Tasarruf Orani

2006 yilinda Turkiye'deki tasarruf orani %16 imis. Bu rakamin Cin'de %40 civarlarinda seyrettigini belirtmemize gerek yoktur umarim. Eskiden Tugrul bu konularda yazardi, tasarrufla buyume arasinda bir iliski oldugunu falan ifade ederdi. Daha hizli buyumek istiyorsak disaridan tasarruf ithal etmek zorundayiz derdi. Disaridan ithal edilen tasarrufa da cari acik dendigini falan soylerdi.

Cok uzun ugraslardan sonra 2007'deki tasarruf oranimiz %17'e yukselmis. Tahmini bir rakam bu tabii ki. Yine de isaret ettigi cok onemli bir nokta var. Tasarruf orani reel faizlere cok da duyarli degil gibi gorunuyor. 2006 yilinda reel faizler %6-7 civarinda seyrediyordu, 2007'de bu rakam %10'a yukseldi. Neticede tasarruf oranimiz yerinde saymis. Turkiye'deki "devlet nasil olsa yaslandigimizda bize bakar" dusuncesinin insanlari para biriktirmemek konusunda etkiledigi hipotezini de one surebiliriz. Cin'de mesela dogru durust bir sosyal guvenlik sistemi olmadigi icin adamlar kendi paralarini kendileri biriktiriyor. Tam doktoralik calisma konusu.

2 Yorum Var.:

Keşiş dedi ki...

Sayin Ekonomix,
Yapilmasi planlanan fakat ne hikmetse her seferinde ayri ayri taslara ayagi takilan Sosyal guvenlik sistemi reformunun tasarruf oranina etkisi sizce ne boyutta olur? Vatandas sirtinda devletin bariz eli yerine piyasanin gorunmez elini hissedip bagirinca olabilecekler hakkinda ongorunuz nelerdir?

ekşi iktisat dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.