Portföy Gözden Geçirme ve Yeni Yıl Bütçesi Zamanı

Zamanında şu yazıyı yazmıştım. Bir de Ekonomi Türk'te Bireysel Finans 101 serisi yazmıştım. O yazılarda bahsettiğim şeylerden biri de portföyünüzü 6 ayda bir gözden geçirip dengelemenizdi. Yılın son ayı bunu yapmak ve önümüzdeki yıl bütçenizi oluşturmaya başlamak için ideal bir zamandır.

Eğer emekliliğiniz için para biriktiriyorsanız yani uzun vadeyi hedefliyorsanız, portföyünüzde kendi risk algılamanızla örtüşen oranlarda BES, Borsa, HB/DT, mevduat, altın ve döviz bulundurmalısınız. Altın ve döviz bende eser miktardadır.

Kapitalizm Kapitalist nedir  Faşizm nedir?  Fraktal Nedir  Kırmızı Başlıklı Kızın Hikayesi  Çernobil Faciası

Yaşınız gençse, geliriniz az bile olsa mutlaka ufak birikimler yapmalısınız. 24 yaşında birisi gelirinden ayda 50-100 TL arası bir parayı tasarrufa yönlendirebilir. Bu paralar 35-40 sene sonra çok işe yarayacaktır, bana güvenin.



3 Yorum Var.:

SEİL dedi ki...

Sevgili T'POL

Ekonomist değilim ama ben Psikolog olarak İnsanların yönelimlerine göre portföylerimi zaman içersinde değiştiriyorum.

Portföyleri her yıl yada 6 aylık zaman dilimlerinde gözden geçirmek yerine Trendleri gözden geçirmek gerekir. Siz bayanlar ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

Bugün için dünyadaki sorun Varlıkların erimesiyle insanların zenginlikten fakirliğe dogru dikey bir iniş yaptılar. Bugün İster çok zengin ister düşük gelirli her birey varlık erime erezyonuna ugradı.

Dünyada kötümser ekonomistler çift durgunluktan bahsediyorlar. Varlık degerlerinin kriz öncesine göre göreceli olarak fazla yükselmesede bugünkü ortamda balon görüntüsü oluşturduğunu ve bunun yeni bir resesyona ekonomileri sokacağını söylüyorlar.

Bende tam tersi varlık degerlerindeki artışlar ekonomileri ne resesyona ne enflasyon baskısına sokar.

Dünyada şu anda trend düşük faiz bu trend global piyasalarda merkez bankalarının bu politkayı terketmesine kadar faiz artışlarının oluşma sinyaline kadar emtia ve borsaların yükselişine devam edeceğini düşünüyorum.

56700 ortalama fiyatlardan Açtığım long Vob kontratlarımı ilk psikolojik hedef fiyatım olan 62500 seviyesinin aşılması noktasında 63000 seviyelerinde kısayla kapatıp tekrar long pozisyonu actım aynı seviyeden ve açarken şartlı emir sistemini kullanarak 61500 seviyesinin altına düştüğünde otomatikman vob kontratlarım 61500 seviyesinden kapatılıp kardan zarar ederek karlı bir şekilde pozisyonumuı kapatmış olacağım. Bu şekilde psikolojimi dik tutarak piyasanın yapıcılarının gittiği noktayı daha iyi hesaplıyorum.

65000 seviyesinin üstüne bir hareket daha bekliyorum bu Aralık ayı içersinde

Cuneyt Kazokoglu dedi ki...

Konuyla alakasiz ama yazi cikar diye yazayim dedim:

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=923425&title=turkiye-dunyada-en-uzun-sure-emekli-maasi-odeyen-ulke

Mehmet Simsek Türkiye en uzun süre emekli maasi ödeyen ülke" demis. Bu birinci ve bence Türkiye'nin önemli sorunlarindan birine parmak basilan nokta.

Ikinci önemli ve gene Türkiye'nin önemli sorunlarindan birine parmak basilmasi da Emekliler Derneği Başkanı Kazım Ergün'ün Kürt/demokratik acilim(in)a tepki göstermesi.

Bu memleket böyle bir yer. Düzenlenen olay "Sosyal Güvenlik Kurulu 2. Olağan Genel Kurulu", söz alan emekliler dernegi baskani, adamin ilk lafi "PKK'lıların il il dolaştırılması kanımıza dokunuyor" oluyor.

Su ülkede herkes devleti, memleketi kurtarmayi bir kenara birakip kendi isini iyi yapsa aya gitmistik.

Blog Sahibi dedi ki...

Cuneyt Bey,

Mehmet Simsek dogru soylemis dogru soylemesine de, Mehmet Simsek kose yazari degil ki!!

Artik laf salatasini veya barnak basmayi birakip icraata gecse iyi olacak. Iki bucuk yildir bekliyoruz yeter artik. En azindan emekli maaslarini dondurup emekliligin cazibesini azaltmaya baslamalari lazim. Her sene maaslara reel artis yapmaya devam ediyor AKP. Ekonomi son 3 yilda geriye gitti, memur ve emekli maaslari reel olarak artti. Olacak is mi?

Dur bu yazi yorumlarda kalmasin, ben anasayfadan cevap yazayim.