Piyasalarin Son Durumu

Bundan yaklasik 1 ay once piyasalarin son durumu hakkinda konusmus ve kriz tahmini yapmistik, krizin suclusu olarak da hukumeti ve Merkez Bankasini gostermistik. Ayrica kriz ciktiginda ABD'yi ve kuresel ekonomiyi bahane olarak karsima getirmeyin diye de uyarida bulunmustuk.

Bu tahminimizin arkasinda 2 onemli neden yatiyordu. Birincisi Erdogan yonetimindeki sosyal demokrat hukumet bir yandan populizm uygularken, bir yandan da reformlari savsakliyordu. Unakitan ve Mehmet Simsek butce aciginin artmasini onlemeye calissalar da cabalari yeterli olmuyordu.

Ote yandan Amerikan ekonomisi duraklamaya dogru yol almaya baslamisti. Ozellikle Citigroup ve Merrill Lynch subprime'dan dolayi buyuk paralar kaybetmislerdi. Bu bizim beklemedigimiz bir durumdu. Tahminler daha cok kaldirac kullanarak bu riskli araclara yatirim yapan Hedge Fonlarin zarar edecegi yonundeydi. Hedge Fonlara en az 1 milyon dolar parasi olan kisiler yatirim yapabildiginden, biz burada ortaya cikacak kayiplarin ekonomi acisindan bir risk olusturmayacagini dusunuyorduk. Ayrica hedge fonlarin sanildigindan cok daha zeki olduklarini ve risklerini "hedge" ettiklerini (yani azalttiklarini) belirtmis, ve bir kac gerizekali hedge fon disinda buyuk zarar etmeyeceklerini soylemistik.

Neticede Hedge Fonlar gercekten de cok zarar etmediler. Mesela Paulson & Co. gecen sene bazi fonlarinda %350'ye varan getiriler sagladilar. Bu hedge fonun sahibi 2007 yilinda 4 milyar dolar maas + prim almis. Yatirimcilari da cok kazanmis tabii ki. Bu kisi 4 milyar dolar prim kazanirken birilerinin de bu primi odemesi gerekiyor. Bu primi de odeyenler gerizekali Citigroup ve Merrill Lynch olmus. Yuh yani. Bu buyuk bankalarda hic mi risk yoneticisi yok, acemilerin yapmayacagi hatalari yapiyorlar?

Neticede Citigroup bu subprime probleminden dolayi 25 milyar dolar zarar yazdi ve piyasa degeri neredeyse $150 milyar dustu. Bugun hisseler $27 civarinda seyrediyor. Ben Kasim basinda $35 dolara dustugunden beri Citigroup'u takip ediyorum, belki piyasalar asiri tepki vermistir diyerekten. Fakat gorunen o ki piyasalar az bile tepki vermis. Citigroup o gunden bugune %20'nin uzerinde deger kaybetti. Ben su anki seviyelerin bile yuksek oldugunu ve hissenin $25 dolarin altina dusecegini dusunuyorum. Dustukten sonra ise uzun vadeli olarak yatirim yapilabilecegini dusunuyorum. Zaten Araplar ve Singapurlular imtiyazli fiyatlardan hisseleri yakin zamanda alarak sirkete $20 milyar civarinda sermaye sagladilar. Ben de fiyatlar onlarin aldiklari seviyelere dusmeden alim yapmam.

Neyse konu cok dagildi. Soylemeye calistigimiz sey Amerikan ekonomisinin kisa bir duraklama donemine girdigidir. Biz bunun kuresel ekonomiyi de bir miktar etkileyecegini ve neticede Turkiye'nin de etkilenecegini dusunuyorduk. Turkiye etkilendi ama bekledigimiz kadar etkilenmedi. Borsa 55000'den 50000'e dustu ama dolar yukselmek bir yana daha da dustu. Demek ki piyasadaki oyuncular Amerikan ekonomisinin duraklamasinin kuresel bir dalgalanma yaratacagini dusunmuyorlar.

Bu nedenle 10 yillik Amerikan faizleri %3.7'e duserken karsi tarafta dolarin dususune paralel olarak altin yukseliyor. Neticede gelismelerin henuz bir kriz yarattigini soyleyemeyiz.

4 Yorum Var.:

serhat dedi ki...

son 3-4 ay icinde piyasalar hakkinda 3 yorum yaptiniz 3'u de tam isabet oldu. daha dogrusu amerikan piyasasi hakkinda. ilk dususte 1450'den alim firsati dediniz ve ordan tekrar 1550ye cikti gercekten. daha sonra ki dususte 1400'e cektiniz bu rakami ki bu sefer de gercekten 140lerden dondu. yani kisa vadede de oldukca basarili tahminleriiniz oldu teknik/ekonomik analiz karisimiyla

Turkiye icin kriz yorumunuzu da ben zaten ABD'den umudunuzu kesmenize baglamistim ki o da 1400'un altina gelmek demekti. Orda da hakli ciktiniz. Amerikada olup bunlari kestirmek cok mu kolay yoksa siz mi mukemmelsiniz? Amerikan piyasalari tarihinin en volotile donemlerinden birini yasarken bunlari bilmeniz Turkiyedeki krizi bilebilmekten cok daha degerli olsa gerek?? umarim siz de 4 milyar olmasa da guzel bi bonus almissinizdir. ama sahsen ben bazen yaziya doktugumde bildigim guvendigim goruslerimi pratige aktaramiyorum ve kazancim sinirli kaliyor. para yonetmek zor is.. siz eger trade kisminda da gorusleriniz kadar saglamsaniz bir kez daha sapka cikartiyorum size herkesin onunde :))

netstr dedi ki...

hocam peki reformların 2007'nin aksine savsaklanmadan uygulanacağı gibi bir beklenti çok mu iyimser olur?

Blog Sahibi dedi ki...

Serhat,

Son bir yildir ABD piyasalari hakkinda yaptigim kisa vadeli tahminler gercekten de cok isabetli oldu; sansin rolu muhakkak olmustur. Teknik analiz yaptigim yok, piyasadaki analistlerin ortalama beklentilerini takip ediyorum, sonra da benim beklentilerimle arasindaki farka bakarak borsanin yonunu tahmin ediyorum.

Mesela 2008 yilina yonelik beklentiler (bugun itibariyle) sirket karlarinda hala guclu bir buyumenin olacagi yonunde. Ben ise kisa vadede sirketlerin "firsattan istifade" eteklerindeki taslari dokeceklerini ve bunun da borsayi biraz daha dusurecegini dusunuyorum. Yani en azindan S&P'nin 1350'nin altini gorecegini bekliyorum, 1300'un alti bile oldukca muhtemel.

Bakalim yeni gelecek datalar neler gosterecek.

Ahmet,

Ben Erdogan hukumetinin reformlara agirlik vermesini beklemiyorum bu sene. Ancak bekledigim gibi bir kriz cikarsa, etekleri tutusacagindan, krizden hemen sonra reformlari gerceklestirmeye gidebilirler. Yoksa Baris'in dedigi gibi yerel secimlere yonelik populist politikalara simdiden baslamis durumdalar. Populizm uygulanirken de reform beklemek cok dogru olmaz.

Unknown dedi ki...

Merhaba,
yorumlarınız gerçekten çok güzel öncelikle belirtiyim. ben iş kurmak istiyorum ve sizin yorumlarınızdan yola çıkarak hareket etmek istiyorum yol gösterebilirseniz çok sevinirim. kurmak istediğim iş seramik ve mermer sektörüyle ilgili sizce şuan doğru zamanmı yoksa piyasaların düzelmesinimi beklemeliyim ve nekadar beklerim sizce :) fikirlerinizi bekliyorum?

Şimdiden teşekkür ederim...