Üniversite: $92,600 ($89,500)
Kötü üniversite ya da 2 yıllık okullar: $77,100 ($70,000)
Politika/Araştırma/Think Tank: $85,800 ($90,000)
Merkez Bankası: $105,700 ($110,000)
Özel şirketler: $115,500 ($120,000)
Parantez içerisindeki rakamlar ortanca ücreti gösteriyor. Tabii herkes istediği işe giremiyor, mezunların %64’ü üniversitelere girerek yaklaşık 90 bin dolar kazanıyorlarmış. Yüzde 6’sı merkez bankasına, geri kalanları da aşağı yukarı %10’ar paylarla diğer alanlara giriyormuş.
Bu kişilerin ellerine geçen net maaş miktarı da bu ücretlerin yaklaşık %65-70’i kadar bir rakam. Tabii evlilerse ve eşleri çalışıyorsa daha az alıyorlar, eşleri çalışmıyorsa biraz daha fazla. Yani kabaca yeni mezun, bekar bir üniversite hocasının eline ayda $5000’ın biraz üzerinde bir rakam geçiyor. Özel şirkette çalışıyorsa eline geçen para $6000’ın biraz üzeri. Yıldan yıla bu ücretlerde çok fazla artış da beklemeyin derim, arttırdıkları %3-4 gibi bir şey. Turkiye'de ise maaslar Amerika'dan cok farkli degil.
Finans sektöründe çalışanların eline geçen rakamlar ise dudak uçurtan cinsten.
Amerika'da asgari ucretler ve Türkiye’deki asgari ücretler hakkinda su yazilar daha once burada yayinlanmis.
9 Yorum Var.:
Benim de size bir sorum olsun. 5.000 dolar kazanan bir kişinin yaşam tarzı, Türkiye'de kaç Bin TL kazanan birisinin yaşam tarzı ile benzer özellikler gösterir?
ABD'nin hayat pahalılığı gibi etkenler girince bizim ülkemiz ile ABD arasında çok fark var mı?
Amerika'da $5000'i ufak ve ucuz sehirlerde kazanirsin, Turkiye'de ise bu kadar parayi ancak Ankara veya IStanbul'da yasiyorsan kazanirsin. Bu kosullar altinda Amerika'daki $5000 ile Istanbul'daki $5000 arasinda pek bir fark oldugunu dusunmuyorum.
Biraz lukse (BMW vs.) merakliysan Amerika daha bile ucuz gelir. Amerika'da $5000 kazanan adam rahatlikla X5'a binebilirken, Turkiye'de guc yetmez buna. Ote taraftan Turkiye'de eve hizmetci getirtmek, cocuk bakicisi tutmak daha hesaplidir. Adamina gore degisir yani.
İyi eğitimli insanlar o zaman neden Türkiye'de durmaya devam ediyor? Her şey para değil demeyinde.
kadir güzel soru sormuş.
benzeri ise şu soru olabilir.
bizde devlette odacılık yapıp 2.000-3.000 $ alan memur statüsünde garanti işe sahip çalışanlar var.illegal gelirleri ile 5.000.-$ ı bulan gelirleri mevcut. ABD de bu parayı kazanabilmek için hangi işleri yapmak gerekir veya tersinden gidelim ABD de aynı işleri yapan memurlar ne kadar kazanır.
Bir diğer husus ise bu parayı kazanan yurdum memuru sınıf atlayıp iyi eğitimli çocuklar yetiştirmek yerine genelde bu kazancını garsoniyer tutup ikinci bir eş bularak ve alkol kumar alışkanlıkları ile tüketmektedir. Büyük veya küçük şehir farketmez çark böyle işliyor.Neticede belirleyici olan kültürel gelişmişlik etnik ve dini faktörler.bu yüzdendir ki kıyaslamalarda bir unsuru sabit alıp diğer değişkenleri göz ardı etmek bizi yanıltabilir.
Kadir, iyi egitimli insanlarin bir cogu Amerika'da (finanstan bahsediyorum) zaten. Turkiye'de iyi egitimli kim var Allahaskina?
Onun disinda ekonomi hocaligi yapmak icin Turkiye cok daha cazip firsatlar sunuyor. Rekabet ve yayin yapma zorunlulugu olmadigi icin Turkiye'de ekmek kazanmak cok daha kolay. Turkiye'deki kose yazarligi yapan bir suru ekonomi hocasi bu blogda paramparca edilmedi mi?
Ayrica yurtdisinda yasamak da oyle her insanin yapabilecegi bir sey degil. Tamamen farkli bir kulture alismak zorundasin. Adamlara kendinizi kanitlamak durumundasiniz. Turkiye'de oyle bir sey yok, mezun oldugun okulu soyledin mi is bitiyor. Aile sahibiyseniz is tamamen renk degistiriyor. Cocuklariniza kim bakacak, tek bir akrabaniz yok etrafta?
Turkiye'de fabrika mudurlugu yapip da Kanada'da ancak baslangic seviyeden muhendislik isi bulabilen bir kac kisi taniyorum mesela. Burada yabancilar icin ekmek aslanin agzinda.
Ayrica Amerikalilar da yabancilara kucak acmis, gelin gelin ne olursaniz olun gelin bir millet de degil, bilmem farkinda misin?
yurt dışında yaşamak gerçekten çok çok zor. ne kadar para kazanırsan kazan kendi vatanındaki gibi özgür değilsin daha doğrusu rahat değilsin.ben,18yıl yurtdışında kaldım,yaşayan bilir.
kendini istediğin kadar ispatla,neticede bir yabancısın.
lk evvela sunu diyeyim Cagatay'in soylediklerine cevap olarak:Oyle ayda 2-3k kazanan Odaci kadrosu yok devlette.Kazananlari da garsoniyer tutyor diye "genellemek" pek sik degil sanirim.
Konuya yoruma gelince o kadar da cok almiyorlarmis.Acikcasi ben daha fazla kazanmalarini beklerdim.Zaten 2/3 u universitelerde demek ki ciddi rekabet var.
Kadir'in sorusuna gelince.TR'de 5000 dolarin Ingiltere'deki 5000 dolardan farki yok bence.
Pahali olanlar;ulasim,taze sebze meyve,disaridan yemek (take-away den kebab-pizza degil,hizmet sektoru (kombi bozulursa,araba su kaynatirsa ya da cocuk icin bakiciya ihtiyacin olursa).
Bence bunun haricinde hemen her sey daha ucuz.Kira pahali gibi gelebilir ama kira odemedigini evinin mortgage ini odedigini dusununce o da ucuza geliyor(dusuk faizle uzun vade borclanma.Al bir 2003 model X5 canin istiyorsa 30K TL,Clarks's ayakkabi indirimde 60TL daha ne istersin ki?
cüneyte cevap
istersen nokta adres veririm ama bedava olmaz.
aralık-2009 itibarı ile kanuni net 3.000.-TL alan kadrolu devlet memuru(odacı-şoför) var.
maaş+kanuni ödenek şeklinde.her ay düzenli alınıyor.
öyle bilip bilmeden işkembeden sallamayın.
Benim iskembem yok, ayrica bir sey de sallamiyorum.
Ozerk kurumlar (RTUK,EEPDK,TRT vs) veya doner sermayeli isletmelerde calisanlar icin gecerli olabilecek bir rakamin kistas olarak alinmamasi gerekir.
Memurlugun gelirin pek coklari icin issizlik maasinin baska bir adi olmasi durumu degistirmez.Zaten maasi fazla diye insanlar devlet memuru olmak istemiyorlar.Is guvencesi,sosyal haklar maasdan daha cok dikkate aliniyor.
Yorum Gönder