Baybars Bey Turkiye'de dogmamis, buralara yeni geliyor, o yuzden de turkcesi biraz zayif. Gazino degil, casino yani kumarhane demek istiyor. Boyle demesinin sebebini ise su yazidan ogreniyoruz. Bir hurafeye gore Amerika'da "gizli" bir orgut borsalarin ve piyasalarin dusmemesini amaclayarak mudahale ediyor, manipulasyon yapiyormus. Baybars Sezen de bu hurafeye abone olmus.
Ben bu tur gizli guclere ve onlarin piyasalari ve devletleri kontrol ettigi tezlerine inanmiyor, hatta guluyorum. Dogrudur, her ulkenin istihbarat teskilatlari bu tur emeller tasiyor ama Amerika'nin Irak'ta ve Afganistan'da maskaraya donmesinden sonra bunlarin cogunlugunun bir balondan ibaret oldugu da ortaya cikti. Ben size sorayim. Madem Amerikan piyasalarinin dusmesini onleyen boyle bir orgut var, ulan gecen sene borsa 1570 zirvesinden 666 cukuruna duserken neredeydi bu orgut?
Reeskont Nedir Bütçe Nedir Aritmetik Ortalama Nedir Hisse Senedi Nedir Bilanço Nedir Akreditif Nedir Tahvil Nedir Broker Nedir Portföy Nedir Tutumluluk Nedir Varlık Barışı Nedir Evrim Teorisi Nedir Reyting Nedir
Guldurmeyin adami. Baybars ayni yazida Amerikan borsasinin Mayis ayinda dusmeye baslayacagini ve ilk etapta 7400'e sonra da 6800'e dusecegini belirtiyor. Baybars bu yorumu yaptigi zamanlar ben de Amerikan borsasinda cekingenligimi atip bir miktar alim yapmaya baslamistim. Aradan gecen bir ayda borsa %5 daha yukseldi ve Baybars'in yuzunu kara cikardi. Bundan sonra belki 7400'e dusebiliriz, 6800'e de belki gelebiliriz ama bunlarin nedeni Baybars'in dedigi gibi borsalarin her sene Mayis ayinda dusmesi olmaz, olmadi da. Oyle bir sey olsaydi gecen sene borsanin yukseldigi zamanlardan once alim yapar, borsanin dustugu zamanlardan hemen once satim yaparak koseyi donerdik degil mi?
Bu konu ile diger alakali bir yazi ise Borsa Nasıl Oynanır? En Sağlam Tüyolar baslikli yazimizdir.
6 Yorum Var.:
ABD'deki tüketiciler, firmalar bu borç yükünü nasıl ödeyecek çok merak ediyorum.Tüketici borçları, firma borçları hangi oranla bakarsanız bakın "yatırım yapılmaz" seviyesinde. Çok borcu olan bir adam,firma düşünün, geliri artmıyor, satışı düşüyor, kredi kaynakları aşırı borçlanma nedeniyle kısıtlı, bankalar borç vermiyor çünkü adamın, firmaların kredibilitesi düşük, kim borç verir böylesi kişilere?
El cevap; Tefeciler ya da kumarhaneler.
Tunc K.
Boyle kisilere Amerikan merkez bankasi da borc verir. Hem de oyle boyle degil, trilyonlarca dolar.
Diger atladiginizbir nokta ise borclu olanlari ayni zamanda alacakli da olmalari. Sadece borca bakarsaniz yanilirsiniz. Onemli olan net borctur.
Bu arada cinliler hala amerika'ya gelip borc veriyorlar. Salaklar mi?
Çinlilerin salak olmadıkları belli ama ABD'lilerin salak olduğu tescillendi,
Tunc K.
Cinliler salak olmadigina gore Amerika'ya neden hala borc veriyorlar?
Amerika'da enflasyonun ve faizlerin yukselmeyecegini mi dusunuyorlar?
Anladigim kadariyla siz Amerika'nin borc verilemez bir ulke oldugunu dusunuyorsunuz. Siz mi haklisiniz yoksa Cinliler mi?
ABD ne kadar uğraşırsa uğraşşın borçlarını azaltacak, azaltamazsa para basarak devam edecem derse sonunda elinde patlar, no free lunch!Biz bu numaralara Türkiyede alışkınız, enflasyonun nasıl geldiği hakkında sayısız kazıklar... pardon tecrübelerimiz olduğu için tasarrufların nasıl zorla arttırıldığını biliriz.ABD'nin bu durumdan uslu uslu borçlarını ödemeden kurtulacağını hiç sanmıyorum.FED'in oyunlarından ABD'liler bile bıktı, siz de bu vizyon varken CA' ye gidip Arno'ya danışman olun, adamın neden gidip Çinlilerden para istemediğini anlamıyorum zaten!
Amerika durduk yere harcamalarini kismaz. Hele hele demokratik bir baskan ve demokratik bir senato/kongre varken bu hic olmaz.
Ben size ne olacagini soyleyeyim. Amerika uzun vadeli harcamalarini arttiracak hamlelere girisecek (Amerika'yi Avrupaya cevirecek adimlardan bahsediyorum) ve devlet bayagi bir buyuyecek. Ama baslangicta bunu vergileri arttirarak degil, butce aciklari yaratarak gerceklestirecekler.
Neticede elinde Amerikan dolari tutan Cinliler ben diyeyim 200 siz deyin 500 milyar dolarlik bir fatura odeyecek. Enflasyon yukseldikten sonra Amerika bu sefer mecburen harcamalari kisip faizleri arttirma (istemeseler de faizler artacak) yoluna gidecek.
Enflasyon gayrimenkul piyasalarindaki gerilemeyi de durduracak ve fiyatlar dengelenecektir. Cin de bunlarin farkinda. Bir yandan IMF'ye "su altinlarini bir satsan cok super olacak" derken diger taraftan petrol ve hammadde depolamaya calisiyor. Ama nafile. Paralarini degersiz tutmaya o kadar bagimli olmuslar ki bir care bulamiyorlar.
Bu arada krizden en fazla etkilenen sizin sandiginiz gibi Amerika degil, Avrupa ve cevresindeki Turkiye gibi ulkeler oldu. Bu da yaman bir celiski degil mi?
Yorum Gönder