gelir elde etmeyi hedefliyormuş. Amacı da “gezegenin nabzı” olmakmış. Büyüme hızı ve kullanım alanları bakımdan bu ölçeğe ulaşma ihtimali bulunmasına karşın Twitter’in kullanıcı potansiyelini nasıl paraya dönüştüreceği henüz çözülmüş bir problem değil.


Şu an itibariyle Twitter’in sadece iki temel gelir kaynağı var. İlki, Microsoft ve Google’ın gerçek zamanlı arama yababilmek için Twitter'dan satın aldığı enformasyona karşılık yaptığı ödemeler. İkincisi ise Twitter'in kendi arama motoruna entegre etmiş olduğu reklamlar. Bu gelir kaynakları Twitter’in hedefleri göz önüne alındığında şimdilik çok mütevazi kalıyor.


Komünizm nedir Eğitim Nedir Dejavu Nedir Bilgi Nedir Wifi Nedir Inovasyon örnekleri Olasılık nedir


Bu nedenle Twitter yakın gelecekte kullanıcılarının profillerini inceleyerek onlara özel reklamlar göstermeye başlayacak. Gelir sağlamayı planladığı başka bir alan ise kullanıcılar ile ilgili verileri pazarlama araştırmaları yapan firmalara satmak.


Twitter’in şu an içinde bulunduğu durum, bedava web hizmetlerini karlı hale getirmenin ne kadar popüler olurlarsa olsun pek kolay olmadığını gösteriyor. Youtube da benzer şekilde çok popüler olmasına rağmen uzun süredir zarar ediyor. Google, bu sene Youtube’un ilk kez kar etmesini beklediğine dair açıklama yapmıştı. Kullanıcıların video yüklemediği, profesyönel yapımların reklamlarla beraber yayınlandığı bir video sitesi olan Hulu ise şimdiden karlı bir girişime dönüşmüş durumda.


İçeriği kullanıcıların ürettiği ve kullanıcıların para ödemeden kullandığı internet hizmetlerin nasıl karlı hale getirilebiliceği henüz çok açık değil. Bu tip hizmetler klasik medya'yı zarara sokmalarına ve onları tehdit etmelerine rağmen kendileri de çok karlı hale geçebilmiş değiller. Fakat bu problemlerini çözmeleri durumunda bu tip siteler kısa sürede dev şirketlere dönüşebilirler. Google’ın başarısının sırrı da arama teknolojisi geliştirmekten çok, dijital reklam satışlarında yaptığı inovasyonlar ve arama motoru geliştirmeyi çok karlı bir hizmete dönüştürmeyi başarmaktı.


Ekonom Türk'ü Twitter'da şu hesaptan takip edebilirsiniz: http://twitter.com/ekonomiturk


REKLAM:Ekonomi Turk 2 bloguna üye olun.

4 Yorum Var.:

hostrans dedi ki...

Yine de bana basit bir mail hesabından daha fazla ne verebileceğini hala anlamış değilim.Yoksa bu da "herkes orda,öyleyse biz de olmalıyız.." türünden bir şey mi?

PromosyonTakip dedi ki...

bende bu akima uyup bir twitter hesabi almistim ancak hic kullanmiyorum.Herkes orada bende olmaliyim turunden bir site oldugunu dusunuyorum.

Emin Tolga Akgoz dedi ki...

Twitter'i basit bir email hesabına benzetmek kötü bir benzetme değil. Daha önce Google'ın CEO'su da Twitter için geçen sene böyle bir benzetme yapmıştı.

Fakat daha sonra Google, Gmail'in icinde Buzz isminde Twitter'a benzeyen bir eklenti gelistirdi ve pek basarili olamadi. Twitter'in email'den ne farki var denilince ise benim aklima sunlar geliyor:

1 - Email'de sectigimiz insanlara belli bir mesaj gonderirken, Twitter'da mesajlarimizi bizi takip etmek isteyen insanlar okuyor.

2 - Twitter'da tanimadigimiz insanlarla iletisime gecebiliyoruz.

3 - Email diyalog icin ideal iletisim araciyken, Twitter bir duyuru yapmak veya insanlari haberdar etmek icin daha uygun bir arac.

4 - Emaillerimizi ucuncu sahislar ve uygulamalar takip edemiyor. Fakat Twitter'da bu mumkun.

Ek olarak, bu tip iletisim platformlarinin degeri her zaman baskalari kullandikca artar.(bkz: Network Effect) Dolayisiyla su siralarda Twitter'in kesinlikle "herkes orda, oyleyse biz de olmaliyiz" turunden bir popularitesi var.

Faydali olup olmadigi ise kisinin nasil kullandigi ile ilgili birsey olsa gerek. Insan geyik yapmak icin de kullanabilir, kendi meslegindeki onemli profesyonelleri takip etmek ve onlarla iletisim kurmak icin de...

Twitter'in amaci gundemin takip edildigi bir numarali platform olmak, amacini gerceklestirebilirse onemli bir yenilik olur.

Yavuz Karaburun dedi ki...

Twitter'ı anlamamak veya yanlış anlamak 2010'lu yılların bağnazlığı sayılır bence.

Kendi pizzanzı kendiniz yapıyorsunuz twitter'da. Yani twitter'ı sizin takip ettiğiniz insanlar oluşturuyor.

Bu bağlamda demek istediğim twitter hakkında belli başlı bir yoruma ulaşmaya çalışmak gereksiz ve yanlış bir tutum. Tam da işinize yarayacak bir şekilde kullanma ihtimali yüksekken bunu rastgele 3-5 kişinin twitini okuyup siteden soğuyarak ıskalıyorsunuz. Üstüne bir de beylik yorum yapmanız maalesef olayı daha da trajikleştiriyor. Sevgili @twittersevmezler'e diyorum...

Ha ben de twitter fan-boi'luğu yapmak istemem aslında (öyleymiş gibi hissettim birden kendimi, değilim.) öyle içli dışlı yaşadığım bir site değil ama işe yararlığını harcayanlara bir çift laf etmek geliyor hep içimden.