Tasarruf Yöntemleri ve Bireysel Tasarruf Orani

Gecenlerde T'Pol'un Portföyü Gözden Geçirme ve Yeni Yıl Bütçesi Zamanı baslikli yazisini okuyorum, Singapur'lu elemanlardan biri omuzumun ustunden bakip ne okudugumu sordu. Ben de kisaca anlattim, "24 yasinda biri gelirinin 50-100 lirasini tasarrufa yonlendirebilir" yazdigindan falan bahsettim. Bunu duyunca arkadasin ilk sozu su oldu: "Sadece o kadar mi, yetmez yahu?" Gercekten de ben bu yaziyi ingilizceye cevirip de Singapur'da kime gostersem, ya Turkiye'yi Banglades gibi bir ulke sanir ya da T'Pol'un gencleri har vurup harman savurmaya tesvik ettigini dusunur :) (Not: Bu yaziyi begenerek takip ettigim T'Pol'u elestirmek icin degil, Turkiye'deki tasarruf yöntemleri ve bireysel tasarruf oranlarinin zavalligini elestirmek icin yazdim.)

Komünizm nedir    iktisat Nedir  Devlet Üniversiteleri  Eğitim Nedir  Dejavu Nedir  Bilgi Nedir  Wifi Nedir    Teknoloji Nedir

Turkiye'de insanlarin tasarrufsuzlugu bu blog'da defalarca islendi, surada birkac ornek mevcut [tasarruf orani],[tutumluluk]. Turkiye'de iken bu durum gozume batmiyordu, ama vergi disi gelirlerinin %40-%50'sini biriktiren Cinlilerle uzun sure yasadiktan sonra Turkiye'deki tasarrufsuzluk karsisinda dehsete dusmeye basladim. Bana "sadece o kadar mi?" diyen arkadas muhtemelen ayda 2,000 - 3,000 dolar maas aliyordur ve bunun en az 750 lirasini biriktirmiyorsa ben Singapur'u tanimamisim demektir. Ama Turkiye'de kiminle bu konuyu konussam "hocam adamlar zengin, bizde para mi var biriktirelim" bahanesi ile karsilasiyorum. Simdi bir kere bu konuda tavuk da yumurta da, hangisinin hangisinden ciktigi da belli. Singapurlular zengin olduklari icin tasarruf ediyor degiller, tasarruf ettikleri icin zenginler. Ayrica Cinliler (sadece Singapur'da degil her yerde) zenginlestikce daha cok biriktiriyorlar. 15,000 - 20,000 dolar geliri olan adamlarin ayda 10,000 - 15,000 tasarruf yaptiklarini biliyorum! Zengin Cinlilerin tasarruf oranlari, ulke ortalamasi olan %40 civarinda degildir, bu oran %70-80 civarina cikar. Ikincisi, Cin'de insanlarin cebine giren para da, hayat standartlari da Turkiye'den iyi degil. O nedenle ben, istisnalar haric, "para mi var tasarruf yapalim?" bahanesini kabul etmiyorum. Kaldi ki ben bu muhabbeti gecekondu mahallesinde yapmiyorum, gelirleri Turkiye ortalamasinin ustunde olan kisilerle yapiyorum.

Tasarruf bir yasam bicimi, ona bakis acisi da bir kultur meselesi. Singapur'da ayda 50-100 lirayi kenara ortaokul bebeleri koyar, bir de kocasinin kumar borcunu odemek icin ayda 500 dolara Mc Donald'sta calisan teyzeler koyar. Ben artik insafsiz davraniyorum (ben de genclere 50-100 lira kenara atin derdim surekli): Eger aylik vergi disi gelirinizin %15'ini kenara koymuyorsaniz, yeterince tasarruf yapmiyorsunuzdur. Ve aylik gelirinizin sadece %15'ini kenara koyarak yaptiginiz tasarruf, sizi zengin bir emeklilige goturebilir ama 40'li yaslarda finansal bagimsizliga goturmez. Hedeflerinizi daha yuksek tutmaniz lazim.

Genclere tavsiyem, mutlak miktarlar yerine, aylik oranlarda tasarrufu hedefleyip buna gore birikim yapmalari. Boylece, "tasarrufa param yok" bahanesinden kurtulursunuz. Ornegin ayda 200 lira biriktirmek yerine, aylik maasinizin / harcliginizin (evet liseliler, universiteliler sozum size) %20'sini biriktirmeyi hedefleyin. Ayda 500 lira kazaniyorsaniz, 100 lira biriktirin, 1,000 lira kazaniyorsaniz 200 lira. Zenginlestikce ve yaslandikca, bu orani arttirin.

Cinlilerin bu konuda stratejilerinin ne olduguna dair bir tuyo vereyim: Singapur'da bireysel finans ve finansal bagimsizlik hic eskimeyen bir konudur. Gazetelerin pazar ekleri hep bu konuyu isler. Oralarda okudugum genel strateji ve tasarruf yöntemleri sunlardir:

- Once isimi kaybetsem ayda ne kadara ihtiyacim olur onu hesaplayin. Diyelim 1,000 lira.

- Sonra bu rakami isinizin risk durumuna ve ortalama is arama suresine gore 6 ya da 12 ile carpin. Diyelim size 6 ay yeter, 6,000 lira.

- Sonra kisa vadeli borclarinizi hesaplayin. Diyelim 2000 lira.

- 2,000 lira borcu kapatip, 6000 lira rakamina ulasana kadar aylik gelirinizin %40-%50'sini, agresif bir sekilde biriktirin. Burada tavsiye edilen, gerekirse kendine eziyet etmektir, yasamdan zevk almamaktir. Yapilmaz demeyin, issiz kalan her Turk genci harcamalarini bu orani saglayacak miktara kisar, isin puf noktasi is varken issizmis gibi davranmaktir.

- 6,000 liraya (ya da sizin hedef miktariniza) ulastiktan sonra bu parayi likit bir yatirima koyun. Hayal kirikligi yaratacagim ama daha tasarrufa baslamadiniz, acil durum fonu biriktirdiniz.

- Sonra yasiniza gore aylik gelirinizin %20-%50'sini tasarruf edin.

- Kira dahil aylik sabit giderleri gelirinizin %35'inin altinda tutun.

- Para biriktirmekle kalmayin, yatirim yapin. Bilesik faizden yararlanarak tasarrufunuza tasarruf katmaya da bakin.

Gecenlerde, Singapur'da para ve maas ile ilgili bir blogda bir anket yapildi. Oradaki elemanlar gelirlerinin ortalama %33'unu biriktiriyorlarmis (Singapur ortalamasinin altinda). Ben %35 ile o blogdaki ortalamanin ustunde kaldim, Turkiye'yi merak ediyorum. Patron suraya bir anket koyalim da Ekonomi Turk okuyucularinin ne kadar tasarruf yaptigina bakalim mi?


Bu yazi Ekonomi Turk sitesinde Tasarruf Yöntemleri konu basliginda yayinlanmistir.

4 Yorum Var.:

Hüseyin MEÇO dedi ki...

güzel bir yazı olmuş.şu sözü yıllardır duyarım.kefenin cebi yok.şimdi 48 yaşındayım.kefenin cebi yok diyenlerle ekonomik olarak aramızda dağlar ve uçurumlar var.beni yakalamaları için milli piyango ya ihtiyaçları var.

bir başka konu.

euro dolar karşısında 2.5 ayın en düşük seviyesinde imiş.
peki euro - yen paritesi ile yen - dolar paritesi hemen hemen aynı.bir yerlerde yanlışlık var mı.
tasarruflarımız ekonomik tuzaklarlarla eriyor.

merlin dedi ki...

bence gayet anlamsiz bir yazi olmus. ben su anda maasimin yuzde doksanini biriktiriyorum ama bu sadece aldigin miktara dayali bir seydir. bir insanin insanca yasamasi icin turkiye de yeterli maas verilmemektedir. cok basit esapla ayda 2500 net maas alan bir insanin istanbul da en kotu yerde ev tutup, elektrik dogal gaz, su, telefon ve yemek gibi zaruri ihtiyaclari, ev acmak icin harcadigi para, taksitleri ve giyim masraflarini dusunursen sadece nasil yetmeyecegini anlayabilirsin. bunun ustune sen bir de bu kisinin kjendine yatirim yapmasini kurslara gitmesini ogutlersin. akademik kaynaklari takip etmesini, yeni gelismelerden haberdar olmasini. sosyal olmasini insanlarla tanismasini, hatta ruh sagliginin ve bedensel sagliginin yerinde olmasi icin bir hobisinin olmasini sart kosarsin.

bundan dolayi o zengin dedigin cinliler de bu kadar kendilerini kastiklari icin dunyanin her yerindeki kumarhanelerde illa ki cinlileri gorursun.

ayda 10 bin lira alan bir insan ayda 2 bin lira alan bir insandan tabiki daha cok birikim yapar.

milleplateaux dedi ki...

Turkiye'de maaslar genel olarak yeterli. Istanbul'daki bir insanin para biriktiremiyorsa neden istanbul'da yasadigini sorgulamasi gereklidir.

Turkiye'de buyuk cogunluk para biriktirebilecek iken gereksiz harcama yapmaktadir. Sadece elektronik, vs... lukslerden bahsetmiyorum. Fazla cocuk yapmak, illa Istanbul'da yasamak gibi lukslerden bahsediyorum.

Kisnin maasin eger yetmiyorsa tabii ki para biriktirmek icin gidip Istanbul'un gorece kotu yerlerinde yasayacak. Yoksa ne olacakti, devlet baba vergilerden apartip milleti bir de iyi muhitlerde mi yasatacakti.

syzer dedi ki...

tasarruf için yabancı site tavsiye edebilir misiniz?