Borsaya Neler Oluyor? Neden Düşüyor?

Borsaya bugünlerde neler oluyor, neden düşüyor diye merak ediyorsanız kısaca anlatalım. Borsa endeksinin düşmesinin sebebi X noktasında destek Y noktasında direnç olması değil, endeksi oluşturan hisselerin düşmesidir. Hisselerin düşmesinin nedenleri ise ya faizler yükseliyordur, ya da şirketin gelecekte elde edeceği karlar konusunda yatırımcıların kafasında soru işaretleri oluşmuştur ve bu şirketler önceye göre daha az kar elde edecek şeklinde bir beklenti vardır.

Yunanistan’ın embesil gibi cebinde olmayan parayı harcayarak içerisine girdiği krizin şimdi de Yunanistan kadar olmasa da yine hoyratça para harcayan diğer güney Avrupa ülkelerine sıçramasından endişe ediliyor. Bu ülkelerde başlayacak bir kriz reel ekonomiyi de vuracak ve Türk şirketleri de dışarıya eskisi kadar mal satamayacağı için olumsuz etkilenecektir. Öte taraftan Türkiye’deki faizler de son günlerde yükselme trendi içerisine girdi ve gösterge faizler %9,6’a yükseldi. Bu da hisse senetlerinin fiyatını olumsuz etkiliyor. Hisselerin düşmesinin diğer bir nedeni de paniğe kapılan koyunların yatırımcıların hep birden kapıya hücum ederek çıkmaya çalışmasıdır (bkz. borsa nedir).

Borsaya bugünlerde neler oluyor, neden düşüyor diye merak edenlerin sorularını umarım tatminkar bir şekilde cevaplamışızdır. Asıl önemli soru ise bundan sonra borsaya neler olacağı, içerisinde bulunduğumuz gerilemenin bir alım fırsatı mı yoksa gelecekte ortaya çıkabilecek daha büyük bir gerilemenin habercisi mi olduğu sorusudur. Borsaya bundan sonra ne olacak, yükselecek mi düşecek mi diye merak ediyorsanız blog nedir başlıklı yazımızı okuyup blogumuza üye olmanızı tavsiye ederim. Üye olmak istemiyorum, ekonomiye ve finansa ilgi duyuyorum ve kendimi geliştirmek istiyorum diyorsanız Ekonomide Hurafeler ve Gerçekler isimli kitabımızı almanızı öneririm.

1 Yorum Var.:

tekeli71 dedi ki...

Yunanlılar soruyormuş,100 milyar euro üzerinde borçlanmışız;peki bu paralar nereye(hortumlanmış) gitmiş, bilen var mı?

Dün Bloomberg haberine göre zengin Yunanlılar, İngiltereden milyon sterlin üzerindeki gayrimenkulleri satın almaya devam ediyorlarmış.